Generalul Moşoiu a moşit Ocuparea Budapestei, spune colonelul Vasile Tutula. Ocuparea Budapestei, o carte document, îngrijită de istoricul de la Telciu

 Prezent duminică 21 august, la Telciu, localitatea sa natală, colonelul în rezervă Ştefan Tutula, doctor în istorie, a prezentat membrilor Astra Telciu, membrilor asociaţiei Virtus Romana Rediviva, prezenţi aici, dar şi unui public avid de cunoaştere a trecutului istoric glorios cartea " Ocuparea Budapestei", restituiri necesare, apărută la editura clujeană Mega în 2013, într-un demers firesc de pregătire a centenarului Marii UNIRI. Potrivit istoricului militar, rolul generalului Traian Moşoiu în respingerea atacului statului bolşevic maghiar condus de Bela Kun şi de guvernul Garbay, şi ulterior de ocupare a Budapestei pentru mai bine de o jumătate de an, a fost unul decisiv. Practic, Moşoiu i-a "moşit" pe unguri" a afirmat militarul în rezervă. 

Cartea OCUPAREA BUDAPESTEI. ÎN LEGĂTURĂ CU OPERAȚIUNILE MILITARE DIN ARDEAL 1918–1919, bazată pe documente pe care colonelul Tutula le-a adunat muncind în arhive, dar despre care avea şi relatarea bunicului său, fost combatant direct, vine să umple un gol de informaţie privitor la momentele Marii Uniri şi la anul următor acesteia, 1919. 

Mai multe detalii în lipul ataşat.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.