Ghimpu: „Comuniştii au turnat beton pe osemintele oamenilor” Chişinău, România de Est (Basarabia)

preluare Romanian Global News

Fosta guvernare comunistă a permis construirea unui bloc locativ pentru angajaţii Serviciului de Informații și Securitate pe osemintele a cel puţin 300 de victime ale regimului comunist de ocupaţie”, este declarația făcută astăzi de președintele interimar, Mihai Ghimpu, care a organizat o conferinţă de presă chiar la fața locului unde are loc construcţia blocului locativ, pe str. Grenoble 159, din sectorul Botanica al capitalei, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

Mihai Ghimpu a făcut trimitere la documente de arhivă în care se spune că pe acest loc au fost executaţi peste 300 de oameni acuzaţi de trădare de patrie, spionaj şi alte infracţiuni contra statului, în perioada anilor 1944 – 1953.
„Despre aceste infracţiuni se ştie încă de prin anii 90. Încă atunci am depus un demers la Procuratura Generală pentru a examina acest caz şi a afla numele criminalilor. Documentaţia cu privire la persoanele executate se păstra în arhiva Comitetului Securităţii al RSSM, în mapa specială „osobaia papka”, cu parafa „strict secret”. La mijlocul anilor 90, când am ridicat întrebarea, la indicaţia Kremlinului aceste documente au fost transmise Comitetului securităţii de la Moscova”, a spus Ghimpu.

Președintele interimar a mai precizat că, potrivit documentelor, persoanele executate au fost îngropate sub gardul unei vile, care se înălța pe timpuri în acest loc, în curtea căreia se afla un beci cu o adâncime de circa 25 de metri, unde și erau executați oamenii. În acest moment, aici se săpă fundamentul unui bloc locativ, iar discuţia preşedintelui cu jurnaliştii a avut loc pe fundalul zgomotelor buldozerelor şi a maşinilor de mare tonaj.
„Comuniştii moldoveni cunoşteau că pe locul acesta s-au produs crime. Totuşi ei permit, prin hotărârea Guvernului 1055, din 15 septembrie 2008, ca pe acest loc , pe un sector de 0,9 ha, să aibă loc lucrări de construcţie. Până şi în perioada sovietică acest loc era îngrădit şi nimeni nu avea dreptul să calce pe aici. Trebuia să fie un loc pentru comemorarea celor care au murit fără vină în urma ocupaţiei sovietice”, crede Ghimpu.
Președintele interimar a prezentat documentul SIS care face trimitere la decizia Guvernului din 2008. Mihai Ghimpu a mai declarat că intenționează să convoace Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia va discuta şi această problemă. Totodată, președintele Ghimpu a menționat că se va adresa la Procuratura Generală pentru a afla de ce s-a permis, cu bună ştiinţă, contruirea blocului locativ pe oseminte.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.