Idei de protecţie a mediului! Transport cu ajutorul cîinillor! Se întîmplă în Rusia, dar modelul poate fi preluat!

preluare Russia Today

O metodă inteligentă de deplasare şi de protecţie a mediulu în acelaşi timp a fost omologată de ruşii din zona arctică, potrivit Russia Today. Ideea, zicem noi ar putea fi preluată şi de alţii, chiar şi de români, şi astfel s-ar putea rezolva paşnic şi problema cîinilor vagabonzi, a poluării cu gaze de eşapament şi nu în ultimul rînd cea economică, în contextul crizei tot mai grave! Zicem noi. Pe unde să circule asemenea atelaje? Pe unde circulă şi căruţele, şi alte asemenea vehicule...Rămîne de rezolvat o singură problemă: cine antrenează cîinii? Nota redacţiei

 

În zona arctică a fost adoptată o abordare diferită a conceptului de navetă, transmite Russia Today. Aceasta traduce în practică ideea de a pune umărul la roată!

Contrar unei opinii populare, câini husky nu merg in concediu o dată ce zăpada se topeşte. Aici, în zona arctică, patrupedele sînt rupte de oboseală la căderea serii, pe tot parcursul anului. Săniile trase de cîini, singurele mijloace de transport de aici pînă în anii 1960, înlocuite de cu maşini şi snowmobile, şi devenite între timp poluante, mari consumatoare de combustibil şi stresante, au primit o nouă întrebuinţare: atelaje de câini husky Spitsbergen care trag de zor pentru ca acestea să se poată deplasa. Localnicii spun că această metodă nu este doar ecologică, ci este şi mai sigură  - nu te poti baza intotdeauna pe vehicule pentru a face faţă temperaturilor artice, in timp ce câinii nu te vor dezamăgi.

Mai nou, nu numai locuitorii cercului arctic folosesc această metodă bazată pe punerea c'inilor la treabă. Tot mai des, orăşeni din alte zone, fug de marile oraşe pentru a se conecta cu natura. Una stfel de exemplu este Robert!

El spune prinderea jeep-ul său în spatele echipei care latră, sintetizează schimbarea majoră din viaţa lui. În plus acest lucru îi antrenează pe câini şi le permite păstrarea unei condiţii fizice  bune. "Acesti câini sunt sportivi;. Au nevoie de exerciţii în fiecare zi Astfel, în perioadele de turism redus, încerc să le dau o instruire cu maşina mea", a spus Robert, care între timp a devenit antrenor pentru Husky. Cu aproximativ 2.000 de locuitori, Longyerbyen este puţin mai mare decît un sat. Nu are poliţie rutieră, dar asta nu înseamnă că nu are reguli de circulaţie.

Măsura punerii câinilor să tragă maşinile este agreată de autorităţi la cercul arctic. Acestea au închis deja o parte din traseele din arhipelag pentru traficul motorizat, în favoarea transportului  cu ajutorul c'inilor.

Berit Vatvik, de asemenea o mare iubitoare de câini face un puternic lobby în favoarea folosirii acestora pentru transport. Ea spune că aşa cum avem nevoie de locuri în care fumatul este interzis, avem nevoie şi de locuri în care maşinile nu trebuie conduse de şoferi.  "Aici, în Svalbard şi în multe alte locuri din nord, câinii fac parte din cultura noastră. Şi avem nevoie de toate, aşa cum avem nevoie de o cameră liniştită pentru a ne odihni creierul, aşa avem nevoie şi de Husky, a declarat ea, potrivit RT. 

Sigur că metoda de a pune câinii să tragă maşinile nu este o metodă care să poată fi generalizată, dar ea poate fi folosită pntru turism şi recreere, zicem noi. N.R.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.