Începe războiul în Parlament. Marea miză: Suspendarea lui Traian Băsescu
Rasturnarea majoritatii parlamentare si suspendarea presedintelui, schimbarea legii electorale, modificarea Constitutiei, motiuni de cenzura si adoptarea Codului Munci sunt principalele episoade ale razboiului dintre putere si opozitie anuntate pentru sesiunea Parlamentului care incepe la 1 februarie. Cu un an inaintea alegerilor generale, partidele vor avea ca prioritate sa-si asigure prin orice mijloace victoria, atat la locale cat si la parlamentare. "Dupa infiintarea Aliantei, obiectivul noastru va fi motiunea de cenzura si schimbarea majoritatii parlamentare. Nu am stabilit inca strategia in acest sens, dar mizam pe faptul ca, odata coalizata opozitia, vom veni cu un proiect comun si cu solutii la guvernarea Boc", a declarat Victor Ponta pentru HotNews.ro
Debut cu scandal pe functii. La inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, liderii de grup renegociaza functiile din structurile de conducere: Birourile Permanente si Comisiile de specialitate. In urma deciziei Curtii Constitutionale, care a recunoscut dreptul independentilor de a se constitui in grupuri, uneperistii lui Gabriel Oprea vor solicita locuri in forurile de conducere ale Camerei si Senatului.
Invocand algoritmul politic, cu sustinerea PDL si UDMR, independentii vor cere cate un post de vicepresedinte in Biroul Camerei Deputatilor si respectiv cel al Senatului.
Miza este importanta. Prin introducerea independentilor in structurile de conducere ale Camerelor Parlamentului, coalita ar putea obtine majoritatea de decizie in aceste foruri. PSD, PNL si PC refuza sa le recunoasca dreptul independentilor de a fi inclusi in structurile de conducere ale Parlamentului pe motiv ca este vorba de un partid care n-a intrat in Parlament in urma alegerilor din 2008, ci s-a format in urma tradarilor din PSD.
Rasturnarea majoritatii, prioritatea PSD-PNL-PC. Surse din interiorul PSD si PNL au declarat pentru HotNews.ro ca obiectivul principal va fi racolarea parlamentarilor din PDL si UNPR si ca se vor purta negocieri intense pentru strangerea de voturi in favoarea motiunii de cenzura.
Cele trei partide de opozitie au anuntat deja ca vor depune o motiune de cenzura in primavara. Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca, in sesiunea legislativa care incepe la 1 februarie, prioritatea aliantei PSD-ACD va fi schimbarea majoritatii parlamentare.
"Dupa infiintarea Aliantei, obiectivul noastru va fi motiunea de cenzura si schimbarea majoritatii parlamentare. Nu am stabilit inca strategia in acest sens, dar mizam pe faptul ca, odata coalizata opozitia, vom veni cu un proiect comun si cu solutii la guvernarea Boc. Data trecuta, parlamentarii au declarat ca nu au votat pentru ca nu a existat un proiect politic. La viitoarea motiune de cenzura vom avea o alternativa la Guvernul Boc", a declarat Ponta.
Daca PSD-PNL-PC reusesc sa dezbine Colitia si motiunea trece, pun in aplicare pasul urmator care prevede nominalizarea unui premier al Opozitiei. In cazul in care presedintele Traian Basescu va refuza numirea, PSD-PNL-PC ameninta ca vor demara procedura de suspendare a presedintelui.
Adrian Nastase: "Daca PSD-ACD va obtine majoritatea in parlament, ne putem gandi si la suspendarea presedintelui deoarece Traian Basescu nu poate sa colaboreze cu cineva. Nu cred ca el este in stare sa inteleaga ce inseamna coabitare, nu cred ca acest cuvant l-a folosit vreodata sau i-a inteles vreodata sensul." Sursa: Agerpres, 22 ianuarie
Victor Ponta: "Oamenii ne-au intrebat daca putem sa ne dam mana sa facem un proiect comun, sa-i schimbam pe Basescu si Boc si sa recladim impreuna Romania. Iar raspunsul a fost da. Preocuparea celor din PSD si din PNL este de a stabili ce anume ne uneste, agenda comuna care inseamna in primul rand o revenire la o stare de legalitate, o revenire la respectarea drepturilor fundamentale, o relansare economica, o regarantare a drepturilor sociale". Sursa: Agerpres, 24 ianuarie.
Teoretic, odata cu infiintarea Aliantei PSD-PNL-PC nu se va schimba nimic in majoritatea parlamentara. Cele trei partide politice nu au numarul necesar de mandate (236) pentru a trece motiunea de cenzura. Pentru succesul motiunii, Coalitia ar avea nevoie de minim 22 de parlamentari, in prezent numarand 214 parlamentari.
Negocierile pentru obtinerea sprijinului se vor deschide odata cu inceperea sesiunii parlamentare. Opozitia are trei variante.
Prima varianta ar fi atragerea reprezentantilor UDMR pentru a vota in favoarea motiunii de cenzura. Asta ar implica ca UDMR sa paraseasca guvernarea.
A doua varianta ar fi cooptarea reprezentantilor minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, care au 17 mandate de parlamentari (dupa moartea deputatei Liana Dumitrescu) si racolarea parlamentarilor neafiliati la un grup. Cele 17 mandate ale minoritatilor cu inca sase ale parlamentarilor independenti ar forma o majoritate fragila pentru adoptarea motiunii de cenzura.
Cea de-a treia varianta ar fi negocierea cu parlamentari nemultumiti din PDL si UNPR. Avand in vedere esecul inregistrat la ultima motiune de cenzura, cand s-a negociat cu parlamentari din arcul guvernamental care, in final, s-au razgandit. Varianta este cotata cu mici sanse de reusita.
UDMR isi negociaza dur ramanerea la guvernare. Constienti de presiunea PSD si a PNL, PDL va incerca sa consolideze fidelitatea partenerilor de guvernare UDMR, UNPR si minoritati. In februarie, UDMR va avea alegeri interne, iar candidatul la sefia partidului cu cele mai mari sanse este Kelemen Hunor.
De rezultatul alegerilor din UDMR depinde si fragilul echilibru al balantei putere-opozitie, Kelemen Hunor fiind curtat intens de catre opozitie. UDMR a emis pretentii catre partenerii de guvernare cerand semnarea, pana la sfarsitul lunii februarie, a unui protocol de colaborare pe legea privind statutul minoritatilor si cea referitoare la regiunile de dezvoltare.
"Trebuie sa recunoastem, cel putin la legea pentru minoritati nu s-a facut un pas de anul trecut, deci suntem nemultumiti. Ne referim la prioritatile care ne stau in fata in urmatoarea perioada, pana la alegeri - legea minoritatilor sau legea regiunilor de dezvoltare. Vom stabili termene clare. Acest lucru va trebui finalizat, dupa parerea mea, pana cel tarziu sfarsitul lunii februarie", a declarat vicepresedintele Executiv al Uniunii, Laslo Borbely, citat de Realitatea Tv.
Statutul minoritatilor este blocat in Parlament de sase ani, iar UDMR doreste garantii pentru sustinerea acestuia. De asemenea UDMR are depus in Parlament un proiect de lege controversat privind regionalizarea care printre altele prevede gruparea judetelor Mures, Harghita si Covasna - Tinutul Secuiesc - intr-o singura regiune de dezvoltare.
Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca democrat-liberalii se bazeaza pe UNPR din cauza relatiei proaste pe care o au cu PSD. PDL mizeaza pe sustinerea unperistilor si din perspectiva apropierii alegerilor din 2012, deoarece UNPR va avea nevoie de accesul la resurse si fonduri.
Aceleasi surse sustin ca nu vor exista tradari din partea reprezentantilor minoritatilor, deoarece asociatiile etnice pe care le reprezinta sunt finantate prin bugetul de stat. In cazul in care motiunea ar suferi un esec, parlamentarii minoritatilor risca sa ramana fara finantare.
Schimbarea legii electorale este alta batalie care va incepe in Parlament, cu o miza politica majora. Puterea are ca prioritati introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate, eliminarea primariilor de sector ale Capitalei, modificarea alegerii primarilor printr-un singur tur de scrutin si introducerea votului mixt pentru alegerile parlamentare.
PSD, PNL si PC au anuntat deja ca se vor opune in Parlament proiectelor de lege care vizeaza introducerea votului prin corespondenta si eliminarii primariilor de sector. Presedintele PSD, Victor Ponta a amenintat ca partidul sau nu va participa la alegeri daca guvernul va adopta votul prin corespondenta pe care il considera un "sistem de fraudare a votului din strainatate".
Si liberalii critica votul prin corespondenta. Vicepresedintele Victor Paul Dobre a catalogat proiectul "o absurditate legislativa", deoarece nici nu se stie cati romani sunt peste granita si nu se pot organiza conditii diferite de vot pentru romani, in functie de tara in care traiesc.
PDL intentioneaza sa modifice legea alegerilor locale astfel incat primarii sa fie alesi printr-un singur tur de scrutin, castigatorul fiind cel care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Miza acestei modificari este faptul ca democrat-liberalii pot sa-si mentina actualii primari si la alegerile din 2012.
Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu a anuntat, saptamana trecuta, ca PDL si UDMR vor modificarea legii electorale si vizeaza alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. ”Printre modificari se numara alegerea primarului din primul tur. De asemenea, e si o propunere ca primarul sa faca parte din consiliu, sa conduca sedintele de consiliu. In aceste conditii, evident, va trebui sa gasim o formula ori de diminuare a numarului consilierilor cu unu, pentru ca intrarea primarului in cadrul consiliului local va duce la un numar paritar in cadrul consiliului fata de numarul existent”, a explicat Videanu.
Pasul al doilea al modificarii legii electorale este schimbarea modalitatii de vot la alegerile parlamentare. Surse din interiroul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca democrat-liberalii pledeaza pentru introducerea unui sistem mixt in alegerile parlamentare, mai exact o parte vot uninominal cu compensare pe lista de partid.
Modificarea legii electorale va fi un prim test si pentru anuntata Alianta PSD-ACD. PSD este direct interesat sa sustina alegerea primarilor printr-un singur tur de scrutin si de introducerea unui sistem mixt de alegere a parlamentarilor. Surse social-democrate sustin ca modificarea le-ar favoriza direct primarii pe care ii au si o vor sustine neoficial in plan legislativ. La fel ca PDL, social-democratii detin mai multe primarii resedinte de judet.
De altfel, PDL si PSD sunt coautori la o propunere legislativa depusa in Parlament, care modifica articolul 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 ar urma sa stipuleze ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin.”
In schimb, PNL pledeaza pentru vot uninominal, atat la alegerile locale cat si cele parlamentare fiind dezavantajati de sistemul mixt. Fostul lider PNL Calin Popescu Tariceanu a atras atentia liberalilor ca o decizie privind incheierea unei aliante politice sau chiar electorale cu PSD trebuie sa tina cont de viitoarea forma a Legii electorale, care, in opinia sa, va fi modificata de PDL in propriul avantaj.
"Eu cred ca PD-ul, care are in momentul de fata o majoritate, va incerca cu orice risc si cu toate puterile sa modifice Legea electorala actuala, pentru a se proteja la viitoarele alegeri. Noi trebuie sa fim intr-o oarecare asteptare, sa nu ne pripim, pentru ca o decizie intr-un sens sau altul in ceea ce priveste o apropiere mai mare cu PSD-ul trebuie decisa numai in functie de viitoarea configuratie a Legii electorale", a explicat Tariceanu citat de Mediafax.
Presedintele PNL Bucuresti, Andrei Chiliman s-a declarat impotriva alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin precizand ca astfel de lege ar fi antidemocratica si scade legitimitatea primarului ales. PSD a evitat sa raspunda daca sustine aceasta varianta, Victor Ponta replicand ca "o lege trebuie sa aiba in vedere ce vor oamenii, nu un singur edil".
La o dezbatere despre sistemul de vot privind alegerile parlamentare initiata de Pro Democratia in noiembrie 2010, PDL, PSD si UDMR au pledat pentru sistemul mixt de vot, in timp ce PNL a sustinut votul uninominal pur in doua tururi de scrutin.
PDL si PSD sunt direct interesati de sistemul mixt de alegere a parlamentarilor pentru a-si mentine garda veche in Parlament. In schimb, PNL pledeaza pentru votul uninominal pur si asta pentru ca liberalii candidati nu vor reusi sa se claseze pe primul loc ca numar de voturi in colegii, riscand sa nu mai obtina numarul de mandate parlamentare pe care il au in prezent.
Revizuirea Constitutiei este un alt punct pe agenda parlamentara, dar cu slabe sanse de reusita intrucat modificarea legii fundamentale are nevoie de o majoritate de 2/3 din Parlament. Actuala putere PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile detine o majoritate simpla (249) in Parlament, nu doua treimi (314) asa cum cere Constitutia. Reprezentantii Opozitiei PSD, PNL, PC au 214 mandate. Miza modificarii Constitutiei atat pentru Putere cat si pentru Opozitie este modificarea articolului care stipuleaza suspendarea presedintelui.
In aprilie 2010, Guvernul a redactat un proiect de revizuire a Constitutiei pentru trecerea la Parlament unicameral, care se va numi Camera Reprezentantilor, si limitarea numarului de parlamentari la maxim 300. Totodata, proiectul are o modificare care prevede ca presedintele poate fi suspendat cu votul majoritatii membrilor dar, daca prin avizul Curtii Constitutionale se constata ca presedintele nu a savarsit fapte prin care a incalcat grav Constitutia sau legile, procedura de suspendare se va opri.
De partea cealalta, PSD si PNL pregatesc un nou proiect pentru revizuirea Constitutiei care are ca scop inlesnirea suspendarii presedintelui. Opozitia mizeaza pe faptul ca in 2012 vor ajunge la guvernare si au nevoie de parghii constitutionale pentru a-l suspenda pe seful statului. Astfel, Nastase a declarat public ca viitoarea Constitutie trebuie sa oblige presedintele sa nominalizeze premierul din randul partidelor parlamentare care au cele mai multe voturi.
Adrian Nastase, 22 ianuarie: "Acum in Constitutie o sa punem foarte clar ca, daca un partid castiga foarte clar, el pune candidatul, iar daca nu avem o astfel de situatie, atunci partidul care obtine cel mai mare numar de voturi in parlament, el stabileste candidatul. Dar dupa ce l-am auzit pe Lazaroiu spunand ca, si intr-o astfel de situatie, Traian Basescu stabileste cine din partid sa fie candidat, deci nu partidul sau alianta va decide cine sa fie candidatul de prim-ministru si pune Basescu pe prietenul lui din partid. Asa ca va trebui sa clarificam si chestia asta. Noi facem proiectul asta de revizuire, ca sa inteleaga Traian Basescu ce scrie in Constitutie". Sursa: Agerpres, 22 ianuarie.
O alta batalie politica va fi adoptarea noului Cod al Muncii, care promite lupte politice dure in Parlament. Guvernul intentioneaza sa vina in Parlament cu un nou Cod al Muncii, fapt care a generat din start protestul Opozitiei. Desi Executivul nu a finalizat dezbaterile pe Codul Muncii, PSD si PNL ameninta ca se vor opune la nivel legislativ cu toate fortele pentru ca Puterea doreste favorizarea angajatorului si transformarea angajatului din mediu privat in sclav.
Victor Ponta, 26 ianuarie, Mediafax: "Aceasta modificare nu este ceruta de nimeni, este o intentie a Guvernului de a lovi in angajati, de a reconfigura situatia salariatului din Romania si de a o aduce la situatia secolului 19, unde angajatul este la picioarele angajatorului, este practic sclavul lui.
- 6121 de afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
28/11/2024 - 08:09
-
19/11/2024 - 11:49
-
14/11/2024 - 12:51
-
13/11/2024 - 12:41
-
08/11/2024 - 11:14
-
04/11/2024 - 10:40
-
03/11/2024 - 16:08
-
28/11/2024 - 08:09
-
13/11/2024 - 12:41
-
07/11/2024 - 07:30
-
03/11/2024 - 16:08
-
04/11/2024 - 10:40
-
04/11/2024 - 11:14
-
07/11/2024 - 07:30
-
07/11/2024 - 09:16
Poemul săptămînii
-
2 ani 3 săptămâni ago
-
2 ani 8 săptămâni ago
-
2 ani 42 de săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 21 de săptămâni ago
-
3 ani 25 de săptămâni ago
Comentarii
Publică un comentariu nou