Legătură clară între maladia Parkinson şi pesticide

preluare badpolitics


Inhalarea sau ingerarea de pesticide creste riscul de imbolnavire de Parkinson, afirma in urma cu doi ani Pierre Burkhard, specialist in neuro-stiinta la Clinicile Universitare din Geneva, care analizeaza doua studii referitoare la legatura intre produsele chimice si bolile neuro-degenerative, scrie ziarul elvetian Le Temps. “Aceste doua piese importante completeaza puzzle-ul”, spunea acesta referindu-se la cele doua studii. Primul studiu, publicat la 4 iunie in revista Annals of Neurology, realizat de o echipa franceza (Inserm si Universitatea Pierre si Marie Curie), s-a concentrat pe agricultori. Cercetatorii au chestionat un grup de 224 de pacienti bolnavi de Parkinson, pe care i-au comparat cu un grup de 557 de persoane care nu sufereau de aceasta boala, de aceeasi varsta si sex si care locuiau in acelasi departament.

“Expunerea la pesticide pe toata durata vietii lor profesionale a fost atent reconstituita, conform unui comunicat. Participantii la studiu au furnizat un mare numar de informatii, precum suprafata exploatatiilor agricole, tipul de culturi si pesticidele folosite, numarul de ani si frecventa anuala de expunere sau metoda de imprastiere a ingrasamintelor”.

Rezultatul a fost urmatorul: agricultorii bolnavi de Parkinson folosisera mai des pesticide si pe o durata mai mare decat membrii grupului martor; riscul de imbolnavire de Parkinson a fost pana la 2,4 ori mai mare la cei care au folosit insecticide pe baza de organoclor (de exemplu, DDT, Lindan), o familie de pesticide foarte utilizata intre 1950 si 1990, interzisa in prezent.

Celalalt studiu, publicat la jumatatea lui aprilie in American Journal of Epidemiology, a fost realizat de cercetatori de la Universitatea UCLA pe un grup de 368 de persoane bolnave de Parkinson, care au stat timp de multi ani la o distanta de cel putin 500 m de suprafete agricole pe care fusesera raspandite pesticide intre 1974 si 1999. Aceeasi constatare: riscul de imbolnavire la acesti oameni a crescut cu 75%. Chiar mai rau, printre cei in varsta de 60 de ani sau mai putin, care au fost expusi foarte devreme la aceste produse chimice, factorul de risc era de 4 la 6.

Aceste doua studii se adauga numeroaselor cercetari facute anterior, chiar daca cifrele sunt putin diferite, deoarece expunerea umana la pesticide a fost si ramane greu de stabilit cu precizie. Unul din cele mai ample studii, efectuat in 2006 de Harvard School of Public Health din Boston, a vizat 143.000 de persoane; el a permis stabilirea faptului ca 70% din persoanele expuse riscau sa se imbolnaveasca de Parkinson.

“Ipoteza cea mai solida referitoare la cauzele bolii consta intr-o imbinare a factorilor de mediu si genetici, precizeaza Pierre Burkhard. Stim ca aproape 10% din cazuri sunt datorate mutatiilor genetice.’ Or, o alta pista a aparut recent, tot genetica: ‘S-a inceput identificarea unor gene, numite de ‘susceptibilitate’, care nu induc direct boala, dar confera anumitor indivizi o fragilitate mai mare la ‘agresori’ de mediu. ‘Stim ca in mediul rural exista mai multe cazuri de Parkinson decat la oras si, de asemenea, ca oamenii de la tara care au baut apa de izvor sunt mai expusi riscului de imbolnavire. In plus, conform experientelor, animalele de laborator expuse pesticidelor au dezvoltat o forma de Parkinson”.

Ce sa mai zicem de consumatorii care pot ingera pesticide atunci cand mananca fructe si legume! “O doza punctuala nu va cauza boala”, afirma medicul, dar dozele acumulate pe parcursul mai multor ani pot fi la originea unor cazuri de Parkinson si constituie o ipoteza adesea evocata.

Sursa: Informatia medicala

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.