MAE condamnă "încălcarea gravă" de către Rusia a Convenţiei de la Viena în cazul reţinerii diplomatului român

preluare you tube

Ministerul Afacerilor Externe condamna "incalcarea grava" de catre Rusia a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea diplomatului Gabriel Grecu, acuzat de spionaj. MAE denunta si "tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia", dupa cum se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei.

Comunicatul integral al MAE

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, în cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia. - comunicat de presa
Potrivit prevederilor art. 29 din Conventia mentionata, persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentie. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere aduca persoanei, libertatii si demnitatii sale.
O protectie asemanatoare este asigurata documentelor, corespondentei si bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Conventia de la Viena. De asemenea, agentul diplomatic se bucura de imunitate de jurisdictie penala a statul acreditar, asa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleasi Conventii.
Pozitia MAE de mai sus a fost transmisa in seara zilei de 16 august 2010 Primului-colaborator al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, convocat de urgenta la MAE. Ambasada Romaniei la Moscova a comunicat aceeasi pozitie, in cursul acestei zile, catre MAE rus. Totodata, MAE a exprimat dezacordul sau ferm fata de maniera de prezentare publica a situatiei.
Ministerul Afacerilor Externe va lua masurile care se impun in consecinta si le va anunta in timp util.

Prins intr-un magazin din Moscova
Gabriel Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj". Diplomatul roman a fost declarat "persona non grata", el trebuind sa paraseasca Rusia in 48 de ore.
FSB a precizat ca "Gabriel Grecu a fost arestat la Moscova pe 16 august, in timp ce incerca sa primeasca informatii secrete de natura militara de la un cetatean rus". Grecu a fost ulterior eliberat, aflandu-se in prezent in sediul Ambasadei Romaniei la Moscova.
Potrivit serviciului rus de informatii, Grecu lucra in Capitala rusa "sub acoperire diplomatica" si detinea functia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei Romaniei de la Moscova. El ar fi angajat al Serviciului de Informatii Externe (SIE).
Retinerea lui Gabriel Grecu vine la un an si jumatate dupa ce Romania a expulzat trei diplomati rusi in scandalul de spionaj "Floricel".

Foto: Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.