Majorarea tarifelor la apă canal: Un jaf premeditat? Bistrițenii sunt invitați să semneze petiții împotriva scumpirii tarifelor!

 Avem suspiciuni rezonabile privind acest ” jaf premeditat”, pus în cârca contribuabilului de către șefii pesediști ai județului BN! Cu ajutorul primarilor de la PSD dar și de la PNL!

Pusă la cale încă de la finalul lui noiembrie 2021, ”furăciunea” cunoscută ca majorare tarife la apă canal a firmei patronate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, pe nume Aquabis, a fost de la bun început un tun financiar din care singurii care, din start, aveau de profitat erau șefii pesediști ai județului și mafia care controlează firma, inclusiv politrucii angajați în executivul de la ADI, iar cei care au de pierdut suntem doar noi, plătitorii: adică contribuabilii! Deși a figurat în convocatoarele CL-urilor din județ, în decembrie, 2021, și ar fi trebuit votat încă de atunci, proiectul de scumpire a tarifelor a fost retras de pe ordinea de zi fără un motiv întemeiat. Atunci, în decembrie au circulat zvonuri, care s-au adeverit, privind scumpirea și mai mare pe care o puneau la cale politrucii. Proiectul al cărui draft multiplicat a ajuns din nou, în ianuarie, la toate cele 6O de CL-uri din județ și prin care aleșii locali au fost puși în fața aprobării, fără loc de amendamente, a ”furăciunii premeditate”, patronată de șefii pesediști ai județului, a fost modificat, în ianuarie, față de decembrie dar în sus! Cu o majorare și mai mare și, astfel expediat ”sclavilor politici” de la UAT-uri, să îl VOTEZE!
De altfel, pentru cine are deja formată gândirea critică și deține un pic de cultură politică, era clar, încă din decembrie, ce avea să urmeze. Secretarii de primării, denumiți pompos-găunos ”secretari generali”, adică un fel de ”vechili” ”stăpâni” peste tot ce mișcă în primării, prin codul administrativ, încă neplivit de ”ilegalități flagrante”, plantate acolo de PSD, primiseră ordin să retragă proiectele din ”dezbaterea ” Consiliilor Locale, în decembrie, pentru a face loc scumpirii scumpirilor din ianuarie... Inspirat, se pare, din ”puțul gândirii” fraților Moldovan, unul fost chelner, actualmente șef de județ, celălalt fost ceferist, actualmente director ”competent” la Aquabis, majorarea tarifelor la apă canal, având ca bază doar managementul defectuos al echipei care călărește Aquabis-ul, ”furăciunea” premeditată a devenit deja scandalul anului, în județul Bistrița-Năsăud, județ controlat politic de frații Moldovan și în care, aproape toată lumea cu atribuții de decizie ”stă capră” la ordinul unui sau altuia dintre cei doi... Gonflat la capitolul cifre, astfel încât la canal tariful a ajuns la 39% din valoarea inițială, iar la apă , chipurile potabilă, la 27%, proiectul halucinant menit să acopere managementul de rahat al celor care încă mai conduc firma ce furnizează serviciile respective, este susținut de aleșii de la CJ BN, municipiu Bistrița, și multe UAT-uri din rural, adică de aleșii locali, care probează astfel îcnă o dată, că au altă agendă decât interesul comunităților care i-au propulsat în funcții! Numai așa se poate explica cum, mai multe primării conduse de primari liberali, în frunte cu Ioan Turc, primar al Bistriței au tras sfori ca proiectul moșit de juriștii lui Radu Moldovan să fie aproape imposibil de respins în ședințele de consilii. Să vedem cum stau lucrurile, la zi:


Consilii locale ale unor UAT-uri mari au girat furăciunea, din cauză de blat sau lașitate?!


Chiar și argumentația unora și altora ventilată prin radio șanț sau prin anumite canale de presă posesoare de contracte cu împricinații, nu are nici un temei legal pentru ca majorarea să fie necesară. Argumente cum că municipiul Bistrița și orașul Beclean ar fi cele mai bogate UAT-uri, și că își permit majorarea, pune greșit problema, dacă este să le luăm la refect. Practic afirmația esta lipsită de conținut atâta vreme câtă, nu primăriile respective plătesc facturile contribuabililor! Că, cei doi primari de la cele două primării cu excedente mari bugetare au blat cu frații Moldovan, acești pesediști care conduc județul, nici nu mai trebuie demonstrat. Iar dacă în cazul lui Nicolae Moldovan de la Beclean este într-un fel de înțeles, pentru că omul este pesedist (sic), pe Turc Ioan de la Bistrița nu îl salvează nici cozile de topor, gen așa zisul liberal” Mititean Sorin care a bătut apa în piuă pe paginile de socializare cu justificări de doi lei cincizeci, cum ar fi sacrificiul unora pentru ca și alții să poată beneficia de proiectul supranumit masterplan și nici telefoanele date unora și altora pentru a potoli vâlvătaia aprinsă pe rețeaua de socializare. Îi re- amintim omului de la Șieu Măgheruș, Mititean, să o lase mai moale cu manipularea și să se obișnuiască cu ideea că nu s-a născut primar! Nu de alta, dar este posibil ca ego-ul său să o fi luat razna și, când se uită dimineața în oglindă să i se pară că pe frunte i s-au imprimat în loc de riduri, literele funcției, pe care vremelnic o deține! Concluzia noastră este că, omul își face niște calcule privind încă un mandat de primar, de data asta de la PSD, nu de la PNL! Numai că, până în 2024 s-ar putea ca nici PSD să nu se simtă prea bine, așa că îi recomandăm să o ia mai ușor cu ”furăciunile” și manipularea!

Uite ce posta ”omul de sacrificiu” Mititean pe pagina consilierului liberal de Șieu, Roxana Pașc, imediat după ședințele de aprobat jaful, pentru a-și motiva ”sacrificiul” de a vota cum zice PSD-ul, respectiv în sprijinul jefuirii contribuabilului:


”Nu știu dacă îți răspunde conducerea dar fac eu pe surdul. Eu și dumneata am mai dezbătut acest subiect și da nu îți voi ascunde ca toate comunele unde PNL are majoritate au votat împotriva planului tarifar care în anul 2022 aduce scumpiri la apa canalizare. Nu cred ca ai mei colegi ar trebui sa se simtă ca nu servesc interesul cetățeanului pentru că au votat pentru creșterea preturilor. Te întreb stimata colega dacă Jaspers a solicitat garanții suplimentare operatorului de apa de unde putea sa aducă garanțiile? Din tarif și de la banca? Sau mai putea ceva. Sa renunțe la toate investițiile să-i spună lui Jaspers ca nu mărește niciun preț. Și asta ar fi costat lipsa apei în multe localități care o așteaptă de ani mulți. Știu ca în aceasta perioada cresc preturile la toate utilitățile. Nimănui nu-i plac scumpirile. Însă aici este vorba de asumare iar noi ne asumam continuarea investițiilor cu orice preț.”
I-am explicat birăului Mititean, la momentul respectiv, că știm cine sunt specialiștii de la Jaspers și să nu ne ia de proști. Că acel organism la care face trimitere, doar pentru a ne închide gura, mai poate bloca niște ”avioane” cum a fost și betonarea pe 30 de milioane de euro a malurilor râului Bistrița Ardeleană, în aval de baraj și până la vărsarea în râul Șieu...Că specialiștii de la Jaspers nu se uită la planurile unui fost electrician cefere, hămesit să mulgă bani europeni pentru firmele abonate la ușa lui Radu Moldovan și a sa. Completăm aici că, practic, punerea în siguranță a barajului de la Colibița putea fi deja implementată, și pericolul, în cazul, Doamne ferește al ruperii barajului în cazul unei viituri istorice putea fi anulat, dacă lacomii pesediști cu acoperire de la APM BN, nu ar fi gonflat bugetul inițial al proiectului, la aproape 50 milioane de euro.... Așa că, aviz amatorilor de sifonat bani europeni...din PNRR de data asta. Că specialiștii de la Jaspers nu răspund la comenzile PSD și nici PNL! Băieții respectivi respectă banul european și folosirea lui corectă! Nu jaful! Și li se rupe de motivele unora sau altora prin care manipulează ca să astupe gura comunității pe care s-a ”cățărat”!


Ce răspundea Roxana Pașc, consilier PNL de Șieu?


Domnule Mititean , problema majoră aici este ca toate UAT urile sunt puse în aceeași oală. Nu toti avem apă datorită masterplanului, unii ne am descurcat prin forte proprii. Si nu e normal sa plătim același preț la Aquabis ul care la Șieu n a cheltuit un sfanț si a preluat o afacere la cheie , doar pentru ca asa au dat ordin unii cointeresati de la județ. In aceeasi ordine de idei , nu e normal sa plătim o apa mizerabilă la pret de apa potabilă, nu e normal sa avem defecțiuni peste defecțiuni si sa rămânem fara apa cand ni e lumea mai draga .In relatia ci Aquabis ul ar fi normal sa avem si drepturi, nu numai obligații. Sa fie clar .Că lor le convine sa ne puna pe toti în aceeași oală, asta am observat, avantaj ei .Dar totusi, noua cine ne mai apara drepturile?
Nu vedeti în ce hal de servitute am ajuns din cauza celor două mari monopoluri din județ, Aquabis si Supercom? Pana cand sa mai plecam capul în fața lor ?!
Cat despre afirmația dvs ca n ar trebui să le fie rusine colegilor care au votat majorarea, va intreb doar atât: poporul unde se află în ecuatia asta ? Acolo jos in noroi de unde l scot politicienii o lună la 4 ani sa i voteze?
Apropo , la dvs .in CL cum s a votat in problema tarifului ?
Ce a postat inițial Roxana Pașc:


ÎNTREBARE CĂTRE CONDUCEREA PNL BN SAU DIALOGUL CU SURZII
În legătură cu mărirea tarifelor AQUABIS , am o dilemă.. Din ce știu până acum , despre cum au votat UAT urile, am constatat că ordinul pe unitate la PSD a fost sa se voteze " pentru " .Desigur ca au fost si unii consilieri PSD care n au uitat ca reprezintă comunitatea si atunci s au opus creșterii tarifului , deși erau majoritari in CL ( cazul Șieului ).
Observ că Năsăudul si Singeorzul, orașe care au primari PNL , au RESPINS mărirea . La fel UAT urile din rural unde majoritar în CL este PNL .
Atunci poate sa mi spuna si mie cineva, de ce consilierii PNL din orașele Bistrița și Beclean au votat exact invers decât colegii lor din teritoriu? ! Mai ales ca PNL are primar la Bistrița și viceprimar la Beclean ! Păi atunci ne mai supărăm cand ni se spune despre blaturi?! In halul asta de fățarnici suntem?!
Eu stiu ca daca faci parte dintr un partid urmezi o anumită linie , o anumită politica .Dar pe cine sa intrebi, pe Dumnezeu din Ceruri ? Că PNL BN e în continuare în silenzio stampa .
Și să nu mi spuna careva ca " au fost lăsați consilierii PNL să decidă singuri " si de asta s a intamplat asa . Că m am săturat să scoată toti demagogii steagul cu democrația de partid doar cand le servește intereselor.”


În aceeși direcție pe care o suspectează consilierul de la Șieu, manipulează și alții. Cum că, ANRSC ar fi binecuvântat scumpirea tarifelor! Zău? Veniți cu proba, ”chiparoșilor”! Ar fi caz de premiu Nobel că o agenție guvernamentală, foită de sinecuriști, lucrează?! Și lucrează înainte să i se ceară?!


Mai multe consilii locale au dat cu flit comenzii pesediste


Actualizat și cosmetizat, pe ici pe colo, reluat și repus pe ordinea de zi a celor 60 de CL-uri din județ, în ianuarie, 2022, într-un moment în care finanțele românilor sunt greu puse la încercare, de facturile sărite de pe fix, ca urmare a unei așa zise liberalizări cu specific românesc a pieței de energie, proiectul prin care aleșii din rural trebuiau să dea ok-ul pentru ca ”furăciunea” premeditată de la Aquabis să fie ”finanațată” de ”fraierii” din județ, a ajuns la faza pe voturi și aprobări...Unii dintre aleși, care au fost pe la ceva școli și au bifat măcar lecturile obligatorii, s-au prins că nu-i cușeră chestia și au propus amendamente, de abținere sau voturi împotrivă. Numai că, șmecheria din laboratoarele pesediste ale CJ BN, redactată în draft-urile proiectului și în decembrie și în ianuarie, a avut o hibă, plasată acolo de la bun început (ca să nu-i spunem manipulare), prin folosirea în text a expresiei SĂ APROBE! Acest aspect a demonstrat premeditarea, care a însemnat că musai, adică este ordin, către CL-uri să mandateze primarii, care, ”călăriți” de Radu Moldovan urmau să voteze în bloc, în AG a ADI apă canal ”legiferarea furăciunii”, așa că formula pusă sub nasul aleșilor locali din rural a fost, așa cum am scris mai sus : SĂ APROBE majorarea! Pe când s-au prins de manipulare unii dintre aleși, trecuse ședința ca și proiectul, așa cum era formulat, adică ”aranjat” și, prin urmare, juridic, votul lor este egal cu CACA! Unii s-au prins de cursa în care au fost atrași cu bună știință și, au făcut modificări, iar alții, ca cei de la Năsăud, au reluat proiectul, aplicându-i modificarea necesară. Au dat vot împotriva majorării taxelor pentru apă și canal următoarele minilegislative: Șieu, Mărișelu, Năsăud, Feldru, Sg Băi, Rodna, Josenii Bârgăului și se pare că, Prundu Bârgăului, dar și alții pe care nu-i știm... Socoteala iese în favooarea scumpirii, având în vedere că, la nivel de ADI, sunt reprezentate 60 de UAT-uri și, toate, deși nu este normal, au câte un singur vot, iar hotărârile se iau cu majoritate simplă! Că printre cele 50 de CL-uri care rămân sunt cel puțin încă 10, care nu beneficiază de servicii de apă canal, și moral și legal nu ar trebui să voteze deloc, credeți că-i pasă cuiva? Sau că, încă cel puțin 10 au mandatat fără a preciza mandatul, este o problemă?! Astfel, din toată bulibășeala pusă la cale rămâne valabil mesajul dat de politrucii PSD: Să fie majorate tarifele?! Asta pentru ca cei de la Aquabis să poată păstra echipa managerială de cacao, dinozaurii din CA, pițipoancele de prin birouri iar fraierii de alegători: să plătească! Că așa-i la noi! ”Prostia” se plătește?!NU?


ADI-urile și controlul politic. Ce este ADI? Ce scrie pe site? Cum a ajuns ADI să nu-și mai onoreze SCOPUL?!


« ASOCIAŢIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ PENTRU SERVICII DE ALIMENTARE CU APĂ ŞI DE CANALIZARE ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD » s-a înfiinţat prin dorinţa de cooperare şi asociere a Consiliile Locale ale Unităţilor Teritoriale Administrative din judeţul Bistriţa-Năsăud, inclusiv a Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin reprezentanţii legali
Scopul asociatiei
Conform prevederilor art. 11, alin. 2 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicata, scopul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitara este realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice.
Scopul Asociaţiei îl constituie realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare regională în domeniul apei potabile şi a apei uzate în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru:
- îmbunătăţirea calităţii serviciului;
- practicarea unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei;

- aplicarea principiului „poluatorul plăteşte”;
- atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului
- creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferenta Serviciului ce stă la baza constituirii Asociaţiei.
Ce înțelegem din textul de prezentare al ADI? Nicidecum că acest ONG ar avea un rol care să îl plaseze deasupra minilegislativelor locale și nicidecum că ar putea face politica...PSD! Că acest ONG s-a transformat într-un buton al fraților Moldovan, prin impunerea unor clienți politici în funcțiile executive și că, restul se rezolvă prin ordinul dat primarilor de a înfluența votul în CL-urile pe care le controlează, prin consilieri aleși pe listele primarilor, este deja istorie .Faptul că, aleșii locali nu dețin un minim de cunoștințe privind chestiunile pe care le votează, sigur nu-i pasă lui Radu Moldovan și nici fratelui său, fostul ceferist, pe care l-a plantat director la firma de apă canal. Dimpotrivă! Acest aspect este un avantaj. Cu cât ești mai prost, cu atât ești promovat mai sus! Ca să poți pune în operă ORDINUL!


Romuli și Telciu: două cazuri de comune în care cetățenii gândesc și muncesc!


Exemplul celor de la Romuli care, prin voința aleșilor locali au decis să își facă gospodăria lor locală și să nu finanțeze niște incompetenți aroganți de la județ, proptiți în ADI și în Aquabis, drept ”specialiști”, a fost unul dintre motivele pentru care localnicii de la Telciu au pus STOP JOC furtului din facturile pe care Aquabis le-a emis pentru consumatorii casnici de apă și canal, după ce firma monopol s-a făcut stăpână pe rețeaua de distribuție finanțată acolo de elvețieni. Că au mai pus și ei câte ceva acolo, ba niște apometre, ba niște țeavă slabă, pompe subdimensionate etc, s-a făcut din bani europeni și nu din banii pe care i-au adus de acasă directorul Șandru, ceferistul Moldovan și oportunistul Țintean, membru în CA al Aquabis. Ca să nu mai vorbim de eternul, nelipsitul, ”competentul” Dragomir Câmpan...care dacă nu ar fi existat, trebuia degrabă inventat și plantat în CA, nu?
O hibă mare pe care managementul de cacao de la Aquabis a ridicat-o la rang de tradiție este genul de licitație, câștigată la jumate prețul, plus 5%, adică 55% și, executată cu ce este mai ieftin pe piață, lucru care a generat contracte pe bandă rulantă ce au umplut subsolul comunelor de rețele subdimensionate, cu țeavă proastă, care nu rezistă la mari presiuni, pompe subdimensionate și apometre puse la plezenală, care îngheață, din când în când...prin părțile esențiale...
De aia totul este ”perfect” la Telciu și apele uzate sunt deversate și în Sălăuța, de aia, apa nu este bună de băut decât dintr-o sursă, de aia oamenii nu au mai putut răbda și s-au apucat de nesupunere civică. De aia! Se pare că...


Ce spune un specialist: Roland Venig!


Fost angajat al firmei Aquabis și fost primar 4 mandate al orașului balnear Sângeorz Băi, pesedistul Roland Venig, inginer în domeniu, spune că, de vină în problema cu mărirea nejustificată a tarifelor la apă și canal este echipa managerială a firmei. Despre Ioan Șandru, Venig zice că ar fi profesionist, dar că, este posibil să fi cedat din varii motive șantajului practicat de Radu Moldovan prin fratele său, Macarie, dar și prin butoanele de la ADI. Monopolizarea serviciilor de apă și canal prin preluarea unor rețele executate, vai mama lor, prin PNDL sau chiar fonduri europene, fără control de specialitate, cât și acceptarea unor contractori care licitează la 55 % din preț, doar ca să câștige lucrarea, iar apoi nu au cu ce să livreze calitate, duce la îngroparea în pământ a nenumărate probleme începând de la calitatea proastă a lucrărilor, lipsa materialelor menționate în stass-uri, țevi de proastă calitate și subdimensionate, pompe subdimensionate și slabe etc, toate acestea fiind generate de lipsa de fermitate a beneficiarilor, în cele mai multe cazuri: firma Aquabis, care este condusă politic!


Cetățenii din județ sunt chemați să semneze împotriva scumpirilor!


Faptul că, politicienii corupți ai județului au dus ”furăciunea premeditată” în curtea ADI apă canal, care are programată ședința a Adunării generale în 18 februarie, adică, vineri, și unde lucrurile au fost deja aranjate pentru a da verde scumpirilor, a generat deja două petiții, pe care bistrițenii prezenți în online sunt invitați să le semneze pentru a stopa furăciunea premeditată. De asemenea, potrivit surselor noastre, în zilele următoare vor fi adunate semnături și în tabele, care vor circula în UAT-urile din mediul rural. Cine știe, poate bistrițenii se trezesc și nu mai pun botul la minciunile gogonate ale lui Radu Moldovan și a celor care îl susțin?! Sau NU?

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.