Mîine, Ziua Europeana a Informării despre antibiotice

Primim la redacţie

 

Antibioticele au fost unul dintre cele mai mari descoperiri ale secolului 20. Ele au reuşit să învingă numeroase boli infectioase dar astazi sunt in pericol de a fi suprasolicitate, devenind astfel o armă mai puţin eficace pentru o utilizare viitoare. Motivul constă în faptul ca aceste medicamente sunt utilizate incorect: ele sunt utilizate fără prescripţie medicală, uneori ca o consecinţă a unor zvonuri vehiculate pe linia parintilor sau a prietenilor. Adesea sunt ineficiente pentru ca sunt administrate incorect şi la rău timp. In Europa, Italia este tara care inregistreaza cele mai ridicate niveluri rezistenţei la antibiotice.

În consecinţă, Comisia Europeană a luat măsuri de remediere si din 1998 până în prezent a lansat campanii de informare pe teme de actualitate care poarta titlul generic de "Ziua europeană privind Antibioticele". Aceastea au loc în fiecare an la 18 noiembrie şi au ca obiectiv principal sarcina de a sensibiliza opinia publică cu privire antibiotice. Recomandarile sunt facute de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor).
In acest an, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice pune accent pe promovarea utilizării prudente a antibioticelor în spitale. Utilizarea prudentă înseamnă utilizarea antibioticelor numai când sunt necesare, respectând doza, intervalul între doze si durata corectă a tratamentului cu antibiotice.
Mesajul zilei este:”Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea”.
Cu acest prilej Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud va face in perioada 18-25 noiembrie informari care se adreseaza personalului din spitale, medicilor de familie, pacientilor. Astfel, in urmatoarele zile se vor gasi in cabinetele medicilor de familie informatii despre folosirea antibioticelor care sa fie la indemina pacientilor.


Coordonator Compartiment Promovarea Sanatatii, Mirela Parker


Dr. Doina Petri,
Director Adj de Programe de Sanatate Publica

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.