Munţii Rodnei: Poiana cu narcise de pe Saca a fost devastată de elevi în frunte cu dascălii lor! Unde erau rangerii? Jandarmii o dau la întors!

 Sîmbătă 10 mai, în jur de 50 de elevi din comuna Maieru, însoţiţi de cadre didactice, au devastat Poiana cu Narcise de pe Vîrful Saca din Parcul Naţional Munţii Rodnei, potivit unor montaniarzi care au trimis redacţiei noastre fotografii relevante, din care se poate vedea cum, după ce au rupt buchete uriașe cu care și-au umplut brațele, unii dintre elevi au folosit și rucsacii pentru a îndesa florile rupte cu inconștiență. De altfel, cei doi profesori care au însoțit elevii pe munte, nu s-au lăsat nici ei mai prejos cînd a fost vorba de devastat poiana, au precizat sursele noastre.

Persoanele care ne-au contactat, au mai declarat că între orele 11 şi 15, nimeni din Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, nu a trecut pe acolo şi nici jandarmii montani, contactaţi telefonic, nu s-au arătat interesaţi de faptul că, li s-a adus la cunoştinţă masacrul floral din aria protejată, declarînd cu nonșalanță că, în fiecare an, în perioada înfloririi se întîmplă acest tip de masacru.

Prezentare Wikipedia: Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, inclusă în Parcul Național Munții Rodnei, este o arie protejată de interes național, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Rodna, satul Valea Vinului.
Rezervația are o suprafață de 5 ha, și reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius) pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m.

 APNMR ocupată cu dezinformarea

Administrația Parcului Național Munții Rodnei nu a avut nici un ranger prezent în arealul poienii cu narcise la finalul săptămînii trecute. Responsabili cu informarea, conștientizarea și protejarea PNMR în intregul său, APNMR era probabil ocupat cu dezinformarea, în stil ceaușit despre mulțimea de turiști care ar fi luat cu asalt munții, pe principiul binecunoscut: știri să iasă, știri să iasă, ca să parafrazăm un refren celebru în iepocă!

Jandarmii precizează

Buna ziua,


Ca urmare a materialului publicat de dvs in data de 12 mai, la ora 19.00, privind Poiana cu Narcise din Muntii Rodnei,

facem urmatoarele precizari pe care dorim sa le luati in considerare:\

 


- sambata, patrularile in zona precizata au revenit, conform intelegerii, reprezentantilor Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, deoarece

jandarmii montani au fost implicati intr-o serie de misiuni de asigurare a ordinii publice in localitatea Rodna;

- patrulele de jandarmi montani au fost prezente in zona Poiana cu Narcise vineri si duminica, astfel, precizarea facuta de dvs cu privire la acestia nu sunt veridice si mai mult, cei in cauza nu au fost contactati cu privire la aspectul semnalat de montaniarzi.

 


Cu stima,

 

cpt. Georgeta Casvan

Fără comentarii

Dragilor funcționari plătiți din bani publici!

 Ideea este că fotografiile postate vorbesc de la sine! A fost un masacru floral într-o arie protejată de importanță națională și voi erați ocupați cu trasul plutelor pe Someș în jos, deși în atribuții aveați și aveți și paza domeniului public din PNMR, în perioada unor astfel de evenimente, precum înflorirea Narciselor! Că nu se știe niciodată ce se poate întîmpla atunci cînd turiștii, mari și mici, scapă pe munte! NU?

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.