Neliniște în lumea academică! Transferul fondului arhivistic de la Cluj la Bistrița trezește îngrijorare

preluare gazeta de cluj

 O parte a comunității academice și a iubitorilor de istorie trag un semnal de alarmă cu privire la mutarea unui fond arhivistic foarte important de la Cluj la Bistrița. Profesorul Ioan Bolovan de la UBB Cluj-Napoca a cerut clar să se oprească „intruziunea politicului în problemele științifice.”
Fondul arhivistic extrem de important, care aparține Primăriei orașului Bistrița, ar urma să fie transferat de la Cluj, acesta fiind o sursă inestimabilă de cunoaștere pentru istorici și cercetători, conținând sute de metri liniari de documente care acoperă o perioadă semnificativă din istoria colectivă a Clujului și Bistriței.

Profesorul Ioan Bolovan, de la UBB Cluj-Napoca, a precizat că aceste documente, care sunt la Cluj, au fost și sunt încă accesibile unui număr impresionant de cercetători, cadre didactice și doctoranzi de la diverse instituții de renume, precum UBB, Academia Română, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Erdely Muzeum, care le-au folosit pentru a contribui la dezvoltarea cunoașterii noastre asupra trecutului.

Cu toate acestea, în contrast cu Bistrița, numărul cercetătorilor și a instituțiilor specializate este mult mai restrâns, ceea ce ridică întrebarea esențială: De ce să fie mutate aceste documente din Cluj într-un loc unde aproape nimeni nu le va consulta?

„La Bistrița, cu tot respectul pentru cei care fac știință istorică, numărul acestor colegi se poate încadra între degetele unei mâini (cu indulgență ambele mâini). Și atunci de ce să dislocăm aceste documente care sunt de multă vreme în cetatea academică napocensă și să le ducem într-un loc unde nu le va consulta aproape nimeni? Numai pentru satisfacerea orgoliilor unor persoane care nu prea au de-a face cu știința (or fi având negreșit alte calități și competențe)”, a precizat Ioan Bolovan. Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.