„O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor!

Primim la redacţie


Sub acest slogan, în perioada 7—30 aprilie 2012, Direcţia de Sănătate Publica Bistrita-Nasaud impreuna cu partenerii sai va demara campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, potrivit comunicatului remis presei de DSP BN


Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru OMS. Ziua Mondială a Sănătăţii este o oportunitate pentru întreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sănătate publică la nivel global.
În acest an Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE).

De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populaţionale a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor. Exstenţa acestor factori a condus la dezbateri privind modul în care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face faţă impactului pe care modificarea structurii pe grupe de vârstă a populaţiilor îl va avea asupra finanţelor publice, a numărului de salariaţi, creşterii economice şi a altor “zone” ale politicului.
La nivel global din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârsta >/= 60 de ani s-a dublat iar numărul persoanelor cu vârsta >/= 80 de ani va fi până în 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decât astăzi. Se prognozează până în 2050, că persoanele >/= 60 vor depăşi numeric copiii sub 14 ani.
Se estimează că populaţia din Regiunea europeană OMS va creşte de la 894 milioane în 2010 până la 910 milioane în 2020, dar până în 2050 va reveni la nivelul actual. Numărul persoanelor cu vârsta >/= 85 ani este prevazut să crească de la 14 milioane în 2010 la 19 milioane în 2020 şi la 40 milioane până în 2050.
Ponderea persoanelor de 60 ani şi peste şi a persoanelor de 80 ani şi peste va fi în creştere în majoritatea ţărilor europene. Majoritatea ţărilor (excepţii –Bulgaria, Danemarca, Suedia), se vor menţine în primele 10 poziţii ca procent al populaţiei de 60 ani şi peste şi în 2030, iar în 2060, doar Bulgaria, revine în acest top, restul fiind ţări noi, ceea ce semnifică faptul că la sfârşitul orizontului de prognoză în unele ţări procesul se va ameliora, iar în altele va lua amploare. De reţinut şi poziţia României, în anul 2060, pe poziţia a treia, cu 41,0% din totalul populaţiei format din persoane de 60 ani şi peste.
Populaţia de 80 ani şi peste va creşte în următorii ani, ajungând, la nivelul UE-27, în 2030 şi 2060 la 35,3 milioane (7,0%), respectiv 61,4 milioane (12,1%) faţă de 23,3 milioane (4,6%) în 2010. Procentul femeilor de 80 ani şi peste în total femei, în anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% faţă de 6,0% în 2010, fiind net superior procentului bărbaţilor de 80 ani şi peste în total bărbaţi: 5,2% - 2030, 10,2% - 2060, respectiv 3,2% - 2010.

Majoritatea ţărilor (excepţii –Grecia, Marea Britanie, Spania), se vor menţine în primele 10 poziţii ca procent al populaţiei de 80 ani şi peste şi în 2030. La orizontul anului 2060, majoritatea ţărilor vor ieşi din top, fiind înlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura ţară care îşi va păstra poziţia în clasament în toţi anii selectaţi pentru analiză. De reţinut şi poziţia României, în anul 2060, pe poziţia a cincea, cu 13,1% din totalul populaţiei format din persoane de 80 ani şi peste.

Campania va fi derulată de către specialiştii compartimentului de promovare a sănătăţii din DSP BN în colaborare cu Directia Municipala de Sanatate Bistrita, Colegiul Sanitar Bistrita, Clubul Pensionarilor.
Scopul campaniei este implicarea autorităţilor responsabile– de la decidenţi până la politicieni, precum şi a membrilor societăţii, vârstnici dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate o dată cu îmbătrânirea şi acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi susţine participarea lor deplină în societate.
Obiectivele principale al campaniei sunt conştientizarea opiniei publice şi grupurilor ţintă privind problematica îmbătrânirii sănătoase, elaborarea de planuri de acţiune judeţene specifice pentru o îmbătrânire sănătoasă şi activă şi crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autorităţilor responsabile şi membrilor societăţii la elaborarea şi implementarea planurilor menţionate.
Mesajele cheie ale campaniei sunt:
 Vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii. Combaterea discriminării de vârstă este apanajul societaţilor avansate.
 Comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajază participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului
 Sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere.
 Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită.
Desemenea sunt transmise populaţiei generale 10 recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe.
1. Menţineţi-vă TA în limite normale!
2. Renunţaţi la fumat!
3. Preveniţi şi detectaţi precoce cancerul !
4. Protejaţi-vă de bolile infecţioase!
5. Preveniţi diabetul zaharat (DZ) II !
6. Scădeţi valoarea colesterolului!
7. Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate !
8. Menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor!
9. Participaţi la viaţa socială!
10. Menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!

Vor fi desfăşurate activităţi de prevenire si consolidare a unui stil de viata sanatos in comunitatile de rommi (Zavoie-Bistrita, Cartierele Sarata si Viisoara) prin caravana mobila a Directiei de Servicii Sociale si a Directiei Municipale de Sanatate a Municipiului Bistrita, activitati de voluntariat ale tinerilor in actiunile care vizeaza grupurile de adulti, initierea unui plan comun de actiune in comunitate care are in vedere deschiderea unei perspective cu bataie pe termen lung pentru o viata activa, activitati informative in zona industriala.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.