Parcul Naţional Munţii Rodnei - Dr.Ioan Chintăuan: Obligaţia ocoalelor silvice şi al admnistratorilor este să monitorizeze toate supafeţele şi să ia măsuri urgente pentru ca Parcul să nu aibe de suferit

 Cercetătorul, doctor în ştiinţe geologice Ioan Chintăuan, membru al Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei, a declarat pentru www.ziarul-bn.ro că, solicitarea proprietarilor de păduri aflate în PNMR adresată  Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei de a  deconta funcţia de protecţie a suprafeţelor de pădure aflate în PNMR, nu poate fi onorată, solicitarea trebuînd să fie îndreptată spre Ministerul Mediului. 

Un număr de cinci primării cu păduri aflate în PNMR au solicitat decontarea funcţiei de protecţie a pădurilor aflate în aria protejată în contextul în care peste 400 de hectare din aceste suprafeţe sînt atacate de ipidae, consecinţa acestui lucru ducînd la uscarea arborilor. Este vorba de primăriile comunelor Telciu, Romuli, Salva, Maieru şi Feldru, dar şi de ocolul silvic ce adminstrează pădurea năsăudeană.

Poziţia Consiliului Ştiinţific al PNMR este împotriva intervenţiei în ecosistemul in care ipidae-ele sînt prezente şi pentru controlul dezvoltării acestor insecte prin intermediul nadelor feromonale a spus cercetătorul ştiinţific.  În plus, doctorul Chintăuan, membru al Grupului de Lucru din CS al PNMR infiinţat pentru detensionarea relaţiei proprietarilor de păduri  cu APNMR şi Consiliul Ştriinţific al PNMR, avînd şi funcţia de purtător de cuvînt la CS al PNMR  a afirmat faptul că, cei de la Maieru, nu şi-au onorat obligaţia de a curăţa coaja arborilor atacaţi de ipidae şi să o îngroape conform procedurilor, dar au solicitat extragerea de arbori din  zona de conservarea specială BIla - Lala, unde deţin suprafeţe în proprietate, solicitare care a fost respinsă de CS, răspunsul specialiştilor acoperind cu argumente 15 pagini.

"Obligaţia ocoalelor silvice şi al admnistratorilor este să monitorizeze toate supafeţele şi să ia măsuri urgente pentru ca Parcul să nu aibe de suferit". a spus în finalul interviului doctorul Ioan Chintăuan.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.