Poetul Horia Bădescu şi dragostea sa pentru Cluj: Joi, la Bistriţa!


Horia Bădescu – poetul care cântă Clujul – lansează la Bistrița volumul „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, care cuprinde memorabilele poeme ale Domniei sale închinate urbei de pe Someș, potrivit comunicatului remis presie de Editura Eikon.

Evenimentul este organizat de: Editura Eikon în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud și Uniunea Artiştilor Plastici – Bistriţa și este realizat sub egida: Banca Transilvania și Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Acesta va avea loc joi, 17 noiembrie 2011, ora 18.00, la Galeria Arcade 24 a Uniunii Artiştilor Plastici – Bistriţa, Piaţa Centrală nr. 24.

Prezintă:
PETRU POANTĂ
OLIV MIRCEA
FLORIN SĂSĂRMAN
VASILE G. DÂNCU

Cu participarea cantautorilor ADRIAN IVANIŢCHI şi VALI ŞERBAN.


Nota red: facem publice, cu această ocazie, şi cu ajutorul Editurii Eikon, declaraţia de dragoste a poetului Horia Bădescu pentru Cluj, şi un poem din cartea lansată, poem care face, cel puţin cît o declaratie de dragoste!

 

DECLARAŢIE DE DRAGOSTE


Acum aproape o jumătate de veac, am intrat pe porţile Clujului. Şi Clujul m-a făcut al lui. De aproape o jumătate de veac, urbea aceasta, care trece prin timp însoţită de curgerea somnoroasă a Someşului, am făcut-o a mea.
Mi-a dăruit un titlu universitar şi o viaţă bântuită şi răsfăţată de frumuseţea nebună a toamnelor sale, de lumina brumată a străzilor şi pieţelor, de amurgul portalurilor şi de magia locurilor unde se petreceau fabuloase întâmplări goliardice, mi-a dăruit misterul bibliotecilor şi miracolul prieteniei, iubirile şi tristeţile, casa mea şi pe toţi ai mei.
I-am dăruit truda unei vieţi, înscrisă într-un raft de cărţi, în urmele prezenţei mele în existenţa lui şi, mai ales, nestinsa iubire de el pe care o mărturisesc aceste poeme.

De iuventute


Ascultă cum cântă întâiele brume,
dezmăţ de culori e-n copacii ursuji;
acum te poţi pierde pe străzi fără nume,
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj!

Acum bate-n turnuri o oră regală,
din vechi manuscripte vocabule ies,
e-un ceas când oraşul în haine de gală
începe să cânte «sumus dum iuvenes!»

O stea poţi purta noaptea asta pe umăr,
poţi iubi, poţi vorbi cu prietenii duşi,
poţi uita anii care se-adună la număr;
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj
!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.