Romania detine ultimele ecosisteme 100% naturale din Europa

preluare econtext.ro


Tara noastra este pe primul loc in Europa din punct de vedere al biodiversitatii si detine ultimele ultimele ecosisteme 100% naturale de pe continent, a declarat, joi, Camelia Sucu, ambasador onorific al Ariilor Protejate si Parcurilor Naturale din Romania.
„Ariile protejate reprezinta o valoare inestimabila, nu doar pentru tara noastra, ci si pentru Europa. Romania se afla pe primul loc in Europa ca valoare a diversitatii biologice. Detine ultimele ecosisteme 100% naturale de pe continent. Asta si datorita celor 28 de parcuri naturale si nationale ale caror administratii fac eforturi substantiale ca in mijlocul unor probleme care se numesc criza economica sa reuseasca sa sustina si sa conserve acest tezaur exceptional”, a spus Sucu.
Potrivit datelor oficiale ale Regiei Nationale a Padurilor (RNP – Romsilva), la ora actuala, in Romania, padurile ocupa 26.7% din suprafata tarii, sub media europeana, de 32%.
Arii protejate si parcuri nationale
In acelasi timp, ariile naturale protejate din Romania, incluse in Legea nr.5/2000, se intind pe circa 1,23 milioane de hectare, echivalentul a 5,18% din suprafata totala a tarii.
Primul parc national a fost infiintat in Romania in anul 1935. Este vorba despre Parcul National Retezat. La ora actuala, avem 13 parcuri nationale, 14 parcuri naturale si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Dintre acestea, 12 parcuri nationale si 10 parcuri naturale sunt administrate de catre Romsilva.
In ciuda acestor comori naturale, mii de hectare dispar anual din aceste zone.

VEZI AICI CUM DISPAR ANUAL MII DE HECTARE DIN REZERVATIILE NATURALE ALE ROMANIEI scrie Econtex.ro

Ilustraţie: Documentar Delta Dunării part I, realizat de Universitatea Hyperion, prelua de pe you tube 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.