România, nu uita: Basarabia e a ta!

preluare Romanian Global News

 "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara!", sunt lozinci care au fost scandate de sute de tineri la Chisnau, la implinirea a 92 de ani de la semnarea actului Unirii din 1918.

Sute de tineri romani de pe ambele maluri ale Prutului au pornit intr-un mars de la Academia de Stiinte, pe Bulevardul Stefan cel Mare, ajungand pana pe Mateevici, unde au simulat actul votarii Unirii din martie 1918.


Toti au purtat cu ei tricolorul si pancarte pe care scria "Unire".

"Ziua de astazi este o dovada ca suntem frati. Mama mea si tatal meu s-au nascut in Romania si eu ma consider tot roman si de aceea sarbatoresc", a spus pentru StireaZilei.md, un basarabean stabilit in Italia si venit la Chisinau pentru sarbatorile de Paste.

"Este cea mai importanta sarbatoare din an, mai mult sufleteste, pentru ca interesele meschine au pus un hotar intre romanii de pe ambele maluri ale Prutului", a spus o tanara.

"Este si ziua mea de nastere, dar este si o sarbatoare nationala", a adaugat un barbat.

"Este pentru prima data cand putem veni la Chisinau si sarbatori asa cum se cuvine", a spus Lucian Spatcu, membru al organizatiei Noii Golani din Romania.

Marsul din Chisinau a fost organizat de asociatia "Spirit Romanesc" din Chisinau si de "Noii Golani" din Bucuresti.

Municipiul Bălţi a fost scăldat azi în cele trei culori ale drapelului românesc. Mitingul, prilejuit de consemnarea celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918, a fost organizat de Noua Dreaptă şi de Mişcarea Naţional-Creştină din Basarabia.

La manifestare - la care a fost prezent şi liderul Noii Drepte din România, Tudor Ionescu - au participat peste 100 de tineri români din Basarabia, Muntenia, Ardeal şi Moldova. Aceştia au sărbătorit, pentru prima dată împreună, ziua de 27 Martie 1918, când Sfatul Ţării hotăra că Basarabia „de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România", scrie hotnews.md.


Ieri, 26 martie, cu ocazia celor 66 de ani de la eliberarea localităţii de sub ocupaţia fascistă, autorităţile au depus coroane şi flori la monumentul „Tankul" din centrul oraşului, după care marşul s-a îndreptat la Memorialul gloriei ostăşeşti din Bălţi, unde, de asemenea, au fost depuse flori şi coroane la monumentul ostaşului-eliberator. Astăzi, la manifestările organizate în cinstea celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primarul comunist al localităţii nu a participat. Mai mult, la eveniment nu a fost văzut niciun oficial care ar reprezenta Primăria.


În 1918, oraşul Bălţi a fost prima localitate din Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) care s-a pronunţat favorabil unirii Basarabiei cu România, „în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove", potrivit Actului Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 Martie 1918.

Evenimente dedicate Unirii din 1918 au avut loc si Orhei.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii a votat actul prin care Basarabia, "de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, Romania".

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.