Rusu Bîrgăului: Sătenii l-au invitat pe primar să dea seamă de desființarea școlii. Ei acuză aleșii locali de interese de grup

 Săptămîna trecută a fost una agitată pentru sătenii din Rusu Bîrgăului. Un adevărat război al dezinformării, amenințări telefonate și șantaje prin intermediar, toate acestea s-au constituit într-un amestec cu potențial exploziv pentru comunitatea șocată de desființarea pe șest a școlii primare înființate în anul 1827. La înaintare, în conflictul care mocnește de ani buni între adminstrația locală de la centrul de comună, școala de la Joseni și sătenii de la Rus, fosta directoare a fostei școli, profesoara pensionară Rafila Mureșan a remis un protest primarului nou ales, Nicolae Vrîncean, semnat de 33 de părinți a căror copii au fos afectați de închiderea școlii. Un fapt banal, am putea spune, pensionarea pe caz de boală a unui dascăl, a dus la măsura extremă de închidere a școlii. Fără nici o informație, în tăcere, pe canale oculte, direcțiunea de la școala centru, probabil în înțelegere cu cineva de la Inspectoratul Școlar Județean BN, a decis punerea lacătului pe Școala Primară de la Rus și împrăștierea copiilor prin alte școli,în special la Joseni, și completarea unor catedre înființate aiurea în timp ce numărul copiilor este în scădere de ani de zile.

Comunitate bogată, prin proprietățile agonisite în războaiele austriece de către străbunii grăniceri, rusenii s-au trezit peste noapte și fără averea lor, retrocedată abuziv la UAT Josenii Bîrgăului și fără școala înființată în urmă cu aproape 2 secole. Totul din cauza politrucilor locali și județeni, care potrivit demersului scris al unui comitet de păstrare a unui patrimoniu furat, se înfruptă cu vîrf și îndesat din bunurile celor de la Rus, în timp ce aceștia sînt nevoiți să plece în străinătate pentru a-și cîștiga pînea cea de toate zilele.

Pentru lămurirea situației create, oamenii s-au întîlnit cu primarul Nicolae Vrîncean. Numai că, situația nu s-a lămurit deloc, ba s-a încurcat și mai tare avînd în vedere noianul de abuzuri făcute de fostul primar Tudorel Ciotmonda, care, acum, din poziția de vice, veghează mai departe la păstrarea unor legături de interese între el și alți politruci din primărie și Consiliul Local. Sătenii îi acuză și pe consilierii nou aleși, care nu reprezintă comunitatea ci interesele lor și de grup.

Discuțiile dintre săteni și primar în clipul atașat

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.