Rusu Bîrgăului: Sătenii nu mai pot răbda abuzurile administrației locale. Ei s-au coalizat și cer demisia consilierilor locali din CL Josenii Bîrgăului, aleși din partea satului Rus, care au trădat interesele electoratului!

primim la redacție

 25 de ani de agresivitati impotriva comunitatii si ,,Patrimoniului Tezaur istoric “ Rusu Bargaului


Dumnezeule, apara-ne de cei ce ne prigonesc, ne pandesc mostenirea noastra ca s-o fure!
Asezarea Binecuvantata de Dumnezeu Rusu Bargaului, jud. Bistrita-Nasaud, abia intrata in asa-zisa “democratie”, a devenit scena unor framantari politice intre primar si urmasii granicerilor, care isi apara dereptul de proprietari asupra mostenirii lasata de stramosi. De 25 de ani acesti pasnici locuitori sunt tinuti intr-un stres distrugator, o epuizare morala, o cumplita prigoana pentru care ar trebui sa ceara multe daune morale si materiale. Comuna Politica Granicereasca Rusu Bargaului detine actul original C.F.-ul ca proprietari de drept ai mostenirii castigate de inaintasii nostri graniceri , cu greu tribut de sange, murind cu speranta ca urmasii lor nu vor fi umiliti cersind o bucata de paine tiranilor. Actul de proprietari al comunei noastre graniceresti, emis de Maria Tereza , a fost intarit si de fiul ei Iosif al II-lea, dupa desfiintarea Regimentului graniceresc si intarit de Regalitatea Romana prin Carol al II-lea in 1940, prin Decret Lege, in care spune ca “Rusu Bargaului este si ramane proprietar”. Primarul Ciotmonda Tudorel “uita” si “neaga” orice promisiune facuta, chiar si in fata SF Altar, al lui Dumnezeu, calca legea stramoseasca, legea de proprietate, cand ii incurca socotelile. Cu Sf.Cruce s-a jurat ca daca-l aleg le reda padurile graniceresti si va avea in vedere satul lor . Ajuns primar, nu recunoaste nimic, fiindca veniturile Rusului, erau “mina de aur” pentru primarie si puterea judeteana care-i acopera cu interes .

Dupa ce s-a distrus si s-a furat in taina ,cat s-a putut din Patrimoniul nostru, acum vin cu pretentia, sa intabuleze mostenirea noastra pe comuna Joseni, sub pretextul unui proiect turistic.

Interesele mari i-au scos din umbra pe politicienii judetului si pe fata sustin hotiile ca strangandu-i cu usa pe”prosti” vor ceda in fata lor. La data de 20 iulie 2015, ziua Sf. Prooroc Ilie, locuitorii comunei Rus au organizat Adunare Generala, la care , au invitat puterea locala ca sa le spuna ca refuza acest “dar”, sa spuna NU!!! intabularii mostenirii noastre pe comuna Joseni ca entitate administrativa si apoi sa treaca in averea particulara a persoanelor sus-puse. Tot Consiliul judetean in frunte cu presedintele Moldovan Radu cu cei 2 adjuncti, cu ex ministrul la paduri (Pana), cu dl. Stetco, seful I.T.R.S.V. Cluj, reprezentanti ai partidului PSD tineret, etc,etc., au venit la Adunarea generala, ca sa-i fraiereasca pe “prosti” ducandu-i cu vorba. Ei vroiau ca ceea ce Rusu are, ca patrimoniu privat indiviz , in devalmasie , sa treaca intr-o oala comuna cu satele apartinatoare comunei Joseni, urmand treptat sa stearga comuna granicereasca Rusu Bargaului ca proprietar. In vremurile Imperiului, cand noi rusenii am dobandit aceste drepturi eram Bargaul de Jos, iar celelalte 7 localitati erau Bargaul de Sus, adica noi, eram jumatate din Bargau. Drepturile acestea le-au dobandit stramosii nostri prin sacrificii supreme , pentru urmasii lor. Celelalte sate au fiecare proprietatile lor inscrise in Cartea Funciara , conform drepturilor si meritelor acordate atunci. Politicienii vor numai mostenirea noastra, explicand “cat bine” ne vor, ca va fi un “Rai turistic”, ca ,,desi mostenirea noastra se intabuleaza pe Joseni , tot a Rusului ramane” – reactia salii a fost unanima - ,,Atunci de ce sa se mai intabuleze?” Oamenii au descifrat viclenia ascunsa in vorbele lor, prin care urmareau sa fure mostenirea ca sa-si pregateasca pentru ei un “rai”, pe Patrimoniul nostru si sa-si faca si campanie electorala. Le-au refuzat ,,darul” , au spus un NU!!! hotarat instrainarii mostenirii noastre .Au semnat tabele , pe care le detinem.

Rusenii au dovedit recunostinta fata de stramosi, dar si responsabilitate fata de copiii si nepotii lor, linistiti fiind ca blestemul acestora nu va apasa batranetele si mormintele lor. Intrebati de locuitori, care le este avantajul, ei, ,,specialistii” n-au avut raspuns si prinsi “cu mata in sac”, au plecat capetele si au parasit sala.

Presedintele Moldovan Radu , oare ar oferi in dar vila de la Colibita ? Primarul Ciotmonda Tudorel ar felicita pe cel ce i-ar lua Gaterul si Pensiunea de pe Magura? Atunci cum isi permit sa ia mostenirea altora? Dl Moldovan Radu a interzis , la Adunarea Generala de la Rus , unui tanar sa il filmeze… Pentru ca am refuzat “Calul Troian” am fost facuti nesimtiti, “dar cei ce ne fura”, ce sunt?... Prigoana strainilor era suportata mai usor , dar cand fratii de neam, romani, fii ai localitatii, prieteni, vecini, ,,binefacatori” ai primarului , tradeaza comunitatea… stramosii se intorc in mormant pentru ca acestia n-au Dumnezeu si prin scoala au trecut ca frunza prin apa fara sa stie ce-i coada de topor. Impotriva acestor proprietari “obraznici”, care ,,stiu prea multe”, a caror singura vina este ca isi cer dreptul, primarul cu echipa sa a pornit o campanie de razbunari patimase, ambitii si interese, ca sa le dea o lectie dura de ascultare, de supunere, detacere. Sa fie muti si orbi la nelegiuirile lor. Cum sa taci, cand gaterele celor puternici , sub acoperire , merg fara oprire si alte invarteli cu patroni straini- Schweighofer, etc.,inghit padurile noastre.

Venetici si straini de aceste locuri si de jertfele granicerilor ,politicienii ajunsi la putere prin votul nostru , pangaresc memoria granicerilor si n-au mila de urmasii acestora pe care i-au saracit.,,

Tara este norodul,nu tagma jefuitorilor”. Te cutremuri vazand viata doar a catorva familii; Aceasta asezare istorica de frunte candva si bogata, adusa intr-o stare de jale, a ramas in urma catunului Stramba format prin 1965. Mintiti cu seninatate , ni se refuza repetatele cereri . Suntem sfidati, nedreptatiti si umiliti nu doar in toata Valea bargaului , a judetului ci a tarii . La ce Dumnezeu se inchina politicienii acestia, straini de trecutul nostru? Unde le este recunostinta fata de cei care le-au dat puterea sa-i apere? Ei, puternicii se lafaie in sudoarea muncii celor furati si se imbaiaza in sangele granicerilor... Cei pusi in fruntea comunei si a judetului , dictatori peste mostenirea noastra, impart din ea ca din propria mosie negandind la copiii nostri. Cu donatii facute bisericilor si manastirilor din banul vaduvei, al bietilor oameni saraciti, din mostenirea noastra, se acopera cu diplome si distinctii. Domnilor politicieni, cat din veniturile personale ati donat bisericilor? Din mostenirea noastra, lasati sa donam noi! Dl. primar se amageste ,ca aceasta asezare istorica ,foarte veche ,va putea-o sterge prin faptul ca a semanat vrajba intre familii, intre vecini.Istoria asezarii este scrisa cu sangele granicerilor nostrii care alaturi de blestemul lasat “Vai de cei ce vor indeparta o palma din agoniseala noastra, vai de complicii lor”( informatori si tradatori ai comunitatii)este marturie in Cer. Pedeapsa lui Dumnezeu peste comunitatea noastra n-a intarziat …sunt multe suferinte…

Cineva va raspunde de toate suferintele acestea .Cei 25 de ani ai democratiei ne-au facut mai mult rau decat toata epoca comunista.


1.primarul a cumparat sufletele unor oameni
pentru ca sa si-i apropie, oferindu-le diferite avantaje; a infiintat chiar si posturi de padurar si altele in administratia locala pentru rudenii apropiate. Saraci, putin credinciosi, necunoscand trecutul asezarii s-au vandut pe nimic;

2.a cumparat tacerea angajatilor primariei si celor de la ocolul silvic,facandu-i favorizati;

3.ne-au vandut, la particulari 2 munti din patrimoniului Rusului ;

4.ne-au confiscat desfiintandu-ne pasunile graniceresti , in folosul comunei Joseni;

5.veniturile noastre, despre care n-avem voie sa stim nimic, sunt folosite pentru celelalte localitati ale comnunei ;cu jumatate din veniturile noastre am face o asezare de invidiat; cerem toti banii patrimoniului istoric al Rusului dupa revolutie si un inventar al acestuia .

6.din padurile Rusului ,in 2009 ,s-au obtinut 900 miliarde despre care nu am fost informati

7.anual , se afecteaza 40 de miliarde pentru primarie si alte 40 miliarde pentru ocolul silvic .Iar scoala este prea costisitoare cu doua posturi pentru I-IV si doua pentru gradinita.

8.Infractiunea de a ne lua bani pe lemnele din proprietatea noastra nu-i ingrijoreaza ;

9.padurarii sunt si consilieri si stapani ai padurilor , isi fac partide pentru ei si sefii lor si apoi le vand patronilor straini; cerem urgent cota aferenta dreptului de pe anul 2015;

10.Puterea locala s-a opus ridicarii monumentului eroilor satului .

11.Scoala este un act de cultura de baza. A desfiinta o scoala e ca si cum ai lua viata comunitatii. ,, Cei puternici” au cumparat cu banii nostri tot ce-au vrut, de aceea scolii si muzeului satului, acte de cultura de prima valoare ,neprofitabile pentru ei, le-au pus frane. In 2009 a fost inchisa spre a fi vanduta unei fundatii din Danemarca. Este o scoala cu traditie. Motivele inventate de catre primar sunt razbunari patimase. Parintii disperati ,epuizati moral si financiar ,fortati de masurile luate , si-au dus copiii la alte scoli.O contributie a avut-o si un consilier local ,facand jocul primarului ,repeta in taina ,aceasta cerere la I.S.J .Ajunsa politic pe listele de partid PDL , deturneaza vointa suverana a comunitatii , osciland intre PDL si PSD dupa interes .

12.S-a refuzat amenajarea unui muzeu si casa poetului nascut in 1795…in Cladirea Primariei Rusului ; cerem intrarea in posesie acesteia pentru a da viata trecutului;

13.S-a refuzat in 2013 acordarea diplomei de cetatean de onoare prof. dirijorului si compozitorului Vasile Parasca la implinirea a 100 de ani de la nasterea sa;

14.Anexele primariei, un muzeu de unelte agricole foarte vechi au fost demolate etc.

15.Cerem demiterea consilierilor locali care tradeaza comunitatea si interesele ei Povestea noastra este o drama adanca, grea si lunga care nu se sfarseste pentru ca se face sub acoperirea celor mari si sesizarile noastre sunt trimise spre rezolvare tot la ai lor. … Cand sustii adevarul si esti alaturi de comunitate, devi adversarul primariei. Trebuie sa cunoasca tara durerea noastra, ca cineva curajos sa se implice.

“Mantuieste-ma cu bratul Tau, de oameni, de oamenii lumii, care-si iau partea in viata, s-au imbuibat din visteriile Tale; copiii lor se indoapa si lasa prisosul fiilor lor.” (PS 16)

Comitetul de aparare a Patrimoniului tezaur istoric Rusu-Bargaului :
Muresan Rafila
Rau Toader,      Parasca Toader, Parasca Ioan,  Covaci Ion, Vasile Reu, Moldovan Florin, Platon Ioan, Flore Leon, Parasca Dorel, Zdrabau Ioan, Tanase Niculita, Platon Horia, Tamasoi Niculae, Cristea Dorel, Ursa Gabriel, Oanea Niculin, Platon Mihai, Pop Mafta, Bacea Ioan, Deac Florin, Zevoian Florin, Cocu Gheorghe, Frumos Dorin Ilustrația a fost asigurată cu un clip filmat în data de 20 iulie, la întîlnirea satenilor cu șefii administrației locale și județene / Nota redacției
 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.