Rusu Bîrgăului: Școala a fost desființată fără știrea sătenilor - Protest semnat de 33 părinți

primim la redacţie

 Zilele trecute am primit la redacție textul unui protest numit Școala este viața unei comunități, 

semnat de mai mulți părinți afectați de faptul că, începerea anului școlar i-a găsit pe copiii lor pe drumuri. Lipsiți de informații dar amenințați pe diverse canale de comunicare dinspre școala de centru, de la Josenii Bîrgăului, oamenii s-au trezit peste noapte că sînt nevoiți să ducă micuții elevi la alte școli: Livezile, Bistrița, Prundu Bîrgăului sau la Școala din Josenii Bîrgăului.

În fapt școala primară de la Rusu Bîrgăului, ce funcționa cu un singur învățător, care s-a pensionat pe caz de boală, a murit peste noapte! În localul acesteia, construită de comunitate pe vremea stăpînirii austriece, mai funcționează doar grădinița,cu două grupe, restul clădirii fiind abandonată, în așteptarea unei alte utilizări. Despre acest aspect, deloc de neglijat sătenii nu știu nimic,cum nici despre cele 4 hectare de teren aparținînd școlii nu se știe nimic, deși oamenii au cerut informații. Oameni bogați prin moștenirea grănicerească, sătenii din Rusu Bîrgăului au devenit cerșetori pe propria lor avere, avere pe care s-au făcut stăpîni printr-o retreocedare abuzivă, mai marii comunei Josenii Bîrgăului, ca efect al unei retrocedări abuzive girată politic de partidele care s-au succedat la putere din 1990 încoace.

Redăm un pasaj din textul protestului transmis de săteni conducerii UAT Josenii Bîrgăului și conducerii Școlii Generale Josenii Bîrgăului, în care se punctează importanța școlii într-o comunitate și problemele de identitate cu care se confruntă aceasta ca efect al neretrocedării averii pentru care dețin acte.

Motivele invocate în desființarea școlii: lipsa de bani și plecarea de bunăvoie a copiilor la alte școli, sunt minciuni. Se vînd pe bani grei la mari companii pădurile Rusului Bîrgăului ( Larionesei, Iugan Schweighofer,etc) altă parte a lemnului o înghit gaterele angajaților și a fostului primar, angajații ocolului silvic, a rudeniilor acestora și ale prietenilor, care merg non stop. S-au alocat zeci de miliarde pentru salariile angajaților primăriei, angajații ocolului silvic și pentru menținerea a două posturi de învățători la clasele O-IV și două posturi la gradiniță, nu se găsesc bani, din propria moștenire. Copiii nu au plecat de la școală de bunăvoie, ci forțați de conducere, care i-a lăsat cu o singură învățătoare la 5 clase.

Se spune în textul remis nouă.

Redăm atașat finalul protestului, cu semnăturile celor 33 de părinți, text primit de la Comitetul de apărare a Patrimoniului de la Rusu Bîrgăului.

Redăm mai jos textul integral al protestului, în forma în care l-am primit. Nota red.

 Scoala este viata unei comunitati

Desfiintarea scolii este o crima impotriva culturii


Rapiditatea cu care se deruleaza "in tacere" evenimentele distrugatoare incepute din anul 2000, de catre fostul primar Ciotmonda si echipa lui, de a sterge trecutul asezarii istorice Rusu Bargaului, a culminat in anul 2016 cu desfiintarea scolii "Vasile Rau Fabian Bob", tulburand toata comunitatea.
Locuitorii au inteles ca aceasta drama este razbunarea fostului primar, pentru ca ei n-au renuntat la mostenirea comunei politice graniceresti Rusu Bargaului, si n-au fost de acord cu proiectul privind "partia", impusa de dl Radu Moldovan. Aceasta este abuz de putere, sa vinzi ce nu este al tau. Cine vrea bani, sa-si vanda propria avere, sa nu vinzi truda, sudoarea si sangele stramosilor. Este cutremurator.
Pentru comunitate a fost o zi de doliu acest inceput de an scolar. Desi luati prin surprindere, locuitorii adunati in jurul Comitetului de aparare al Patrimoniului istoric, nu vor renunta si o vor apara pentru a nu fi instrainata.
Scoala este darul granicerilor, dar si efortul si munca istovitoare a bunicilor si parintilor, nu primaria a dat-o.
Domnilor, care conduceti comuna si judetul, invatati ca nu banii sunt puterea.
Scoala intr-o tara civilizata este institutia cea mai importanta care formeaza omul.
Scoala este un act de cultura, iar cei carora li s-a dat puterea, trebuie sa o apere.
A desfiinta scoala inseamna a lua viata comunitatii.
Desfiintarea scolii este o crima morala impusa de politic. Scoala este bunul intregii comunitati.
Atitudinea fata de scoala este un mare examen, care dovedeste gradul de civilizatie si cultura.
Aceasta hotarare s-a dovedit sub nivelul lui Ceausescu, care a infiintat scoli si in varf de munte cu 5 copii.
Cum sa desfiintezi o scoala istorica aflata la sosea, bine dotata cu mobilier, cu o biblioteca cu 3500 de volume, unde au invatat oameni de valoare?
Scoala "Vasile Rau Fabian Bob" de la Rus, functioneaza din anul 1827 fara intrerupere si nici un popor barbar n-a desfiintat-o pana astazi. Scoala are la randu-i avere lasat-a de stramosi, ca nepotii lor sa invete la ei acasa. Actele sunt si conducerea trebuie sa-i redea terenul.
Copiii comunitatii lasati orfani de scoala, cand vor fi mari si vor intelege, unde-si vor cauta radacinile, la Bistrita, la Prund, la Joseni...? Numai acasa si la scoala din Rus, vor invata cine le sunt stramosii.
Bucuria fostului primar si a echipei sale, prin desfiintarea scolii din Rus, este o victorie, dar este acoperita de rusine, de pedeapsa stramosilor si acuzatiile nepotilor, iar Dumnezeu si istoria nu ii va ierta.
Comunitatea va apara tot ce inseamna Patrimoniu, pentru a implini Porunca Sfanta lasata de stramosi urmasilor, ca sa pazeasca cu puterea mintii toata agoniseala lor platita cu propriile vieti si "Vai de cine va indeparta ceva din agoniseala lor, pentru care a curs atata sanga si vai de complici".
Ei sunt convinsi, ca sumele fabuloase provenite din veniturile mostenirii lor, le permit mentinerea scolii cu 2 posturi, chiar cu cei ramasi peste numarul unei clase (17 elevi), dupa ce altii au plecat in alte scoli.
Ne intrebam de ce acestor copii atrasi la Joseni, nu li s-a dat sansa sa invete in scoala comunitatii. Se vede clar ca totul este tendentios.
Lucrurile s-au petrecut in "tacere". S-a profitat de un moment de neatentie, de deruta a comunitatii prin pensionarea fostei invatatoare, si "puterea", folosind de 11 ani aceeasi falsa informatie, a desfiintat scoala pe motiv ca"nu sunt copii", iar oamenii n-au timp sa verifice adevarul. Ei tin evidenta muncilor campului.
Cei care conduc trebuie sa fie corecti, fara ambitii si fara partiniri.
O asemenea hotarare grava, o adevarata crima psihica, morala si fizica impotriva unor copii nevinovati, mici cat o gamalie, greu se desprind de mediul dinainte, se ia numai dupa ce se consulta comunitatea, se face un recensamant real dovedind adevarul, daca nu sunt ganduri ascunse.
In localitate sunt in jur de 50 copii pentru clasele 0-IV, din care multi au fost indemnati sa plece la alte scoli si totusi au mai ramas peste numarul unei clase (17 elevi), care au fost dusi fortat la scoala de la Joseni. Locuitorii cer reinfiintarea celor doua posturi cu cei 17 elevi, si sa completeze nr. cu cei plecati la Joseni.
Cand se pensioneaza ori se transfera un cadru didactic, se desfiinteaza scoala? Iar, altii n-au post.
Ambitiile de a desfiinta scoala au inceput in 2005 cu clasele V-VIII. In 2009 a fost evacuata scoala pentru a fi vanduta unei fundatii din Danemarca cu o suma ce nu acoperea valoarea ei istorica, salvata de parinti si televiziune. Sa se vada opinia parintilor filmati in septembrie 2009. In 2010 a desfiintat un post la gradinita, in 2011 un altul pentru clasele I-IV, in 2013 a dus fortat doua clase la Joseni.
Motivele invocate in desfiintarea scolii: lipsa de bani si plecarea de bunavoie a copiilor la alte scoli, sunt minciuni. Se vand pe bani grei la mari companii padurile Rusului (ca Larionese, Iugan si Schweighofer, etc) , alta parte alemnului o inchit gaterele angajatilor si a fostului primar, angajatilor ocolului silvic, a rudeniilor, prietenilor care merg non-stop. S-au afectat zeci de miliarde anual pentru angajatii primariei si alte zeci de miliarde pentru ocolul silvic si pentru mentinerea a doua posturi la clasele 0-IV si doua posturi la gradinita, nu se gasesc bani din propria lor mostenire. Copiii n-au plecat de la scoala de bunavoie, ci fortati de conducere, care i-a lasat cu o singura invatatoare la 5 clase.
N-a existat transparenta la primarie, oamenii erau pusi in fata faptului implinit, fara sa fie consultati. Asa cum s-a intamplat in 2011, cand primarul Ciotmonda, semnase adresa catre I.S.J. cu desfiintarea celui de al doilea post fara sa recunoasca, si numai la insistentele parintilor inspectorul scolar general le-a aratat-o.
Toate demersurile parintilor ajunse pana la guvern, au fost blocate de primarul cel "bogat", de partid si de puterea omului nr.1 din judet. Intre ei a ramas o prietenie, de mari "interese", sub pretextul careia ne-au disparut padurile si au desfiintat scoala, ajunsa catun. Dorinta de imbogatire a celor ce conduc, au dus la o proasta administrare a padurilor, care a pagubit mult comunitatea Rusu Bargaului.
Va impunem ca urgenta sa nominalizati persoanele cu care v-ati consultat, care se fac reponsabile de desfiintarea scolii, pentru ca scoala este Patrimoniu pe care noi il aparam cu orice pret. Suntem hotarati sa ajungem la presedinte sau la alte institutii, pentru a verifica veniturile Rusului Bargaului din 1990 pana in prezent, care ne permit sa mentinem scoala cu doua posturi de graditinta si doua pentru I-IV, oferindu-le cadrelor salarii mai bune, din mostenirea lasata de stramosi.
Va cerem sa revocati hotararea cu privire la desfiintarea scolii si sa repuneti in dreptul elementar copiii, ca sa invete in scoala din Rusu Bargaului.
Naveta copiilor mici este o crima morala, se considera maltratare psihica, morala, chiar fizica, este un stres cu urmari in viitor. Acest mod de scolarizare se incadreaza la rele tratamente aplicate copiilor.
Noi nu cerem altceva, decat dreptul nostru si nu permitem nimanui sa se atinga de scoala noastra.

 


Semneaza Comitetul de aparare a Patrimoniului istoric Rusu Bargaului

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.