Steinhardt : Momentul călugăririi la Mănăstirea Rohia

preluare you tube

 

În acest episod al ducumentarului realizat de TVR Cultural şi preluat de pe you tube, Părintele Arhimandrit Serafim Man, stareţ al Mănăstirii Rohia în anii 80, îşi aduce aminte întîlnirea cu Steinhardt, şi dorinţele acestuia de a rămîne la Rohia şi de a se călugări, pentru a muri în haină călugărească. L+am căşlugărit cu nemele de Nicolae, la călugărie au asitat 3+4 prietni

Recunoscător lui Constantin Noica pentru îndrumarea către Rohia, Steinhardt scria în jurnalul său, devenit mai tîrziu " Jurnalul fericirii", "Noica e omul care mi-a deviat cel mai mult viaţa. Datorită lui m-am născut a doua oara",scria el.

Din momentul în care a fost primit la Rohia, lupa securităţii a fost pusă pe Mănăstire, şi a fost un act de mare curaj şi de mare îndrăzneală pentru mănăstire să îl primească, spune părintele Iustin Hodea Sigheteanul.

Dosarul de urmărire informativă a lui Steinhardt din 1972, este deschis, în primul rînd din cauza Jurnalului Fericirii. Steinhardt a dat dactilogramele carţii la 2-3 prieteni, unul dintre aceştia, Ion Caraion ducînd imediat la Securitate, varianta primită din mîinile lui Steinhardt, spune profesorul George Ardeleanu, istoric literar.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.