Străvechi oraş mayaş cu palate și piramide a fost dezgropat în peninsula Yucatan

preluare you tube.com și știri pe surse

 Arheologii au dezgropat ruinele unui străvechi oraş mayaş cuprinzând palate, piramide şi pieţe pe şantierul de construcţie al unui viitor parc industrial în apropiere de Merida, pe Peninsula Yucatan din Mexic, informează Reuters.

Ansamblul, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au precizat arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida.

''Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici'', a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului, locuit aproximativ în perioada 600-900 e.n.

''Erau oameni din diferite clase sociale... preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici'', a spus Peraza.

Cercetătorii au localizat de asemenea în apropiere morminte ale unor adulţi şi copii, îngropaţi alături de unelte din obsidian şi flint, jertfe şi alte obiecte.

Rămăşiţe ale vieţii marine au fost de asemenea descoperite în zonă, sugerând că rezidenţii oraşului îşi suplimentau dietele bazate pe agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere.

Xiol a fost descoperit după ce a fost demarată construcţia unui parc industrial. Construcţia parcului va continua, deşi fragmentele arheologice vor fi conservate, potrivit proprietarilor terenului.

''Odată cu timpul, dezvoltarea urbană (din regiune) s-a extins şi multe dintre ruinele arheologice au fost distruse... dar chiar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi întrucât nu ne-am aşteptat să găsim un sit atât de bine conservat'', a spus Peraza.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.