Elena Lasconi

Sumalul este greșit intenționat?! se întreabă Mihai Goțiu, deocamdată retoric pe pagina sa de face book în textul: Haos în păduri!

preluare mihai goțiu face book

 SUMAL-ul greșit intenționat?
Iată ce îi transmite Mihai Goțiu udemersitului ministru de la Mediu, Păduri și Ape:
Fragment din postare fostului senator pe face book:
”Ca opinii personale, unii dintre ei (nu toți) mi-au mărturisit că nu exclud varianta că noul SUMAL să fi fost lansat intenționat cu atâtea probleme pentru a fi compromis.
Până una alta, nu-mi rămâne decât să-l invit pe domnul ministru Tanczos Barna să verifice personal informațiile pe care le face publice și să le verifice mai ”de la firul ierbii”, nu doar din rapoartele care i se pun în față.
PS: Am avut cu domnul ministru și un început de discuție legată și de situația urșilor, cărora li s-a pus gând rău. L-am invitat ca, înainte de a mai afirma că nu există legături între tăierile ilegale de păduri (distrugerea habitatului lor) și prezența urșilor în preajma localităților, să urce, în toiul verii, într-o zonă de munte despădurită ori chiar și ”doar rărită”, să-și pună o blană de urs pe el și să vadă dacă rezistă mai mult de câteva minute în soare... Dar, asupra acestei probleme voi reveni”


Textul integral îl puteți citi mai jos, preluat de pe interfața distribută de pe pagina jurnalistului!

 

HAOS PENTRU PĂDURI. Ministrul Mediului pretinde că verificarea tăierilor ilegale prin SUMAL 2.0 funcționează. Îl contrazic, însă, chiar cei care ar trebui să efectueze controalele pe teren!
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, m-a sunat, aseară, supărat de comentariul de pe Facebook, preluat de presă, legat de problemele de funcționare ale noului sistem informatic de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0. A fost o abordare mai ”ca la hochei”, sportul preferat al domnului ministru, dar asta e cea mai mică problemă (la fel cum e doar un detaliu faptul că spunea că nu avea numărul meu de telefon și de-asta nu mi-a răspuns luni ori nu m-a resunat, că ”nu l-a salvat”, deși el a fost cel care, la un moment dat, mă sunase vara trecută – mă rog...).
În esență, domnul ministru susține că atât Poliția și Jandarmeria, cât și Garda Forestieră au primit credențialele (user și parolă) de control în noul SUMAL și că se efectuează controale pe teren. Mai mult, la B1 TV, și-a asumat aceste afirmații în mod public: ”Sistemul este funcțional și utilizat în momentul de față de peste 30.000 de utilizatori. Sunt peste 3.000 de utilizatori care provin din rândul Poliției și Jandarmeriei. Garda Forestieră are acces din prima zi de funcționare la toate datele și toate informațiile din baza de date. Poliția și Jandarmeria au solicitat pentru personalul din cadrul acestor organe de control, username și parolă pentru fiecare persoană. Astăzi sunt peste 3.000 de utilizatori din rândul jandarmilor și polițiștilor care pot opri pe stradă orice transport care circulă și persoanele acestea au informații în timp real despre fiecare transport”, a spus Tanczos Barna. (sursa: https://www.stiripesurse.ro/programul-sumal-ii-a-starnit... )
Doar că afirmațiile ministrului sunt contrazise chiar de cei care ar trebui să facă aceste controale. De dimineață, am mai dat câteva telefoane de verificare. În unele județe, persoane cu care am discutat din cadrul Poliției și Jandarmeriei susțin că, în continuare, nu au primit credențialele pentru acțiuni de control. În alte județe, credențialele au ajuns doar ieri și luni, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, i-am semnalat problema, public, domnului ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode. Și că, după prime ședințe, săptămâna trecută, la nivelul inspectoratelor din fiecare județ, ar mai trebui organizate măcar câte o ședință de instruire, înainte de a-i trimite pe agenți și inspectori în control.
Din cadrul mai multor Gărzi Forestiere, mi s-a reconfirmat că NU se fac verificări pe teren, iar inspectorii cu atribuții de control sunt blocați în call-center, pentru a oferi asistență operatorilor economici. De asemenea, oameni din Gărzile Forestiere cu care am vorbit mi-au reconfirmat și faptul că au primit credențialele de control doar la câteva zile DUPĂ lansarea SUMAL 2.0 (după 31 ianuarie). Potrivit acestora, SUMAL 2.0 a fost lansat fără ca aplicația de control să fie finalizată (asta chiar dacă, reprezentanții Ministerului au anunțat, de mai multe ori ori, ÎNCĂ DE ANUL TRECUT, inițial, în vară, apoi în toamnă, că SUMAL 2.0 ”e pregătit să fie lansat”!).
Ca opinii personale, unii dintre ei (nu toți) mi-au mărturisit că nu exclud varianta că noul SUMAL să fi fost lansat intenționat cu atâtea probleme pentru a fi compromis.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.