Surse - Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederi ale legilor de austeritate privind pensiile speciale

preluare HotNews.ro

UPDATE (ora 11:17): Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat, vineri dimineata, neconstitutionale mai multe prevederi ale legilor de austeritate. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Curtea a declarat neconstitutionale anumite prevederi din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, a fost declarat neconstituţional articolul 9 al proiectului de lege.

La articolul 9 din actul normativ se prevede: '(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei'.

Potrivit Mediafax, care citeaza de asemenea surse judiciare, judecatorii CCR au decis ca prevederile privind pensiile magistratilor sunt neconstitutionale, in timp ce in cazul altor categorii, prevederile legale sunt interpretabile, insa nu se impune reglementarea lor in Parlament.

În aceste condiţii, legea nu mai merge direct la promulgare, ci este retrimisă Parlamentului pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.

Daca judecatorii vor declara neconstitutionale legile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, reducerile salariilor si pensiilor nu se vor mai aplica, insa este probabila amanarea primirii de catre Romania a urmatoarei transe din imprumutul de la FMI.

Contestatia pe marginea legilor de austeritate a fost depusa la CCR de catre PSD, pe data de 16 iunie, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru acestea. Curtea Constitutionala a primit, intre timp, si doua sesizari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea acestor legi.

Curtea Constitutionala a fost sesizata si de PNL, care a contestat legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Liberalii considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

Vineri, in ziua in care este asteptata decizia CCR in acest caz, sindicalistii Cartel Alfa si ai Blocului National Sindical organizeaza, intre orele 9:00 si 11:00, un miting in fata Palatului Cotroceni. Sindicalistii ii cer sefului statului sa nu promulge legea ce prevede reducerea salariilor si pensiilor, in cazul in care aceasta va fi declarata, vineri, constitutionala de CCR.
 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.