Elena Lasconi

Suveranitatea României, cu Friedman şi Popescu

preluare de pe site-ul lui Mihnea Măruţă


De la doi oameni am avut de învăţat despre România în săptămâna care s-a încheiat. Unul, George Friedman, e fondator şi director al prestigioasei companii americane de prognoză strategică Stratfor şi s-a aflat la Bucureşti pentru câteva zile. Celălalt este regizorul Constantin Popescu jr., care şi-a văzut în sfârşit lungmetrajul de debut, “Portretul luptătorului la tinereţe”, rulând în cinematografe. Legătura dintre ei – viziunea unei alte Românii, a unei naţiuni suverane care să nu mai joace doar rol secundar în filmul propriului destin.

A fost nevoie ca Friedman să vină în România pentru ca presa noastră să vorbească despre auto-amăgirea potrivit căreia apartenenţa la NATO şi integrarea în UE ne-ar fi rezolvat problemele pentru o mică eternitate. Dacă nu ne-ar fi stârnit un analist străin, poate am fi amânat, cum ne e felul, să discutăm despre iluzia că NATO este sinonim cu siguranţa sau că UE aduce bunăstare implicită.

Iar Friedman a spus-o mai pe şleau decât o făcuse vreun om politic român: ne trebuie o abordare naţională a suveranităţii, altfel vom suferi încă o dată de pe urma înţelegerilor pragmatice dintre marile puteri. Francezii şi nemţii nu-şi vor trimite soldaţii să moară pentru România, la o adică, iar americanii şi englezii au fost huliţi îndeajuns pentru Irak şi Afganistan ca să se mai implice la fel de energic. La o adică.

Despre asta e vorba, de fapt. Acea “o adică” nu trebuie exclusă în niciun caz din calculele strategice ale unei ţări. Pacea Universală e departe, iar Rusia, foarte aproape. România trebuie să îşi construiască o personalitate de sine stătătoare în NATO, în UE şi, în general, în politica externă. România trebuie să devină o potenţială ameninţare – într-un fel sau altul, militar sau economic – pentru a-şi putea apăra interesele pe termen lung şi pentru a fi pregătită “la o adică”.

Asta ne-a transmis Friedman. Nimeni nu ne va sări în ajutor dacă noi riscăm să ne prăbuşim într-o săptămână. Dar soluţii există şi toate au de-a face cu Estul: un teritoriu mai mare (prin unirea cu Basarabia), ceea ce ne-ar spori semnificativ greutatea în această zonă de contact, o flotă mai numeroasă (dacă s-ar putea, atât aeriană, cât şi maritimă) şi/sau o economie mai solidă, mai atractivă (de pildă, prin oferirea de alternative mai rapide sau mai ieftine la cererea de energie a Europei – vezi proiectul AGRI, de import al gazelor din Azerbaidjan, sau, de ce nu, dezvoltarea capacităţii nucleare).

*

Continuarea poate fi citită aici.

Clipul de ilustrare a filmului "Portretul luptătorului la tinereţe" a fost preluat de pe you tube.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.