Traian Băsescu: Vom avea creştere economică în 2011. Sunt optimist

preluare HotNews.ro

"​Desi m-am fript de cateva ori cu optimismul meu, cred ca putem avea incredere in evaluarile FMI si CE care confirma ca vom avea o crestere de 1,5%. Cresterea economica se poate obtine pe diverse cai. Eu voi incerca sa conving Guvernul ca nu orice crestere este buna. Ci o crestere bazata in primul rand pe investitii. Daca am creste cu 1% anul viitor, dar pe baza investitiilor as fi foarte multumit", a declarat Traian Basescu la o conferinta organizata de Consiliul Investitorilor Straini.

2011 va fi un an de crestere economica. Daca vom fi performanti, vom creste cu peste 1,5%, a mai explicat presedintele Basescu. Ceea ce avem de facut este sa relaxam fiscalitatea cu forta de munca.
"Am o singura mare rugaminte. Sa aveti incredere in Romania. Se vor putea face afaceri foarte bune in Romania", a conchis presedintele Basescu
Potrivit estimarilor oficiale, dupa o contractie de 2% in acest an, Romania va inregistra o crestere de 1,5% in 2011.
Potentialul de crestere economica pentru Romania este cuprins intre 0 si 1% pe termen scurt, si se situeaza la 2-3% pe termen lung, a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, mentionind ca exista unele semne ca revenirea nu va fi rapida.

"Acum principala provocare pentru Romania in urmatorii citiva ani este sa reusim sa asiguram sustenabilitatea fiscala a Romaniei fara sa confiscam perspectivele cresterii economice", a spus Croitoru, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia de BNR, Alpha Bank si ARB.

Croitoru a mai sugerat ca este nevoie de reforme structurale care sa mearga cu mult dincolo de ajustarile fiscale avute acum in vedere. "Ceea ce s-a inteles cu adevarat in ultimele citeva saptamini este ca Romania nu poate sa creasca fara bani straini. Si de aceea cred ca se vor depasi toate problemele politice si acordul cu FMI va fi dus la cap si va fi semnat si unul nou. Cred ca se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerabursabili si fara dobinda de la UE. Ceea ce cred ca s-a inteles mai putin este ca potentialul de crestere economica al Romaniei a scazut si ca reluarea cresterii economice, sa zicem ca se reiau intrarile de capitaluri, fara anumite reforme care sa duca la cresterea potentialului de crestere, va crea nu numai locuri de munca, ci si probleme", a continuat oficialul BNR. El a precizat ca actuala criza a provocat modificari structurale esentiale, care au dus la reducerea ratei potentiale de crestere economica la 2-3% pe termen lung, potrivit unor estimari, si la sub 1% pe termen scurt.

Potrivit consilierului Guvernatorului, daca pe termen scurt cresterea economica ar fi de a 1,5% si daca reluarea se va realiza impreuna cu intrari mari de capital, am putea asista la presiuni inflationiste si deteriorari ale deficitului de cont curent.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.