Tulcea, România, primul focar de gripă aviară pe 2010, confirmat de UE

 

Potrivit HotNews.ro care citează Euroactiv.ro, Comisia Europeana a anunţat marţi adoptarea unei decizii prin care confirmă zona de risc stabilită de autorităţile române în jurul unei ferme cu păsări din comuna Letea (Tulcea), unde a fost confirmata prezenţa virusului aviar H5N1, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Comisia Europeană.

Potrivit comunicatului CE, laboratorul naţional din România a confirmat luni prezenţa virusului înalt patogen al gripei aviare, H5N1, în focarul din comuna Letea. Pentru a limita răspîndirea virusului, autorităţile române au aplicat măsurile de control prevăzute de legislaţia UE. Toate păsările din focar au fost ucise şi a fost stabilită o zonă de protecţie cu raza de 3 km şi, de asemenea, o zonă de supraveghere cu raza de 10 km.

Zona de 10 km este considerată ca fiind de "mare risc" şi este înconjurata de o zona cu risc redus pentru care au fost, de asemenea, impuse măsuri de control al deplasărilor şi de biosecuritate pentru fermele de păsări.

Acesta este primul caz de gripă aviara înregistrat în Uniunea Europeana dupa un an. Ultimul caz fusese confirmat in martie 2009, în Germania, la o raţă salbatică, scrie sursa citată. 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.