Un iceberg de 260 de km pătraţi s-a desprins din Groenlanda

preluare you tube

Un bloc imens de gheaţă  de patru ori mai mare decît Insula Manhattan s-a desprins din calota glaciară din nordul Groenlandei, la aproximativ 1000 de kilometri sud de Polul Nord, relateaza AFP, citat de HotNews.ro

Potrivit lui Andreas Muenchow, cercetător la Universitatea din Delaware, Arctica nu a mai pierdut o asemenea masă de gheaţă din 1962.

Imaginile surprinse de satelitii NASA arată căa gheţarul Petermann, care masura 70 de kilometri în lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odată cu desprinderea blocului de gheaţă, a cărui suprafaţă este de cel puţin 260 de kilometri pătraţi, subliniază cercetătorul într-un comunicat.

Calota glaciară a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apă dulce din emisfera nordică, s-a topit într-un ritm alarmant în ultimii ani, sub efectul încălzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfîrşitul lui 2009.

Viteza de topire a gheţarilor din Groenlanda afectează direct nivelul apelor oceanice, care se ridică în prezent cu trei mililmetri pe an, scrie sursa citată

 

Imagini de ilustrare preluate de pe you tube - arhivă

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.