Update: Comisarul european pentru ajutor umanitar vizitează astăzi zonele inundate din România. O însoţeşte ministrul internelor

preluare HotNews.ro

Update: vineri 8 iulie, 2010, ora 10.15

Potrivit comunicatului remis presei de Biroul de PR al MAI, ministrul Vasile Blaga o va însoţi astăzi pe Kristalina Georghieva, comisarul european pentru cooperare internaţionala, ajutor umanitar şi răspuns la situaţii de urgenţă, în vizita pe care o va face în zonele inundate din România. Concluziile comisarului european vor putea fi cunoscute la conferinţa de presă, programată pentru ora 18.00, informează documentul citat.

 

 

"Comisarul Georghieva va vizita Romania vineri. De fapt, vineri este o zi importanta, pentru ca se asteapta o viitura importanta care ar putea provoca alte inundatii", a spus Ferran Tarradellas, puratorul de cuvant al comisarului european. El a precizat pentru HotNews.ro ca Georghieva va discuta cu autoritatile romane despre modul in care fac fata crizei provocata de inundatii. Comisarul european va ajunge vineri la pranz la Bucuresti, dupa care va pleca direct la locul inundatiilor, deplasarea fiind organizata de Ministerul de Interne.

In plus, alte trei state au oferit ajutor Romaniei prin mecanismul de protectie civila al UE. "Ceea ce este interesant este ca doua tari care si-au oferit ajutorul au suferit ele insele de pe urma inundatiilor", a spus purtatorul de cuvant. Este vorba despre Ungaria si Polonia, a treia tara fiind Bulgaria.

Ungaria a oferit 10 pompe de apa, 2 generatoare electrice, 8 corpuri luminoase - echipamente de iluminat. Polonia, care a suferit la randul ei de pe urma inundatiilor, a oferit doua containere cu echipament de protectie impotriva inundatiilor si o echipa de 23 de salvatori, pecum si 8 pompe, dintre care 4 de mare capacitate.

Bulgaria, la randul ei, va oferi o echipa de 20 de oameni cu echipamentul necesar, 40 de motopompe, 4 barci de salvare dotate cu echipament si 10.000 de saci de nisip.

"Centrul de monitorizare asteapta noi oferte in orele urmatoare", a spus Tarradellas.

Zilele trecute, dupa ce Romania a cerut cu intarziere activarea mecanismului european pentru protectie civila - vineri dimineata inca nu solicitase ajutorul UE - dupa ce acesta a fost solicitat, patru tari au raspuns cu promptitudine: Franta, Belgia, Estonia si Austria.

Belgia a oferit o echipa de specialisti foarmata din 6 persoane, care a ajuns luni seara in Romania, cu 11 pompe, 5 generatoare si 1 unitate de purificare si care a luat in drumul sau si echipamentul din Austria, adica 10 pompe si 3 generatoare .

Franta a oferit 5 pompe, 8 generatoare si o unitate de purificare a apei, care vor fi activate de 30 de persoane.

Estonia a indicat ca CE a acordat fonduri pentru un modul de pompare de mare capacitate, compus din participanti din Estonia, Letonia si Lituania, pregatit pentru Romania daca este nevoie.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.