Update: Curtea Constituţională - Legea lustraţiei este neconstituţională

preluare HotNews.ro


Curtea Constitutionala a decis luni cu majoritate de voturi ca Legea lustratiei este neconstitutionala.

"In sedinta din data de 7 iunie 2010, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art.146 lit.a) din Constitutie, sesizarile privind neconstitutionalitatea Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 29 de senatori, respectiv 58 de deputati.

Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", se arata intr-un comunicat al CCR.

Legea lustratiei a fost adoptata pe 19 mai de Camera Deputatilor, la cinci ani de la depunerea proiectului in Parlament.

Parlamentarii PSD au sesizat Curtea Constitutionala pentru a verifica legalitatea Legii lustratiei, sustinand ca este "nedemocratica, anticonstitutionala si impotriva drepturilor omului".

Roberta Anastase: Vom modifica Legea lustratiei pentru ca documentul sa fie constitutional

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca Parlamentul va modifica Legea lustratiei astfel incat aceasta sa fie in acord cu Constitutia, informeaza Mediafax.

"Asteptam expunerea de motive a Curtii Constitutionale si vom modifica Legea astfel incat sa fie constitutionala", a precizat Anastase.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.