Valea Vinului: Consiliul Ştiinţific al PNMR, manipulat de Doina Jauca, a dat aviz favorabil construirii unei microhidrocentrale ce urma să distrugă satul! Un sat în care în urmă cu 135 se ani se făcea turism montan și de băi

 Localitatea Valea Vinului, comuna Rodna, judeţul Bistriţa Năsăud, este după ştiinţa noastră, singura localitate din România peste care s-a suprapus un parc naţional: Parcul Naţional Munţii Rodnei. 

Cu un trecut istoric turistic şi minier deopotrivă, sătucul aflat în defileul fierăstruit de pîrîul supranumit Izvorul Băilor, se bucură de vecinătatea unei naturi mai puţin contaminate de "civilizaţie" deşi pînă nu demult minele de aici dădeau ţării argint şi metale neferoase. Devenit, după 1989, ţinta unor mafioţi locali şi centrali, satul a fost şi mai este "muls" de bogăţii, deşi aparent este un fel de pol al sărăciei, avînd în vedere că, sătenii, cei mai mulţi diintre ei, au fost nevoiţi să îşi ia lumea în cap pentru a face puţinii bani cu care să îşi întreţină familiile. Între timp, tot felul de neaveniţi, impostori şi mafioţi au găsit modalităţi prin care să ia prin rapt, ce mai era de luat. Una dintre aceste resurse, după pădurea defrişată cu tupeu, este apa! Apa care urmează să fie pusă la treabă, să producă energie electrică, supranumită energie verde, din care ies bani! Euro! Nu orice fel de bani!

MHC-urile din Munţii Rodnei, afacerea de casă a APNMR şi a Consiliului Ştiinţific

Moda microhidrocentralelor a atins cum era şi "normal" şi judeţul Bistriţa Năsăud. Făcute cu cap şi în zone unde impactul asupra mediului ar fi fost scăzut, nu ar fi devenit chiar aşa o problemă, deşi vorba unui eminent specialist în conservarea biodiversităţii, Peter Lengyel, care conceptualiza  " hidrocentrale mici, distrugeri mari" , oricum ai lua-o, şantierele acestor construcţii sînt devastatoare pentru mediul înconjurător!

Că s-ar fi făcut oareşcari mhc-uri în BN, nu ar fi fost chiar grav, dacă în hora nebună a jafului apelor de munte nu ar fi intrat şi oarece specialişti plătiţi să protejeze natura, cum ar fi unii dintre angajaţii Parcului Naţional Munţii Rodnei, care fără să stea prea mult pe gînduri au dat avize peste avize, favorabile toate întru distrugerea a mai multor pîraie, bogate în debite, ce coboară din Munţii Rodnei. În plin parc naţional. Da! În parcul naţional Munţii Rodnei! Rezervaţie a Biosferei!

Despre unul dintre aceste avize promovat de Consiliul Ştiinţific al PNMR ca urmare a lobby - ului făcut de şefa APNMR Doina Jauca şi de biologul APNMR Claudiu Iuşan, s-au pronunţat duminică 21 septembrie sătenii din Valea Vinului! Adică, oamenii, după ce au fiert o vară întreagă, nemaiputînd să doarmă, la gîndul, că vine unul şi le distruge satul, pentru că vrea să facă mhc, au respins în bloc punerea în practică a proiectului unui investitor din zonă. Investitor care, dacă nu era aburit de madam Jauca, ar făcut altceva cu banii daţi pe avize, lobby şi altele!

Şi ca să înţeleagă tot poporul, dacă sătenii simplii, fără prea multă şcoală, nu ar fi înţeles prin comparaţie ( au văzut zilnic distrugerile făcute de şantierul mhc-ului ce se contruieşte între sat şi centrul de comună, Rodna) că dacă nu opresc proiectul gestat de APNMR, nu vor mai avea sat, în cîteva luni am fi discutat despre o bombă socială, care ar fi aruncat în aer, chiar şi APNMR -ul cu Consiliul Ştiinţific cu tot!

Pentru a vă face o idee despre Valea Vinului şi ce-i  acolo, urmăriţi clipul ataşat şi faceţi un exerciţiu de imaginaţie, apropos de distrugeri! Adică goliți pirîul de apă, de toată apa, spulberați drumul din localitate și distrugeți ceva case...așa puteți avea tabloul aproximativ a ceea ar fi devenit satul Valea Vinului, dacă sătenii nu ar fi fost impotriva construirii microhidroentralei.

Un sat în care vrem nu vrem trebuie să facem turism, doar și pentru motivul că în urmă cu peste 135 de ani, aici s-a inventat turismul montan și cu băi de ape minerale, potrivit documentelor de arhivă și a unor ghiduri turistice germane.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.