ALERTĂ ZERO: ATAC fără precedent LA ADRESA PĂDURILOR, în Parlamentul României!

preluare mihai goțiu face book

 Modificări toxice la Codul Silvic au fost depuse vineri, iar luni și marți ar putea fi adoptate!, scrie pe pagina de face book, senatorul USR Mihai Goțiu!

”Amendamentul Schweighofer - Iohannis”, împotriva căruia zeci de mii de cetățeni au protestat, în mai 2015, a fost pus pe ordinea de zi pentru a fi adoptat săptămâna viitoare de Camera Deputaților! Amendamentul a fost preluat și e promovat acum de Federația Silva și de un deputat PSD. Și asta nu e tot: Ministerul Mediului vrea să elimine prevederea Anti-Mafia Pădurilor, adoptată de Senat luna trecută!

În ultimele săptămâni, mai multe modificări ale Codului Silvic (la care sunt inițiator și co-inițiator), menite să reducă substanțial tăierile ilegale de păduri au fost adoptate, aproape în unanimitate, de Senatul României. Decizională este, însă, Camera Deputaților, care au urma să se pronunțe asupra lor săptămâna viitoare (luni și marți în comisii, marți sau miercuri în plen!).
Ieri, Comisiile pentru Agricultură și Silvicultură, pentru Mediu și Juridică, au transmis mai multe amendamente a căror adoptare nu doar că ar lipsi de conținut modificările trecute de Senat, ci ar zădărnici o mare parte a eforturilor și victoriilor pentru salvarea pădurilor, obținute în ultimii cinci ani de societatea civilă.

***

Amendamentul Schweighofer

Cel mai nociv dintre acestea prevede eliminarea articolului anti-monopol din Codul Silvic (art. 60. alin. (5) litera f)) , care prevede că ”un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie”. Eliminarea este propusă de Federația Silva, iar într-o formă mai edulcorată de către deputatul PSD de Alba Ioan Dârzu.

Precedenta încercare de eliminare a acestui articol, al cărei principală beneficiară ar fi ”celebra” companie Holzindustrie – Schweighofer, supranumită ”Termita Pădurilor României”, datează din primăvara anului 2015, și a fost unul dintre motivele care a scos zeci de mii de oameni în stradă în Cluj, București și multe alte localități din țară și Diaspora.

Atunci, investigațiile sub acoperire ale EIA și ale presei prezentaseră modul prin care compania austriacă dezvoltase o rețea prin care cumpăra lemnul tăiat ilegal, plătind pentru acesta mai mult decât pentru lemnul tăiat legal! În paralel, președintele Klaus Iohannis a solicitat re-examinarea legii de adoptare a Codului Silvic, invocând faptul că articolul 60 ar încălca principiile pieței libere. Argumentele președintelui erau copiate dintr-o adresă a Consiliului Concurenței și erau similare cu cele transmise Guvernului Ponta, printr-o scrisoare publică, de către Schweighofer. ”Legătura” era făcută de avocatul companiei, care fusese ani la rând directorul Consiliului Concurenței.

În urma protestelor civice din acea vară, Parlamentul a lăsat nemodificat art. 60, președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul Silvic și a promis că va include problema pădurilor în Strategia Națională de Apărare a Țării (lucru care nu s-a întâmplat, însă, nici în 2016, nici în acest an).

Propunerea de abrogare a acestui articol vine, acum, într-un mod extrem de pervers, pe ”firul scurt”, evitând dezbaterea de la Senat, printr-un amendament la o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic asupra căreia, în forma inițială există un acord transpartinic (eu fiind unul dintre inițiatori), depus direct la camera decizională. Amendamentul figurează în lista care va fi discutată de comisiile de specialitate de la Camera Deputaților având ca inițiator Federația Silva. Într-o formă mai edulcorată, un amendament prin care Schweighofer ar prelua monopolul pieței rășinoaselor din România, e susținut și de deputatul PSD Ioan Dârzu, coincidență sau nu, reprezentant al județului Alba, în care își are sediul și compania austriacă.

Interesant e faptul și că din numeroasele obiecții transmise către comisii de către ong-uri și/sau alți actori interesați (sindicate, asociații profesionale), singurele care se regăsesc în tabelul transmis membrilor comisiilor sunt cele propuse de Federația Silva, la care se adaugă amendamente ale deputaților și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Pe lângă ”amendamentul Schweighofer”, în tabel se regăsesc și multe alte propuneri ale Federației Silva, care ar lăsa fără efecte modificările aduse de senatori pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri și protecția pădurilor din parcurile naționale și alte arii protejate.

Pretextul sub care se invocă, acum, eliminarea articolului anti-monopol e că, din cauza căderii prețului lemnului în Europa Centrală și de Vest, lemnul din România ar rămâne fără cumpărători, lucru care ar afecta industria autohtonă. În realitate, instituirea monopolului Schweighofer în domeniu ar fi o lovitură dură pentru procesatorii români din domeniul prelucrării lemnului, iar efectul previzibil e că s-ar asigura, în continuare, ”piața” pentru lemnul tăiat ilegal! Cetățenii care au nevoie de lemn de foc și firmele locale ar fi obligați/ obligate să cumpere lemn tăiat ilegal, în condițiile în care lemnul tăiat legal ar ajunge, aproape în integralitate, în abatoarele Schweighofer!

Conform datelor din ciclul II al Inventarului Forestier Național, mai mult de jumătate din volumul lemnului exploatat din pădurile României dispare fără acte. În timpul stării de urgență (martie-mai 2020), verificările în urma apelurilor la 112, arată un număr dublu de transporturi ilegale de lemn, comparativ cu perioada similară a anului trecut. ”Concurența” lemnului tăiat ilegal afectează, de fapt, și prețul lemnului tăiat legal. Stopând fenomenul tăierilor ilegale sau măcar reducându-l substanțial, ar exista cumpărători suficienți pentru lemnului exploatat legal.

***

Definiția anti-hoție

Aceasta nu este singurul amendament toxic, promovat de Federația Silva, pe care îl regăsim pe lista celor apărute peste noapte pe agenda deputaților. Dar și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) vine, la rândul lui, propria ”contribuție”. Astfel, în tabelul cu amendamente se regăsește propunerea MMAP de eliminarea a modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat, la inițiativa mea, luna trecută.

Prin faptul că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn (resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii etc.) nu sunt considerate a fi ”materiale lemnoase”. Astfel, între 30% și 50% din volumul de lemn exploatat părăsește pădurea fără a fi considerat a fi lemn (!), fără a putea fi controlat și lăsând posibilitatea ca în contul transporturilor de lemn care ”nu e lemn” să fie transportate lemne tăiate ilegal.

”Metoda tocătorul” a fost documentată și prezentată public, în ultimii ani, în numeroase investigații ale presei și activiștilor de mediu (Declic, Agent Green, Recorder, ProTV etc.). Faptul a fost semnalat și în scrisoarea Comisiei Europene de atenționare pentru deschiderea unei proceduri de infrigement, transmisă României în luna februarie. Mai mult, o petiție Declic cu 50.000 de semnături susține modificarea definiției, pentru a bloca această metodă de albire a lemnului tăiat ilegal.

În aceste condiții, e cel puțin de neînțeles, propunerea MMAP de eliminare a modificării adoptate deja de Senat. Cu atât mai mult, cu cât, printre modificările actuale la Codul Silvic se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de lemn. Dacă modificarea definiției materialelor lemnoase ar fi eliminată, s-ar ajunge la situația în care un om care transportă fără acte, cu o căruță, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la pușcărie, iar cineva care transportă, cu camioanele de zeci de metri cubi, lemn ”tocat” (lemn cu aceeași valoare cu a lemnului de foc!) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal!

Acest atac arată, dacă mai era cazul, cât de extinse sunt tentaculele Mafiei Pădurilor. Și cum încearcă să profite de orice moment de neatenție și cum utilizează stratageme perverse, pentru a transforma propuneri legislative menite să stopeze tăierile ilegale de păduri în legi toxice! Vă rog dați mai departe. Cu cât află mai mulți de aceste mizerii, avem șanse mai mari să-i oprim.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.