EXPORTUL DE BUȘTEAN DIN PĂDURILE ROMÂNIEI a fost interzis, astăzi, prin lege. Ce s-a rezolvat: după ani de luptă, au fost salvați CÂTEVA MII de copaci de la export. Mai avem de salvat CÂTEVA MILIOANE de copaci de la TĂIERI ILEGALE!

preluare mihai goțiu face book

 EXPORTUL DE BUȘTEAN DIN PĂDURILE ROMÂNIEI a fost interzis, astăzi, prin lege.

Ce s-a rezolvat: după ani de luptă, au fost salvați CÂTEVA MII de copaci de la export. Mai avem de salvat CÂTEVA MILIOANE de copaci de la TĂIERI ILEGALE!

USR a votat, astăzi, pentru interzicerea exportului de bușteni și lemn rotund în spațiul extra-comunitar (atenție: doar extra-comunitar - în țările UE nu se consideră a fi ”export”), pentru un termen de 10 ani. Mi-aș dori să spun că adoptarea acestei legi reprezintă o victorie pentru salvarea pădurilor din România și stoparea tăierilor ilegale. Nu pot, însă, să afirm așa ceva. Pentru că măsura vizează câteva mii de metri cubi. Asta în condițiile în care, anual, din pădurile României dispar anual 20 de milioane (repet, MILIOANE) de metri cubi de masă lemnoasă. Asta pe lângă aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat cu acte (cât de legal au fost eliberate actele respective e o altă discuție).

I-am auzit, astăzi, pe parlamentarii de la PSD și PNL vorbind cât de mult luptă pentru apărarea pădurilor. Domnul ministru Costel Alexe a anunțat, încă de ieri, votarea acestei legi cu sloganul ”am promis, am făcut”. Realitatea este, însă, mult mai dură:

- Impactul interzicerii exportului de bușteni în spațiul extra-comunitar e absolut nesemnificativ;

- Efectul asupra stopării tăierilor ilegale de păduri este NUL!

- După zeci de ani de guvernări PSD și PNL (prin rotație) din pădurile României continuă să se fure dincolo de aproape orice control, iar în ariile naturale protejate, începând cu parcurile naționale continuă să se taie cu mare voioșie!
Așadar, să nu ne îmbătăm cu apă rece și să nu cădem în capcana declarațiilor triumfaliste. Pentru a stopa tăierile ilegale de păduri și protecția reală a celor din arii naturale protejate, avem nevoie de MULT, MULT MAI MULT!

- Adoptarea propunerii legislative a USR de înființare a DNA-ului pădurilor (inițiativă legislativă depusă de USR);

- Modificări importante la Codul Silvic, legate de creșterea sancțiunilor și de modul de valorificare a lemnului (inițiativă legislativă PNL-USR);

- Modificarea definiției din Codul Silvic a ”materialelor lemnoase”, astfel încât să acopere toate produsele din lemn (proiect inițiat de USR);

- Operaționalizarea SUMAL.

În concluzie: USR a votat ”pentru” la această inițiativă legislativă, pentru că orice copac salvat contează. Mai mult, am depus și amendamente prin care încălcarea acestei interdicții se pedepsește cu închisoarea, de la un an la 3 ani, și amendă de 100.000 de lei. Tot la propunerea USR, în plen, au trecut și amendamentele prin care se instituie Registrul național de evidență informatizată a proprietăților forestiere și a Catalogului național al masei lemnoase. Asta chiar contează!

Atenție: După ani de luptă, au fost salvați câteva mii de copaci de la export. Mai avem câteva milioane de copaci de salvat de la TĂIERI ILEGALE!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.