Portret de scriitor la Valea Vinului - ediţia 2013

 La Valea Vinului, Rodna, este în plină desfăşurare Tabăra Culturală " Realism Magic" 2013. Organizatorii:Asociaţia pentru Stimularea Iniţiativelor Civice în colaborare cu Asociaţia Culturală “Florica Dura”, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iaşi, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Direcţia Judeţană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bistriţa-Năsăud şi Editura Eikon din Cluj Napoca, 
demarează cu această ediţie anuală  o temă decenală de restituiri culturale, aflate în backroundul încă necunoscut al complexului  cunoscut drept "Casa Scriitorilor", în fapt o pagină de istorie literară densă şi populată cu nume reprezentative ale literaturii române.

Proiectul, supranumit Portret de scriitor la Valea Vinului, are  ca temă pentru 2013 ipostazele prezenţei scriitorului Lucian Valea în arealul Casei de odihnă şi creaţie a Scriitorilor din localitatea rodneană, rememorate şi restituite de Gellu Dorian, Florica Dura, Mircea Măluţ şi alţi scriitori care l-au cunoscut pe Lucian Valea, vulcanicul poet şi scriitor născut la Valea Mare, Şant, Bistriţa-Năsăud, cunoscut mai mult prin  părţile Moldovei de Nord, acolo unde a fost "exilat" politic, decît în locurile de origine.

"La Valea Vinului curge apă minerală, nu vin!"

Scriitorul Gellu Dorian descria relaţia lui Lucian Valea cu Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, într-un  articol publicat în "Dacia Litareră" - fragment citat din  nr. 104-105, din 2012, pag 32, text care are titlul “ La Valea vinului curge apă minerală, nu vin!”
“Poveştile lui de la Valea Vinului erau de regulă repetate, fabuloase, pline de o oarecare enigmă, pe care noi încercam să o dezlegăm de la o zi la alta. Părea un loc misterios, undeva în Munţii Rodnei, la poalele Ineului. Apa de acolo, cică, făcea minuni.”

"Bolnavi" de Casa Scriitorilor

În introducere la catalogul literar artistic, aflat în curs de apariţie la Editura Eikon din Cluj Napoca, Florica Dura scrie despre scriitorii “bolnavi” de Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, scriitori care au frecventat locul,  "bolnavi de Valea Vinului". 

“Au frecventat cu asiduitate Valea Vinului, cătunul minier rodnean transformat în staţiune a scriitorilor, datorită lui Mihail Sadoveanu, monştri sacri ai literaturii române dar şi condeieri mai puţin cunoscuţi. Aproape toţi au fost atinşi de fascinaţia muntelui, de magia creatoare a apelor care curg de peste tot, grăbindu-se la întîlnirea cu Someşul Mare, de la Lucian Blaga, Remenyik Sandor, Cezar Ivănescu, Mihai Ursachi şi Lucian Valea, Emil Iordache, Laurenţiu Ulici, Iustin Panţa, iluştrii scriitori trecuţi dincolo de Styx, pînă la contemporani consacraţi precum Andrei Pleşu, Mihai Şora, Mircea Dinescu, Vasile Dan, Ileana Mălăncioiu, Lucian Vasiliu, Angela Marinescu, Nicolae Turtureanu, Emilian Galaicu Păun, Aurel Rău, Liviu Papuc, Adrian Popescu, Ştefan Agopian,Victor Teişanu, Nicolae Panaite, şi mulţi, mulţi alţii. Pe toţi i-a magnetizat într-un fel anume Valea Vinului. Toţi au fost marcaţi de calitatea liniştii de aici, care aşa cum imi spunea un artist danez cu mai mulţi ani în urmă, are ceva din liniştea tibetană, la fel cum cătunul de munte seamănă cu satele din Himalaya”.

 

Manifestarea culturală în cadrul căreia va fi evocat scriitorul Lucian Valea, şi la care participă scriitori şi artişti plastici, se va încheia duminică 15 septembrie, cu un recital de poezie.
 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.