130 de ani de turism în Munţii Rodnei: SKV - Societatea iubitorilor munţilor înfiinţată în 1881 şi primul refugiu din Rodnei, cabana Curăţel, construit în 1882

 Turismul montan nu este o invenţie modernă. Acest tip de sport care îmbină cultura cu mişcarea şi comuniunea cu natura, a fost adus la noi de către saşii de la Sibiu, care aveau modelul nemţesc şi austriac al turismului din secolele XVIII şi XIX. Practic, cu 130 de ani în urmă. Apariţia în zona Rodna, Năsăud, Bistriţa a unei asociaţii de iubitori ai muntelui sub conducerea lui Theodor FILKENI, montaniard convins, care făcea parte din SKV -ul înfiinţat la Sibiu în 1880 „Siebenbürgischer Karpaten-Verein”, pe scurt SKV, este de natură să ne dea o idee despre turismul organizat care se practica în Munţii Rodnei şi nu în ultimul rînd despre propagarea dragostei pentru cunoaşterea Munţilor Rodnei în condiţiile în care echipamentul cu care entuziaştii turişti ai secolului XIX se aventurau în cunoaşterea stihiilor, lipsea cu desăvărşire, cum ar spune Caragiale. De altfel, din fotografiile şi textul, puse la dispoziţia noastră de Complexul Muzeal Judeţean BIstriţa Năsăud, se poate lesne observa acest aspect, deloc neglijabil.

 


SECȚIUNEA BISTRIȚA A SKV


La scurtă vreme după constituirea „Siebenbürgischer Karpaten-Verein”, de la Sibiu, în anul 1880, apare și secțiunea bistrițeană a asociației, în anul 1881, sub conducerea avocatului Theodor FILKENI, fiul unor respectați meșteșugari din Bistrița. La Năsăud și Rodna se grupează alți iubitori ai muntelui. Conducătorul acestei asociații era farmacistul Artemiu Publius ALEXI. În 1883 cele trei nuclee se unifică în Secțiunea Bistrița-Năsăud-Rodna a Karpatenveren. Asociația promova ascensiunile în munții Rodnei, Bârgăului și Călimani, prin marcarea traseelor montane, amenajarea de adăposturi și promovarea excursiilor atât în ținut, cât și în alte locuri.

Refugiul Curăţel contruit în 1882

Primul adăpost a fost ridicat în munții Rodnei în anul 1882 pe Curățel (1720 m), urmat de un al doilea, în 1886, pe vârful Saca. La 1888 secțiunea avea un număr de 177 de membrii. La 9 septembrie 1888 se inaugura o cabană ce putea adăposti 60 de persoane pe Vârful Heniu, distrusă de un incendiu în anul 1892. În anul 1894 membrii SKV au amplasat pe „Burg” un punct de observație. Prin excursii, activități sportive (tenis, patinaj, ciclism) și acțiuni de promovare a mișcării în natură secțiunea SKV Bistrița a antrenat și în deceniile următoare numeroase persoane.

SKV a construit o cabană la Colibiţa

Prin organizarea de conferințe și acțiuni sociale secțiunea a căutat să adune fonduri în vederea dezvoltării activității. Astfel, la 30 iulie 1929 se inaugura cabana SKV de la Colibița.
Construirea în timpul primului război mondial a căii ferate între valea Bârgăului și Dorna a încurajat dezvoltarea turismului în munții Bârgăului și Călimani.
 

Documentele şi fotografiile fac parte din proiectul " Vilegiatura în Trasilvania la sfîrşitul secolului XIX, începutul secolului XX", proiect ce aparţine Compşxului Muzeal Judeţean Bistriţa - Năsăud

Refugiul din Curăţel
Refugiul din Curăţel
Pîriul Băilor de la Valea Vinului
Pîriul Băilor de la Valea Vinului

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.