22 mai - Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice. Foto: Pădurea de stejar de la Şieu, salvată în august 2010 din dinţii drujbelor Direcţiei Silvice BN, de către www.ziarul-bn.ro cu ajutorul CL Şieu şi a ITRSV Cluj

Primim la redacţieÎn fiecare an în data de 22 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice. Evenimentul marchează semnarea la Rio de Janeiro ( în anul 1992) a Convenţiei privind diversitatea biologică, elaborată sub egida “ Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu” şi ratificată de Parlamentul României prin Legea 58/1994.
Având în vedere că Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2011, Anul Internaţional al Pădurilor, logo-ul sub care se celebrează anul acesta Ziua Internaţională a Diversităţii Bilogice este: „Biodiversitate şi Păduri”.
Tema de anul acesta urmăreşte să sublinieze faptul că pădurile constituie habitatul biodiversităţii şi au valori multiple atât pentru mediu, cât şi pentru om”.
Pădurile sunt ecosistemele cu cea mai mare diversitate biologică de pe uscat, constituind mediul de viaţă pentru mai mult de jumătate din speciile terestre de animale, plante şi insecte..Ele acoperă o treime din masa de uscat a Pământului, îndeplinind funcţii multiple, furnizînd beneficii economice, sociale şi de mediu. Acestea joacă un rol-cheie în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, sunt surse de produse lemnoase, ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, sunt surse de hrană şi apă şi aduc în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale şi de agrement pentru milioane de oameni.
Totuşi, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate, zonele împădurite se confruntă cu o multitudine de ameninţări: poluarea aerului şi schimbările climatice, practicile de gestionare nedurabilă (defrişările globale care continuă intr-un ritm alarmant - 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual), fragmentarea habitatului cauzată de dezvoltarea rapidă a zonelor urbane şi a reţelelor de transport. Din această cauză, atât funcţionarea sănătoasă a ecosistemelor forestiere, căt şi biodiversitatea pe care o găzduiesc sunt ameninţate.
Bunăstarea a numeroase plante şi animale este legată direct de ecosistemele forestiere. Biodiversitatea solului din păduri joacă un rol crucial în reglarea ecosistemelor: filtrează apa şi descompune materia organică în humus care depozitează apa şi furnizează nutrienţi plantelor.
Aproape 170 de specii de interes comunitar sunt dependente de ecosistemele forestiere. Conform datelor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, 27% dintre speciile de mamifere, 10 % dintre reptile şi 8% dintre amfibieni sunt ameninţati cu dispariţia, informează APM BN într+un comunicat remis presei.

Acelaşi document atenţionează că 52% dintre speciile forestiere de interes european sunt în stare de conservare nefavorabilă. De asemenea, dintre cele 73 de tipuri de habitate de pădure enumerate în Directiva CE privind habitatele, 63% au fost evaluate ca având o stare de conservare nefavorabilă.
Pentru stoparea pierderii biodiversităţii si a efectelor negative pe care activităţile umane le au asupra ecosistemelor forestiere, este nevoie în primul rând de o creştere a nivelului de conştientizare a întregii lumi care trebuie să înţeleagă că pădurile sunt cruciale pentru biodiversitate şi pentru distribuirea serviciilor de ecosistem, potrivit comunicatului citat.

 Foto: Pădurea de stejar de la Sieu, salvata de www. ziarul-bn. ro în august 2010 de drujbele Direcţiei Silvice BN, cu ajutorul CL Şieu şi a ITRSV Cluj

Comentarii

???

N-am inteles titlul.
Despre ce drujbe e vorba?
Cei de la ITRSV pot sa stopeze taierile?
Wow.
As vrea sa vad un exemplu.

Multumiri din viitor!

Stimata Doamna,
va multumim in numele copiilor si nepotilor nostri pentru implicarea in acest proiect ecologic! Salvarea unei paduri este un beneficiu deosebit pentru comunitatea din preajma, iar mugurii unui astfel de proiect se vor deschide in timp.
Succes si in celelalte proiecte de suflet in care va implicati!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.