Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au inventat o nouă metodă de furat lemnul României: Metoda cioturilor!

preluare rise project

 Puțini bușteni sunt la fel când ajung la poarta fabricii. Pleacă din pădure cu o lungime, dar sunt scurtați, din pix, la întreprinderea care-i transformă în cherestea.

Dar cioturile contează. Diferențele dispar din acte. La un singur buștean, poate fi doar o eroare. Când sunt sute de mii, devine o afacere.

Să-i spunem „metoda cioturilor”.

Este și una dintre cauzele majore care au făcut ca jumătate din lemnul tăiat din pădurile noastre să dispară din evidențele oficiale.

Corporația. Schema a fost aplicată ani la rând și de corporația Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din țară.

Iar metoda e simplă, susțin furnizorii săi.

Ai un buștean de 4 metri și 5 centimetri lungime? Primești banii doar pentru 3 metri. Astfel se evaporă peste un metru de lemn pe drumul pe care îl face camionul din pădure și până-n curtea fabricii.

„Eu nu știu vreun camion să îi fi fost verificat lungimea lemnelor. Niciodată!”

Anii și banii. Metoda apare negru pe alb și în contractele dintre corporație și furnizori. A generat de-a lungul anilor cantități suplimentare de lemn în valoare de milioane de euro. Pierderile sunt contabilizate atât de furnizori, cât și de stat – care nu mai taxează tranzacțiile la valoarea lor reală.

Alte reguli. Directivele europene au forțat autoritățile noastre să monitorizeze mai atent ce se întâmplă cu lemnul tăiat din păduri.

Au urmat mai multe decizii guvernamentale în ultimii ani.

Cea mai recentă a fost chiar în primăvară și a schimbat regulile jocului. Guvernul a hotărât atunci ca toți buștenii să fie măsurați și înregistrați la dimensiunea lor reală înainte să fie încărcați în camioane.

Măsura a generat tensiuni în birourile corporației.

Dar și probe noi. Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.