Ayurveda - Ştiinţa vieţii

Primim la redacţie


In termeni moderni, AYURVEDA desemneaza sistemul de vindecare naturala traditional al Indiei. In traducere directa din limba sanscrita, cuvantul AYUR inseamna "viata", iar cuvantul VEDA inseamna "stiinta", astfel ca AYURVEDA inseamna "STIINTA VIETII", aceasta insemnand mult mai mult decat un sistem de vindecare. Ca "Stiinta a Vietii", AYURVEDA cuprinde nu numai metode destinate mentinerii starii de sanatate, ci ea este un summum al intelepciunii stravechi, care ne ofera principiile fundamentale ale unei adevarate arte de a trai bine, astfel incat sa reusim sa fim sanatosi si fericiti.

Cu toate realizarile tehnicii moderne si facilitatile pe care ea ni le ofera astazi, putem observa cu usurinta ca noi, oamenii secolului XX, nu suntem nici mai sanatosi, nici mai longevivi, nici mai fericiti decat oamenii care traiau pe Pamant acum 4000 de ani. Daca vom reciti paginile Vechiului Testament, sau versurile din Ramayana (epopeea eroului legendar al Indiei, Rama) sau Iliada, vom remarca faptul ca eroii acelor vremuri depaseau cu mult ca durata de viata suta de ani (ceea ce astazi este o raritate) si vom remarca, de asemenea, ca desi aveau un cod de viata ce includea anumite principii foarte riguros respectate, cu atat mai mult ei stiau sa pretuiasca viata si sa-i guste din plin savoarea. Amintiti-va doar de regele David, de Solomon sau de inteleptul rege Janaka... Asa-i ca va cuprinde visarea?
Ce am pierdut noi, de parem a fi, pe langa oamenii acelor vremuri, niste epigoni? Se pare ca tot cautandu-ne propria noastra fericire, noi am pierdut chiar cheile fericirii. Dorind tot mai multa libertate, tot mai putine restrictii, tot mai multe facilitati, oamenii nu au facut altceva decat sa-si uniformizeze viata, sa o desacralizeze si sa o banalizeze. Pentru ca ei au cautat, in mod gresit, mai multa "libertate" in planul material, uitand ca esenta libertatii este spirituala si izvorul ei este comuniunea cu Dumnezeu Tatal, iar aceasta comuniune nu se poate realiza in absenta unor reguli de viata riguros respectate, reguli ce deriva dintr-o intelepciune divina si nicidecum dictate de o minte umana limitata. Asemenea sfaturi pline de intelepciune sunt revelate oamenilor de catre anumite fiintele umane exceptionale, care l-au cunoscut in mod spiritual pe Tatal Ceresc, Dumnezeu.
Iata deci ca ignorand dimensiunea spirituala a vietii si "eliberandu-se" de regulile naturale fundamentale pe care ea le impune, oamenii nu au facut decat sa-si piarda chiar bucuria vie de a trai pe acest pamant. Regulile formale pe care totusi le-au mai pastrat s-au tranformat in timp, in cea mai mare parte a lor, in dogme sau in superstitii, pierzandu-si esenta intelepciunii divine si intelegerea profunda care a stat la baza lor. Rezultatul este ca, desi foarte rigide, respectarea lor nu ofera deloc fericirea, ci doar o imensa frustrare. Acesta este si motivul pentru care multi oameni au renuntat complet la ele, fara insa sa fie mai fericiti sau mai sanatosi, aceasta pentru ca le-au inlocuit cu un libertinaj orb sau cu reguli de viata arbirare ori absurde, ce reflecta doar plafonarea mintii comune umane. Iata de ce consideram ca pentru omul modern este o necesitate stringenta sa revina la un mod de viata intelept, condus de principiile intelepciunii traditionale, pe care insa sa le inteleaga de aceasta data in spiritul si nu doar in litera lor, caci "litera ucide, in timp ce spiritul da viata".
Ayurveda - stiinta care ne invata cum putem trai in acord cu propria noastra natura
In viziunea AYURVEDEI, modul de a trai al unui om trebuie sa fie in stransa concordanta cu structura particulara a acestuia. Intre aspectul fizic, comportamentul si caracterul unui om exista o legatura foarte stransa. Cunoscand cat mai bine care sunt caracteristicile tipurilor constitutionale, asa cum sunt descrise (intr-un mod foarte detaliat si precis) in AYURVEDA, este adeseori suficient sa privim cu atentie cateva minute un om pentru a-i putea intui caracterul, problemele de sanatate cu care este posibil sa se confrunte si sa stim, de asemenea, la ce comportament ne putem astepta din partea lui in anumite circumstante.
De asemenea, cunoscandu-ne propriul tip constitutional vom putea sa stim, de exemplu, ce ritm de viata este cel mai bine sa adoptam, ce mancare este cel mai bine pentru noi sa alegem la un anumit moment dat, ce haine ne avantajaza si ce profesie vom putea alege, pentru a avea cel mai mare success si pentru a avea o viata armonioasa si sanatoasa. Vom putea intelege totodata de ce anumiti oameni ne atrag, de ce altii ne displac si cu care dintre acestia este cel mai bine sa cream si sa pastram o relatie. Bazandu-ne pe invataturile ayurvedice, vom putea sa ne dam seama ce ii face cea mai mare placere fiintei pe care o iubim, in functie de tipul ei constitutional, si ce este pentru ea cel mai neplacut. Astfel, multe din certurile asa zis marunte, din viata de zi cu zi, vor dispare, ca si problemele adeseori destul de serioase care apar atunci cand oamenii nu-si inteleg unul altuia comportamentul si motivatiile.
Asimiland cunostintele milenare ayurvedice, vom putea sti ce mod de viata este bine sa adoptam intr-un anumit anotimp, si ce putem face pentru a nu ne imbolnavi. Iata doar o parte din rezultatele ce apar in urma cunoasterii de sine pe care AYURVEDA o ofera. Aceasta cunoastere de sine este o prima etapa absolut necesara pentru cel care doreste sa abordeze teoretic si practic aceasta stiinta traditionala.

Ayurveda - Scop si obiective

1. CE ESTE AYURVEDA?
- AYURVEDA este "stiinta vietii", cuvantul sanscrit AYURVEDA provine din asocierea cuvintelor AYUS (care inseamna "viata") si VEDA (care inseamna "stiinta" sau "cunoastere")
- chiar daca este indentificata adeseori cu "medicina indiana", AYURVEDA este cu mult mai mult decat o ramura ori un domeniu al medicinii, in sensul strict al acestui termen
- AYURVEDA reprezinta "cunoasterea traditionala indiana asupra vietii" si este un amplu tezaur de cunoastere plina de intelepciune despre viata

2. SCOPURILE PRINCIPALE ALE AYURVEDEI
- mentinerea starii de sanatate si armonie a omului
- vindecarea pe cale naturala a tulburarilor si bolilor
- posibilitatea fiintei umane de a trai o viata lunga, sanatoasa si fericita

3. DOMENIUL DE APLICABILITATE AL AYURVEDEI
- indicarea modalitatilor naturale care favorizeaza bunastarea fiintei umane
- precizarea factorilor care tind sa perturbe calitatea vietii
- modul de evaluare a raportului intre factorii favorizanti si cei defavorizanti pentru bunastare si sanatate

4. AYURVEDA - STIINTA HOLISTICA
- AYURVEDA studiaza, diagnosticheaza si trateaza fiinta umana ca un intreg
- omul este intr-o permanenta inter-relatie cu mediul sau inconjurator
- examinarea ayurvedica se bazeaza pe relatia MICROCOSMOS-MACROCOSM

5. CELE MAI IMPORTANTE MODALITATI PRACTICE DIN AYURVEDA
- folosirea alimentelor naturale, care sunt adecvate tipului constitutional
- utilizarea inteleapta a plantelor medicinale
- folosirea periodica a modalitatilor ayurvedice de purificare a corpului
- folosirea adecvatã a culorilor in scopul echilibrarii si elevarii fiintei
- folosirea sunetelor naturale si a muzicii binefacatoare
- folosirea adecvata a parfumurilor placute naturale
- realizarea posturilor corporale YOGA in scopul restabilirii echilibrului si armoniei energetice a fiintei
- aplicarea periodica a masajului terapeutic si a presopuncturii
- folosirea sugestiilor binefacatoare si a altor metode de elevare a psihicului
- adoptarea si mentinerea unui mod de viata intelept
- realizarea constanta a meditatiei profunde si a rugaciunii catre Dumnezeu, care permit o rapida elevare si o profunda echilibrare a fiintei umane

Conferinta de deschidere va avea loc la Bistrita la Sala de conferinte în Piaţa Morii nr.15A et.III. ,vineri, 4 noiembrie 2011, de la ora 18.30. La conferinta de deschidere intrarea este libera!

Cursul se va desfasura saptamanal, in fiecare zi de sambata, de la ora 15:00, la sala de curs în Piaţa Morii nr.15A et.III, incepand cu data de 5 noiembrie 2011. Inscrierile pentru cursul intensiv de Ayurveda se fac in perioada 4 noiembrie - 20 decembrie 2011, la sala de curs. Solicitarile pentru inscriere pot fi trimise si pe email la adresa ayurveda_bistrita@yahoo.com

Informatii: 0722-653403, 0764-582004

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.