BN: Nereguli grave scoase la iveală pe Valea Şarampău de viitura din 4 august şi confirmate de ITRSV privind tăierea pădurii în avans la Ocolul Silvic Valea Vinului , fost OS Rodna, condus de Alexandru Jauca

Nota de control emisă de ITRSV Cluj, ca urmare a sesizării noastre din 5 august 2010, sesizare făcută de noi a doua zi după viitura ce s-a abătut asupra Văii Şarampău în seara de 4 august, confirmă încă o dată, dacă mai era cazul, faptul că, la Ocolul Silvic Valea Vinului, rezultat din Ocolul Silvic Rodna, în ultimii an, au fost tăiate în avans cotele anuale de lemne, astfel că, la această dată amenajamentul decenal, ce expiră în anul 2012, nu mai permite nici un fel de tăiere, nici măcar  cele accidentale sau de igienizare decît cu aprobarea expresă a Ministerului Mediului şi Pădurilor, adică prin derogare.

Potrivit documentului citat, la Ocolul Silvic Valea Vinului( fost Rodna), "conform amenajamentului silvic UP IX Valea Mare, ediţia 2003, posibilitatea anuală este de 2464 mc, asfel că, pentru perioada 2003 -2010, posibilitatea este de 19708 mc, iar volumul de material lemnos exploatat este de 27527 mc, deci o depăşire de 7819 mc" informează nota ITRSV cu nr. 1203 din 26.08.2010.

Vom reveni cu amănunte şi cu publicarea integrală a notei de control a ITRSV, referitoare la dezastrul din pădurea comunală rodneană.

Pînă atunci, vă sugerăm să vizionaţi filmul făcut de noi duminică 5 septembrie, pe porţiunea Văii Şarampău, unde a acţionat Ocolul Silvic Valea Vinulu, fost Rodna, sub comanda inginerului Alexandru Jauca, consilier judeţean din partea PDL, pentru a vă putea face o idee despre o parte din urmările presiunii puse pe pădurea din acea zonă a Munţilor Suhard. 

Facem precizarea că, între 5 august şi 1 septembrie s-a lucrat în draci pe Valea Şarampău pentru a scoate resturile lemnoase aduse de viitură şi care au pus în pericol toate podeţele, pe toate cele trei porţiuni de drum şi respectiv pîriu, aferente celor trei ocoale silvice care gestionează pădurea în această zonă, respectiv, 2,4 km aparţinînd Comunei Şanţ şi administra de Ocolul Silvic Izvorul Someşului RA, partea din aval, 1,5 km aparţinînd Comunei Ilva Mică, administrat de OS Plaiurile Heniului RA, şi 3,7 km aparţînînd Comunei Rodna, aflat în administrarea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, prin nou înfiinţatul Ocol Silvic Valea Vinului, fost OS Rodna, partea din amonte a drumului forestier Şarampău, pe lîngă care curge la vale pîrîul cu acelaşi nume.

În video prezentat se mai pot vedea urmele dezastrului de pe această vale, cauzat în mare parte de resturile lemnoase rezultate în urma tăierilor efectuate în acest amenajament în anii precedenţi, şi care au fost lăsate de izbelişte la locul tăierii, ori în albia pîriului. De altfel, în zona podului numit la Moişan se poate observa cum, chiar şi după controlul ITRSV, practica abandonării lemnului în cursurile de apă, ori pe marginea drumurilor forestiere, mai sus de pod, se prelungeşte, sfidînd prevederile legale în vigoare. De altfel, aici, ca şi în alte părţi pe care le vom prezenta ulterior, lipsa unor organe de control mai prezente în zona împădurită, şi care şi-au dovedit eficienţa pînă de curînd îşi spune cuvîntul, referitor strict la abandonarea lemnului rotund în drum ori în cursurile de apă. Ne referim aici la Jandarmeria Montană care a făcut treabă bună, reducînd furturile şi prevenind astfel de situaţii care pot mări riscul producerii dezastrelor, aici intrînd inclusiv tăierile abuzive de pădure, dar şi abandonarea materialului lemnos pe unde se nimereşte.

Facem precizarea că, urmare a controlului ITRSV Cluj, toate cele trei ocoale silvice care au pădure în administrare după cum am informat mai sus, aveau termen de curăţare a zonei în care operează, data de 1 septembrie 2010. Faptul că duminică 5 septembrie, data la care noi am filmat acolo, lucrurile stăteau exact pe dos, şi ne referim exclusiv la  zona de acţiune a Ocolului Silvic Valea Vinului, proba fiind filmul, ne face să credem că, în fapt, conducere Ocolului Silvic Valea Vinului, fost Rodna, respectiv inginerul Alexandru Jauca, sfidează organele de control silvic şi, ca de obicei, face legea în pădurile rodnene.

Vom reveni

Comentarii

mesaj

Dar stiti ca sotia d-lui ing. a fost directoarea Parcului Muntilor Rodnei?
Cum de a fost autorizata taierea padurii in parc?

Sotia dlui Jauca Alexandru,

Sotia dlui Jauca Alexandru, Doina Jauca este in acest moment directoarea PNMR. Acolo este o mafie in familie. Toti padurarii asculta cu sfintenie de dl. Jauca , se taie padure in mai multe zone, apoi se declara doboraturi. Atitudinea dlui Jauca este una sfidatoare, el este "seful" padurilor si face ce vrea.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.