Borșenii și bârgăoanii pot să se bucure! Decizia samavolnică a GF Cluj de re-naționalizare a pădurilor lor a fost suspendată de instanță!

 Proprietarii de păduri private din Composesoratul Borșa și urmașii grănicerilor de la Rusu Bârgăului au primit ieri la prânz încă o veste bună! După nenumăratele batjocuri de care au avut parte din primăvară încoace, atât de la agenții economici care le-au drujbit mari cantități de lemn, dar și de la autoritățile plătite de români cu verificarea managementului pădurilor și constatarea fraudelor, Tribunalul Maramureș a suspendat decizia prin care șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco a încercat, probabil la ordin, să saboteze procesul de retrocedare și așa prea lung și prea subțire, prin solicitarea către RNP Maramureș de a reîntroduce pădurile în PROPRIETATEA STATULUI?! Asta peste o decizie definitivă a CEDO din 5 aprilie 2023, prin care Curtea Europeană condamnă Statul Român la punerea în posesie a borșenilor cu peste 17 000 de hectare sau la plata a aproape 200 de milioane de euro, prejudiciu suferit de proprietari, în cei 18 ani de când nu au fost puși în posesie, timp în care pădurile lor au fost rase (12 000 hectare) sub privirile aceluaiași Istrate Ștețco, fost șef la ITRSV,  originar din Borșa, actual șef al Gărzii Forestiere, re denumită din ITRSV.

Potrivit avocatului cauzei Ioan Bogdan Tudor Todoran, este o victorie de etapă și urmează anularea respectivului act abuziv!

În ce-i privește pe cei de la Rusu Bârgăului, cum dispoziția lui Ștețco, referitoare la tentativa de re-naționalizare a pădurilor grănicerești, moștenite de aceștia, trasă ”la indigo” -schimbate fiind doar adrisanții și județul - a ajuns cu ceva întârziere calculată, procedura de atac a respectivei dispoziții urmează să parcurgă etapele prevăzute în legea contenciosului administrativ pentru a ajunge la Tribunalul BN pentru suspendarea și a acesteia, având în vedere că, un astfel de act inferior, administrativ nu poate să schimbe o sentință definitivă și nici o lege organică sau o prevedere constituțională, așa cum a încercat șeful GF CLUJ prin mai mult decât abuziva sa măsură, dictată probabil de șefii săi din PSD, sfidând principiile de drept civil!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.