CE ar putea interzice exploatarea minieră de la Roşia Montană. Eurodeputaţii români fac presiuni la Bruxelles
Articol preluat de pe ediţia online a cotidianului Curentul
Comisia Europeană ar putea cere autorităţilor romåne să interzică exploatarea minieră pe bază de cianuri la Roşia Montană în cazul în care declaraţia scrisă, iniţiată de europarlamentarii Daciana Sårbu şi Cătălin Ivan pe această temă, va fi semnată în termen de trei luni de cel puţin jumătate dintre membrii Parlamentului European (PE).
Cazul Roşia Montană revine în atenţia Legislativului şi a Executivului european după ce, în urmă cu cåteva săptămåni, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a făcut lobby la Bruxelles, prin intermediul unui seminar organizat cu sprijinul europarlamentarului romån Adina Vălean, brusc interesată de exploatarea aurului.
Reamintim că europarlamentarilor români, în speţă Renate Weber şi Daciana Sârbu, organizatorii nu le-au permis o intervenţie prin care să se prezinte şi versiunea „neagră“ a ceea ce înseamnă extragerea minereurilor cu ajutorul cianurilor şi impactul acestui procedeu depăşit şi chiar interzis în multe părţi ale lumii asupra mediului înconjurător şi a siturilor arheologice din perioada romană din această zonă. În acest sens, eurodeputaţii Daciana Sârbu şi Cătălin Ivan au iniţiat, la începutul acestei săptămâni, o declaraţie scrisă referitoare la ameninţarea reprezentată de distrugerea patrimoniului naţional în cazul exploatării miniere prin intermediul cianurilor în zona Roşia Montană. Prin acest demers, cei doi europarlamentari români solicită intervenţia Comisiei Europene în vederea opririi acestui tip de exploatare minieră care riscă să pericliteze o parte din patrimoniul antropic şi natural european, se precizează într-un comunicat al delegaţiei social-democrate române din Parlamentul European. Această declaraţie scrisă este cu atât mai importantă cu cât ar putea deveni poziţia oficială a Legislativului European în cazul în care va fi semnată, în termen de trei luni, de cel puţin jumătate din numărul total al europarlamentarilor (cel puţin 376 - n. red.). Odată devenită poziţie oficială a PE, această declaraţie va reprezenta un element foarte important într-o viitoare decizie a Comisiei Europene vizavi de chestiunea Roşia Montană.
Lobby în PE
Daciana Sârbu a declarat pentru „Curentul“ că în perioada următoare va fi necesară o activitate de lobby pe lângă colegii europarlamentari pentru a le explica riscurile reprezentate de către exploatarea cu cianuri pe care RMGC doreşte să o desfăşoare la Roşia Montană. „Ca să treacă (declaraţia scrisă - n. red.), trebuie să aibă semnăturile a jumătate dintre colegii europarlamentari. Acest lucru trebuie să se întâmple în maxim trei luni. Ca să îţi asiguri numărul de semnături, trebuie să vorbeşti cu colegii din PE şi să le explici despre ce este vorba, mai ales că este o problemă internă şi ei, de obicei, vor să ştie cât mai multe detalii în astfel de cazuri“, ne-a precizat europarlamentarul român.
Turismul ca alternativă
Cei doi semnatari ai acestei declaraţii menţionează în preambulul documentului „că importanţa economică, socio-culturală şi istorică a zonei Roşia Montană este una inestimabilă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană“. În acelaşi timp, se atrage atenţia că „folosirea tehnologiilor pe bază de cianuri şi exploatarea la suprafaţă pun în pericol mediul, sănătatea umană şi vestigiile istorice“. De asemenea, se afirmă că „turismul poate fi o alternativă pentru valorificarea potenţialului natural şi antropic al zonei“, în contextul în care, în urma săpăturilor arheologice, „Roşia Montană se conturează a fi unul dintre cele mai mari centre miniere ale lumii romane“. Daciana Sârbu şi Cătălin Ivan mai consideră că „beneficiile comunităţii din zonă, în cazul aprobării proiectului de exploatare cu cianuri, sunt nesigure, iar efectele în termeni sociali ar fi imposibil de contrabalansat în condiţiile în care numărul şomerilor va creşte masiv după finalizarea exploatării“.
Stop exploatărilor!
Eurodeputaţii români solicită, prin Declaraţia scrisă, intervenţia Comisiei Europene „pentru a se opri, şi nu doar suspenda, acest tip de exploatare minieră care ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic şi natural european“. Prin acest demers, executivul comunitar este totodată îndemnat „să monitorizeze evoluţiile privind aprobarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation şi să verifice pertinenţa studiilor de impact“. Acest document urmează să fie trimis de către preşedintele PE, Jerzy Buzek, către toate parlamentele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene.
- 4148 de afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
19/11/2024 - 11:49
-
14/11/2024 - 12:51
-
13/11/2024 - 12:41
-
08/11/2024 - 11:14
-
07/11/2024 - 09:16
-
26/10/2024 - 09:48
-
29/10/2024 - 09:07
-
24/10/2024 - 16:22
-
03/11/2024 - 16:08
-
01/11/2024 - 17:00
-
24/10/2024 - 16:22
-
26/10/2024 - 09:48
-
29/10/2024 - 09:07
-
01/11/2024 - 17:00
-
03/11/2024 - 16:08
Poemul săptămînii
-
2 ani 2 săptămâni ago
-
2 ani 7 săptămâni ago
-
2 ani 40 de săptămâni ago
-
3 ani 18 săptămâni ago
-
3 ani 18 săptămâni ago
-
3 ani 19 săptămâni ago
-
3 ani 24 de săptămâni ago
Comentarii
Publică un comentariu nou