Elena Lasconi

Cît mai e pînă la pensie?

 “Îmi place munca, mă fascinează, pot sta ore în şir să ma uit la ea.” (J. Klapka J.)

Cît timp vă petreceţi la locul de muncă? Ce înseamnă procesul de muncă pentru dumneavoastră? “Trebuie” să muncim, sau nu există acel trebuie, şi în locul lui punem interes, pasiune, dorinţă de dezvoltare? Cum ajungeţi acasă după o zi de muncă? Abia asteptaţi să vină sfîrşitul de săptămînă, trăiţi doar în weekend? Fiecare zi este preţioasă, timpul trece, bucuraţi-vă de el, inclusiv atunci când munciţi. Ralph Waldo Emerson a scris „Nu s-a realizat nimic măreţ, fără entuziasm.”
Munca este frumoasă atunci cînd facem ceea ce ne place, timpul zboară şi nici nu simţim oboseala, sau atunci când aceasta apare, este totuşi prezentă şi mulţumirea. Este trist să muncim doar pentru bani. Într-adevăr avem nevoie şi de ei, dar nu sunt totul. Să nu uităm de noi înşine, să nu ne rătăcim în această vîltoare, în această goană după material, să nu uităm de sufletul nostru. Sunt ideale situaţiile în care facem ceea ce ne place la locul de muncă, ştim exact ce ne împlineşte şi mai şi cîştigăm bani din asta. Dar aceste cazuri nu se întâlnesc la tot pasul. Majoritatea este nemulţumită. Oare ce ne rămîne de făcut? Ne cunoaştem pe noi înşine? Avem curaj să schimbăm lucrurile, să Ne schimbăm, atunci cînd nu ne merge aşa cum ne-am dorit?
În copilărie ne doream sa ajungem “oameni mari”, să muncim, să fim precum părinţii noştri. Copiii iau totul în joacă. Să ne amintim şi noi, macar în timp ce mergem de acasă la serviciu, sau de la serviciu acasă, simplitatea, bucuria copiilor, uimirea faţă de micile lucruri, să fim atenţi la ce se întîmplă în jurul nostru. Să facem lucrurile cum putem mai bine, dar să nu le luăm prea în serios. Nu avem nevoie de atît de multe lucruri precum credem. Aspectele exterioare nu sunt cele care ne împlinesc cu adevărat. Muncim ca să cheltuim, să acumulăm cît mai mult, să umplem nişte goluri. Sau intrăm în cercul vicios al creditelor bancare. Şi cu cît avem mai mult, parcă tot nu ne ajunge.
De fapt tot ceea ce ne trebuie este deja în interiorul nostru, iar posibilităţile noastre sunt nelimitate. Şi de cele mai multe ori mai mult înseamnă mai puţin, “gîndiţi-vă la spaţiul şi liniştea sufletească pe care le-aţi avea” dacă adăugaţi prin scădere, spunea Karim Rashid.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.