Conflict de interese în Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei
Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei dispreţuieşte proprietarii de terenuri din parc, presa, legea şi îşi bate joc de protecţia mediului în aria protejată din Munţii Rodnei. Este concluzia la care am ajuns după documentări care depăşesc 5 ani calendaristici şi după ce am adunat filmări pe casete video, vrafuri de poze, documente şi mărturii ale unor surse care de-a lungul anilor ne-au ţinut la curent cu informaţii de ultimă oră.
Nu contestăm faptul că printre membri acestui organism ştiinţific, un fel de legislativ al PNMR, care avizează aproape tot ce se mişcă în parc, sînt şi persoane competente, care pe lîngă că se bucură de o probitate profesională fără cusur, habar nu au că unii dintre tovarăşii lor, execută comenzi politice şi mafiote şi fac bani grei în urma traficului de influenţă şi a conflictului de interese în „ virtutea” căruia acţioneză.
Unul dintre aceştia este chiar preşedintele Consiliului Ştiinţific al PNMR Gheorghe Coldea! Tovarăşul Coldea! Un comunistoid osificat, care nu se sfieşte să jignească presa, proprietarii şi Legea! Indiferent că este vorba de Lege în general, ori că este în cauză legea ariilor protejate, nimic nu-i scapă! Tovarăşul Coldea nu se teme şi nu se ruşinează să propună spre avizare colegilor săi din Consiliul Ştiinţific, proiecte de microhidrocentrale pentru care în calitate de specialist a întocmit studiile de impact asupra mediului! Nu are nici-o apăsare să o facă. Şi nu contează unde în PNMR se cere avizat proiectul. Important este să îi iasă ceva. Măcar un studiu de impact. Aşa s-a întîmplat şi joi, 19 mai, 2011, cînd a propus spre avizare favorabilă un MHC chiar în Rezervaţia Ştiinţifică de pe Valea Repedea, Maramureş, unde chiar competenţa sa a făcut Studiul de Impact Mediu! Informaţia provine de la doi dintre membri CS, a căror identitate o protejăm din motive temeinice. Identitatea acestora o vom dezvălui organelor abilitate cu cercetarea penală.
Conflict de interese în formă continuată
Specialistul Gherghe Coldea, conduce în calitate de preşedinte Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei. De cîţiva ani, face acest lucru. În această calitate, nu se jenează deloc cînd vine vorba de a face niste bani, promovîndu-şi propriile interese la masa de vot a specialiştilor din CS, specialişti pe care îi abureşte, şi care, în proporţie de 90%, nu au habar ce învîrte tovarăşul Coldea. Astfel, joi 19 mai, după ce presa a fost scoasă din sala de şedinţe a CS, şi a început votul pentru diverse avizări şi solicitări, Gheorghe Coldea s-a învîrtit de un aviz favorabil pentru un proiect de microhidocentrală pe Valea Repedea în Borşa – Maramureş, în Rezervaţia Ştiinţifică, proiect pentru care Studiul Impact Mediu l-a făcut acelaşi Gheorghe Coldea! Sigur, faptul că proiectul se vrea a fi chiar în REZERVAŢIA ŞTIINŢIFICĂ, nu a deranjat pe nimeni. Şi sigur că nu este prima dată cînd preşedintele CS al PNMR pune de un conflict de interese pentru a scoate nişte bani din „protecţia mediului”. Dar nu atît de grav ca cel de joi!
Un alt exemplu: În primăvara lui 2010, Gheorghe Coldea a solicitat votul Consiliului Ştiinţific al PNMR pentru un proiect asemănător, situat în zona tampon a PNMR, pe Valea Cormaia, BN, beneficiar fiind firma Elcata din Braşov, proiect care are Studiul de Impact Mediu, executat de acelaşi Gheorghe Coldea, specialist şi preşedinte CS al PNMR.! Curat conflict de interese!
Buldozerirea Tăului Ştiol avizată favorabil de specialistul Coldea
Fostul primar PSD de Borşa, Gavrilă Grec a scăpat nepedepsit, după ce a distrus integral Tăul Ştiol, prin buldozerire. Şi asta datorită specialistului Gheorghe Coldea, preşedinte al CS al PNMR. Coldea a decis, la vremea respectivă, în CS al PNMR, ca urmare a unui studiu pe care l-a făcut din pix, că distrugerea izvorului Bistriţei Aurii, de către Gavrilă Grec, este o bagatelă şi prin urmare, Grec nu trebuie să reconstruiască zona distrusă!? Cum ar spune specialiştii de mediu, ecosistemul nu a suferit prea tare, doar a fost distrus, buldozerit, cum ar veni, iar particularul băimărean Lucian Petru Goja, care a descoperit grozăvia şi l-a acţionat în justiţie pe Gavrilă Grec, şi a plătit din bani proprii cheltuielile de judecată, nu merita să fie sprijinit, nici măcar de ochii lumii, că cine l-a pus să protejeze mediul, ce-i mediul lui, asfel că instanţa nu a putut să îl tragă la răspundere pe ex primarul cu buldozerul! Şi asta datorită tovarăşului Coldea! Super implicare pentru protecţia ariei protejate din partea preşedintelui Consiliului Ştiinţic al PNMR! Bravo tovarăşul Coldea! Curat-murdar educaţie ecologică!
Aşa se face că această atitudine de minimalizare a gestului destructiv al borşanului Grec a dat apă la moară şi altora, care, la adăpostul banilor şi a relaţiilor politice au batjocorit şi batjocoresc PNMR. A se vedea aici şi cazul drumurilor deschise peste tot în PNMR, la adăpostul unor promisiuni orale făcute de Doina Jauca ori chiar scrise de Alexandru Jauca, în calitate de şef al Ocolului Silvic Valea Vinului ( fost Rodna), drumuri pe sub Buhăiescu, Blazna, pe Anieşe ori prin Valea Vinului!!! Ca să nu mai vorbim de tolerarea ilegală a afaceristului Pavel Sîngeorzan de aproape un cincinal în carierele de marmură de pe Anieş, cu dinamitări şi extrageri de minereu, în cel mai clar dispreţ faţă de lege! Care nu aduc atingere mediului! Deloc! A spus ceva CS? Doar a propus scoaterea din parc a carierelor! Mare scofală! La banii care îi dă Sîngeorzan pentru a cumpăra protecţie în faţa legii, cui îi pasă de nişte biodiversitate, acolo! Preşedintelui CS al PNMR sigur nu-i pasă!
Iar faza din 12 mai, cînd biologul Claudiu Iuşan se întorcea de la Tarniţa la Cruce prin Strîmba Romuli, şi a dat peste cadavrele de cai puse la momit carnivorele din PNMR, de la limita cu PNMR a Fondului de Vînătoare 16, gestionat de Pavel Sîngeorzan, nu este decît picătura care a unplut paharul ilegalităţilor petrecute în Parcul Naţional Munţii Rodnei, sub privirea tovărăşească a specialistului Gheorghe Coldea, şi complicitatea Doinei Jauca, şi din cînd în cînd a biologului Claudiu Iuşan, altfel bine intenţionat. De cele mai multe ori.
Vom reveni
- 6229 de afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
19/11/2024 - 11:49
-
14/11/2024 - 12:51
-
13/11/2024 - 12:41
-
08/11/2024 - 11:14
-
07/11/2024 - 09:16
-
26/10/2024 - 09:48
-
04/11/2024 - 10:40
-
29/10/2024 - 09:07
-
03/11/2024 - 16:08
-
01/11/2024 - 17:00
-
13/11/2024 - 12:41
-
14/11/2024 - 12:51
-
19/11/2024 - 11:49
-
26/10/2024 - 09:48
-
29/10/2024 - 09:07
Poemul săptămînii
-
2 ani 2 săptămâni ago
-
2 ani 7 săptămâni ago
-
2 ani 41 de săptămâni ago
-
3 ani 18 săptămâni ago
-
3 ani 19 săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 24 de săptămâni ago
Comentarii
Publică un comentariu nou