Copiii care scriu sunt copii care citesc... Bibliobuzul Bibliotecii Județene a ajuns la Teaca!

primim la redacție

 


Marți, 17 august 2021, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a dat curs unei invitații și a trimis bibliobuzul la Liceul „C. R. Vivu” din Teaca, pentru o întâlnire cu elevi și profesori de la școlile din comună, ca parte a proiectului „Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate, în vederea prevenirea sărăciei și a excluziunii sociale” derulat de Ministerul Educației, Culturii și cercetării în parteneriat cu Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. „Noi credem că prevenirea sărăciei și a excluziunii sociale se face, în primul rând, prin educație, prin informarea copiilor și a tinerilor pentru o viață activă, pentru a fi conectați la realitatea activității cotidiene. Biblioteca Județeană, cu această bibliotecă pe roți, poate sprijini această cauză și noi apreciem inițiativa a dumneavoastră de a vă deplasa la comunitățile de elevi din județ. Sunt sigur că vom colabora și pe mai departe” a spus prof. Claudiu Șular, mediator școlar în cadrul proiectului.

Primul moment al activității de la școala din Teaca i-a fost dedicat lui Octavian Tiberiu Bâcâin, elev în clasa a VII-a și recent câștigător al concursului de literatură organizat de revista „Arcade” din Galați, pentru elevi din toată țara. El a citit pentru colegii săi câteva fragmente din proza sa, iar prof. Diana Damian, coordonatoarea sa, i-a înmânat diploma primită de la revista „Arcade”. „Eu m-am înscris la secțiunea proză scurtă pentru elevii de gimnaziu și am trimis o proză intitulată Hoțul timpului, cu care am obținut Premiul 1. Am început prin a citi foarte mult, am mai scris compuneri, începând din clasa a III-a și am început să scriu mai mult începând din vacanța trecută, la trecerea în clasa a VI-a. Scriu pentru că am niște idei în cap care, pur și simplu, dacă nu le trec pe hârtie, cred că mi-ar exploda capul! Ținând cont că am citit foarte mult, îmi este ușor să le trec și atuncea mi simt și eu mai bine” explică acest băiat care, nu mai departe decât în primăvara acestui an, a cucerit Premiul 1 și Medalia de aur la Olimpiada Națională de Fizică, Premiul 2 la Olimpiada Națională de Informatică și Premiul 2 la Olimpiada Naționala Gazeta Matematică! Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud îl va invita pe Octavian Tiberiu Bâcâin să citească din creațiile sale și să dialogheze cu publicul, la viitoarea ediție a Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți, preconizat pentru a doua jumătate a lunii septembrie.

Elevii prezenți la această întâlnire au vizitat bibliobuzul și au împrumutat cărți, activitatea fiind coordonată de studentul Lakatoș Zsolt-Cătălin, voluntar la BJGCBN.

„Foarte mulți copii din comunitate nu au posibilitatea să își constituie o bibliotecă personală, așa cum mulți copii nu au posibilitatea să plece undeva în vacanță și ne-am gândit că ar fi interesant să le facilităm o întâlnire, pentru a petrece într-un mod mai plăcut cel puțin o zi, iar apoi în zilele următoare să poată citi o carte interesantă”, a spus prof. Simona Molnar, dir. Adj. al Liceului „C.R.Vivu” din Teaca.

Expertul județean Iulia Cihărean, care coordonează implementarea proiectului „Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate, în vederea prevenirea sărăciei și a excluziunii sociale”, din partea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița, a declarat că în județul Bistrița-Năsăud proiectul se implementează în trei comunități: Teaca, Romuli și Parva.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.