Culmea conservării biodiversităţii în Parcul Naţional Munţii Rodnei!

În cîrdăşie cu ITRSV, Garda de Mediu şi APM, indiferent că este vorba de instituţii care chipurile veghează la aplicarea legii şi la protecţia mediului în judeţul Bistriţa-Năsăud sau în judeţul Maramureş, şefa APNMR Doina Jauca, reuşeşte să atingă "culmea" conservării biodiversităţii în Parcul Naţional Munţii Rodnei, simultan cu culmea incompetenţei de care dă dovadă în timp ce cotizează din greu pentru partidul care o susţine şi unge unde trebuie pentru ca familia ei să aibă de unde mulge o pîine albă pe masă, vile şi bani în conturile din bancă.


Şi pentru că de undeva trebuia să începem, vă prezentăm cele mai recente fotografii făcute în Parcul Naţional Munţii Rodnei de un băimărean care de cîţiva ani buni, înarmat doar cu un aparat de fotografiat şi cu multă dragoste pentru natură, face ce ar trebui să facă Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, respectiv Doina Jauca! Adică, protejează mediul! 


Cum o face, vă veţi întreba cînd singurele lui arme sînt un aparat de fotografiat şi multă dragoste pentru natură, în timp ce la APNMR sînt rangeri cu maşini de teren, înarmaţi cu puşti de vînătoare şi cu atribuţii de protecţie şi pază, plătiţi din bani publici pentru a proteja şi conserva biodiversitatea în Parcul Naţional Munţii Rodnei? O face simplu! Aşa cum ar trebui să o facă cei plătiţi pentru acest lucru! Trage semnale de alarmă, scrie în presă, sesizează organele abilitate cu protecţia mediului, face poze, şi adună o arhivă foto şi video care într-o zi va constitui imaginea clară a ceea ce s-a distrus în PNMR sub conducerea incompetentă a Doinei Jauca! Şi dacă ar avea şi atribuţii de control ar face şi mai mult de atît. În plus, atunci cînd Tăul Ştiol a fost distrus de buldozere a fost singurul care a avut curajul să se lupte în justiţia coruptă de pe atunci (2002 - 2005) cu mafiotul primar al Borşei Gavril[ Grec. în timp ce APNMR a vegheat la interesele familiei Jauca!


Pentru început vă prezentăm cîteva fotografii făcute de Lucian Petru Goja, vineri 16 iunie, în apropierea Cascadei Cailor şi la Tăul Ştiol, buldozerit din nou, la doar 9 ani distanţă, şi nu în ultimul rînd fotografii de la Cariera de marmură Fîntîna, carieră chipurile închisă, dar de unde cu mare elan se cară minereu cu complicitatea APNMR, aşa cum se cară şi de la carierele de pe Anieş, “închise” şi acelea pentru toată lumea, cu excepţia clientelei politice transpartinice.

Fotografiile anexate vorbesc de la sine, despre clocitorile de ipidae pe care le-a lăsat APNMR să se dezvolte în voie, avînd  mare grijă de insectele amintite, în dauna  molidişului prăvălit de o furtună care a făcut ravagii în apropiere de Cascada Cailor, şi pe care un anumit ranger l-a exploatat cam pe-a săritelea, în sensul că a scos ceva lemn bun şi cu asta basta, furnizînd în schimb materie primă din belşug pentru dezvoltarea neîngrădită a muştelor de scoarţă, lucru care a dus la uscarea arborilor pe picior pe mai multe hectare, suficient ca "biodiversitatea" ipidaelor să explodeze exponenţial!

Mai puteţi admira şanţul de scurgere din Tăul Ştiol, buldozerit în binecunoscuta tradiţie a iubirii faţă de mediu şi amintînd de buldozerirea din 2002 comandată de fostul primar PSD de Borşa, Gavrilă Grec, şi,  nu în ultimul rînd, drumul "neumblat" spre cariera de marmură Fîntîna, de unde clinetela politică cară la greu, minereu calcaros!

 

Comentarii

fals

Sunt informatii false
pozele sunt facute in afara limitelor parcului, nu-i asa, d-na Dura?
sau nu cunoasteti zona, si publicati pe nedigerate tot ce vi se ofera?
santul la stiol e facut din 2002 nu-i asa?

sau ne-ati putea spune despre

sau ne-ati putea spune despre ce ranger este vorba?
cu nume si prenume, ca sa suporte ,,oprobiul public"
altfel, nu va credem

PNMR zona Cariera Borsa Fintina-Cascada Cailor-Taul Ştiol

1. Foto sunt ale mele, facute la 16 06 2011 in intervalul 7,30-17 trecind-revenind prin zona dinspre Gargalau-Muntele Cailor
2. Cariera e chiar la limita PNMR
3. De acolo se cara nu minereu ci anrocament-umplutura calcaroasa de mai sus de constructii
4. Vizavi de cariera, in mal stg. v.Zanoaga sunt deversate deseuri constructii, metalice, plastic
5. La cca 200 m amonte de cariera, in albia v.Zanoaga, sunt afluiti busteni tractati hipo
6. Bustenii de pe platoul din fata Cascadei Cailor sunt exploatati de pe versantul E-SE Stiol, frinti de o furtuna veche, neextrasi la timp, afectati de un atac masiv de ipidae
7. Se taie-extrag din acel parchet si busteni /arbori ( molid-brad) cel putin aparent neafectati de acest agent agresiv
8. Canalul oribil de evacuare a preaplinului fostului lac glaciar Stiol, azi balta sau helesteu postcomunist ilegal , a fost realizat in aug-0ct.2002

Pentru Mie

Probabil ca o-Mie de euroi ai luat ca sa scrii ceea ce ai scris. Dupa cum se vede, cunosti foarte bine problema. Nu m-ar mira sa fii direct implicat in taierea acelor lemne, altfel ai fi avut curajul sa-ti spui numele.
Uitati-va si la cariera facuta in Piatra Rea. A stricat aspectul zonei in mod revoltator. Si cand te gandesti ca se putea face cariera in alte o mie de locuri in zonz, fara a strica frumustea naturala a zonei. Halal de numele celor care au aprobat inceperea acelei exploatari, caci exista o vorba : Nu-i nebun cine cere. E nebun ala care da". pot gandi ca a dat pentru ca a luat ceva.

informatii recente si reale

Stimata Florica Dura,
Investigatiile si informatiile trebuie sa excluda atacul la persoana si jignirile de orice natura.Daca nu faceti acest lucru este obligatoriu sa dovediti cele afirmate.
Este util pentru toti ca informatiile sa fie recente si exacte.Este obligatoriu sa precizati numele rangerilor implicati,a persoanelor favorizate;a persoanelor care au abuzat de pozitia lor financiara sau politica etc.In acest fel Consiliul Stiintific va avea motivatia pentru asi indeplini complet atributiile.
Grupul de lucru al CS va verifica cele afirmate de Dvs. si le va prezenta Consiliului Stiintific.

Informatii recente si reale

Eu unul, daca eram in locul dvs., cu functia pe care o declarati, as fi facut oriceca sa verific realitatea din zona. Asta pentru cineva cu simtul civic desvoltat. Probabil insa, este mai comod si eficient sa nu te implici si sa incerci sa cer altora sa faca ceea ce, pentru un om de bun simt, ar cadea si in sarcina dvs..
Ce frumos ar fi fost daca comentariul facut. ar fi inceput cu " am verificat la fata locului si situatia..."
A propos, dar de chestia cu cariera din Piatra Rea nu v-a sarit tandara?

PNMR Cascada Cailor-Stiol si alte zone de ,,protectie speciala,,

Dupa ce in aug. 2007 mareata comisie deplasata la Taul Stiol ( alcatuita din APNMR, APM , GNM, ANPR, ANM-pres. Nagy Zoltan in carne si oase, ing. C+tin Pinzaru, un adevarat fost profesionist-sef al OS Borsa, ing.M.Verghelet , biolog C.Iusan , rangeri ,,si alti tovarasi din conducerea de partid si de stat,, ) a decis refacerea Taului Stiol pe baza unui proiect ICAS Brasov care avea toate aprobarile, inclusiv ale COMN , ca inainte de devastarea prin amenajarea ilegala, fara proiect,avize legale, in plus si desfiintarea cailor multiple de acces -cca 3 km lungime din Saua Stiol pina la fostul lac glaciar devenit balta/helesteul lui Gavrila Grec ,,ex primarul cu neghioaba initiativa privata,, ce masuri au luat CA al APNMR in vedrea punerii deciziei in opera ?
Care a fost angajamentul APNMR in sustinerea cauzei ariei & lacului vandalizat in instantele de judecata ? Ca fapt divers va spun ca la nicio sedinta de judecata din Viseu de Sus, Baia Mare si din nou Viseu de Sus nu s-a prezentat niciunn reprez. al APNMR, dovada ca-i durea in ....anus de faradelegea comisa, cintind astfel, pasiv macar, in struna infractorului.
In urma cu 2 ani a mai aparut un drum ilegal de la Buza Muntelui pe la Fatza Meselor-Prisaca, evident tot in BOrsa, in zona tergiversatei telegondole si,surpriza, un drum, alpin din Tarnita la Cruce la Taurile Buahiescu, zona aferenta fostei Rezervatii Stiintifice Pietrosul Rodnei.
Pt. primul drum Primaria Borsa a fost amendata cu 1 mld ROL. Pt. al doilea...de care APNMR habar n-a avut pina a fost gata si au aflat de pe net,de la un montaniard bucurestean desi cineva /vreun ranger , trebuia sa stie ca acolo circula un buldoyer si duduie citeva yile pt. a face traseul de 3,5 km , cine a fost tras la raspundere pina-n prezent.
Halal arii naturale protejate ! Vai de curul lui PNMRodnei .Oare la cehi, polonezi, unguri, croati,ca sa nu zic de elvetieni, francezi, italieni se intimpla asa ceva ?
Intreb si eu retoric CA al APNMR -ati fost sa vedeti ce se-ntimpla concret pe-acolo inainte de-a musca/ameninta ? Sa amendati macar pseudoturistii picnicari ce-si uita de ex. la Cascada Cailor doze,PET-uri, pungi, cutii conserve etc. Doar e vara, plin sezon turistic si...luati si salarii de la stat !
LPGoja

Poluare in natura

Cind citesc comentarul dlui Chintauan mie sa pare ca pentru dlui este mai important forma de cit continut, nevorbind de fapte constatate.

Nu este de mirare ca starea naturi cum sa prezinte acum oriunde ajungi in orice padure sau la oridecare munte este jalnica. Lipseste educatia de la A la Z. Oriunde vii, ai la disponibilitate faimoase PETuri si reziduri de picnicari. Nimeni para sa gindeasca sa mai vine in altceas loc, sa-l gaseasca curat si attractiv.

Va mai dura 30 de ani pana au ajuns ideile ecologiste de adevarat in mintea tuturor. Atunci o sa fie si disparuti omeni care dau replici intimidare in stilul impuscatului.

(nu sunt vorbitor de limba romana, de acea greseli)

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.