Culmea Protecţiei Mediului în Parcul Naţional Munţii Rodnei : traficul cu avize de construire a unor microhidrocentrale în zona tampon a ariei protejate

 Apele din Munţii Rodnei vor fi puse să producă energie electrică pentru anumiţi puternici ai zilei. Privit din avion acest lucru nu este în totalitate rău. Problema este că, actuala conducere a Parcului Naţional Munţii Rodnei, ajutată de Consiliul Ştiinţific, scoate după bunul plac terenuri din zona tampon pentru ca ulterior pe acestea să fie construite microhidrocentrale pentru clientela PDL şi a PSD. Miza: certificatele verzi, plătite de UE! Bani buni. Euro!

Potrivit unei informaţii de la APM Bistriţa Năsăud, 20 de microhidrocentrale urmează să fie construite pe rîuleţele ce izvorăsc din Munţii Rodnei. Cele mai multe dintre avize au fost solicitate în numele firmei Beni Alex, firmă apropiată deputatului PDL Ioan Oltean, şi implicată în dosarul Băieţilor Deştepţi din Energie. Pe locul III, ca număr de solicitări, vine o firmă din Braşov, care susţine PSD, iar cîteva dintre avize au fost reclamate de outsideri de pe piaţa energiei, un primar, alţii.etc.

Dată fiind miza mare a acestor activităţi, mari producătoare de bani, avînd în vedere certificatele verzi pe care proprietarii acestor firme le vor primi de la UE şi în baza cărora vor fi plătiţi şi din bugetul de stat, ca plata a Kilowaţilor produşi, dar şi de UE, sub forma unei subvenţii care va dubla practic plata pe kilowat, s-a ajuns pînă acolo încît, unele dintre firme, vor să intre în Parcul Naţional Munţii Rodnei pentru a constru,  acolo unde, debitul de apă este maxim, şi rentabilitatea, va putea fi 1000 la 100! Aici,  însă, s-au lovit de alte interese. Respectiv de cele patronate de clanul Jauca, ajuns prin manevre de partid, din nou la comanda PNMR.  Astfel că, după ce, pe 16 aprilie în mare secret, Consiliul Ştiinţific al PNMR, manevrat de Doina Jauca, a dat în unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru un asemenea proiect, care ar urma să fie pus în fapt pe locul numit Moara Dracilor, situat pe Izvorul Băilor, dincolo de localitatea Valea Vinului, pe locul unde a funcţionat exploatarea de argint, aviz în favoarea unui pedelist din Rodna care a adus şi aduce servicii PDL-ului în zonă, ieri, 2 iunie, clanul Jauca, s-a "revoltat" şi l-a băgat la înaintare pe biologul PNMR, Claudiu Iuşan, ( altfel un specialist competent şi muncitor) pentru a alerta iubitorii mediului şi ONG-urile de mediu, rămase încă fidele unei politici în favoarea habitatelor naturale, şi a justifica un alt aviz, de data asta negativ din partea manipulatului Consiliu Ştiinţific, pentru un proiect asemănător, dar de data asta pe Anieşuri! Şi între timp, pentru că tot trebuia să se facă, în mare secret,ca de obicei,  APNMR a organizat o dezbatere publică, de formă, şi, ca să fie acoperiţi, astăzi, 3 iunie, ora 16, la Rodna. Curat cinstit! Ca şi scoaterea din Zona Tampon şi trecerea în Zona de Dezvoltarea Durabilă a terenului pe care la Valea Vinului se va construi MHC-ul.

Important: Pentru că, şirul intereselor în zona PNMR, este asemănător cu un hăţiş, pe care nici clanul Jauca nu îl mai ştie în detaliu, dar mai ales dat fiind faptul că scandalul MHC-urilor abia începe, vom reveni cu alte amănunte.

Între timp, noi, www.ziarul-bn.ro, cerem APM Maramureş, Comisariatului Regional de Mediu şi Ministerului Mediului şi Pădurilor să monitorizeze activitatea actualei Administraţii a Parcului Naţional Munţii Rodnei şi să investigheze abuzurile care s-au făcut la APNMR sub pulpana Doinei Jauca, respectiv:

1.Exploatarea de marmură prin două cariere, în contextul în care legea 265 din 2006, înterzice expres acest lucru;

2. Cele trei drumuri ilegale din PNMR, pentru unul dintre ele existînd chiar avizul expres al domnului Jauca;

3. Exploatarea cu încălcarea codului silvic al unor partizi aprobate de organele abilitate;

4.Situaţia faunei, decimată, în urma braconajului, patronat din umbră de apropiaţii Doinei Jauca;

 

Şeful ITRSV CLUJ spune că nu a votat în favoarea construirii hidrocentralei de la Valea Vinului

Contactat telefonic, Grigore Avram, şeful ITRSV Cluj, membru în Consiliul Ştiinţific al PNMR a declarat că, a fost prezent la şedinţa din 16 aprilie, cînd s-a votat pentru construcţia în PNMR a unei microhidrocentrale, dar că a plecat înainte de vot. El a precizat şi că, "este împotriva oricărei construcţii în arii protejate".

Claudiu Iuşan face precizări

Biologul PNMR, Claudiu Iuşan a făcut următoarele precizări referitoare la cele două proiecte de MHC -uri pentru care s-au cerut avize de construire din partea APNMR:

În cazul de la Valea Vinului, este vorba de o fostă construcţie, existentă înainte de delimitarea parcului, şi nu sînt afectate specii protejate, pe cînd, pe Valea Anieşului, în cazul în care se va da aviz favorabil, vor fi afectate mai multe habitate naturale ale unor specii de animale, şi nu în ultimul rînd, plante.

 

 

 

 

 

Comentarii

Purificatoare de Apa

Importator de solutii pentru filtrarea si purificarea apei. Filtre de apa, Filtre de Apa cu osmoza inversa, Filtre Apa pentru Intreaga Casa, Filtre Purificatoare, Purificatoare de Apa, Dedurizatoare de Apa automate.Sisteme pentru remineralizare, alcalinizare si structurarea apei.
Livrari in 24 de ore prin curier rapid in toata tara.
Pentru detalii suplimentare accesati Magazinul nostru Online :Filtre Apa Dedurizatoare http://www.staraqua.ro.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.