Directorul ANM, Ion Sandu: Vom asista la fenomene meteorologice "tot mai frecvente şi mai violente"

preluare HotNews.ro

 Ilustrăm această ştire foarte importantă cu imagini de la inundaţiile şi urmările acestora, de la Valea Vinului, Rodna, Bistriţa-Năsăud, din 22 iulie 2010.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, afirma ca in Romania se vor inregistra, in urmatorii ani, "fenomene meteorologice tot mai frecvente si mai violente", dar si la "precipitatii de proportii", de vina fiind "efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii".

Declaratiile au fost facute intr-o conferinta de presa la Sibiu, ocazionata de deschiderea celei de-a sasea Conferinte Europene de Meteorologie, la care participa peste trei sute de persoane, specialisti in domeniu de pe cinci continente, transmite Mediafax.

Intrebat de ce in Romania au aparut, in ultimii ani, tot mai frecvent precipitatii despre care statisticile spuneau ca se inregistreaza odata la o suta - doua sute de ani, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ioan Sandu, a spus ca acestea sunt urmare a "efectului de sera".

"Schimbarile climatice din ultima perioada sunt determinate de efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii. In urmatorii ani ne putem astepta la precipitatii tot mai abundente, tot mai insemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor inregistra vor fi din ce in ce mai violente si mai frecvente", a spus Sandu.

Lucrarile conferintei despre meteorologie de la Sibiu au fost deschise de catre Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a precizat ca Romania s-a confruntat in ultimii cinci ani cu precipitatii de amploare, care, potrivit statisticilor, nu erau asteptate decat odata la 100, 150 sau 200 de ani.

"In acest an, din 12 iunie pana in 18 august, nu a existat nicio zi in care sa nu avem cod galben, fie de canicula, fie de ploi abundente. Din iulie suntem membri deplini ai unui sistem mondial de sateliti care ne permite sa prevedem astfel de fenomene cu putin timp inainte ca ele sa se produca, lucru care este foarte important. Acest sistem, chiar si in acest an, a salvat vieti, sate si comunitati, datorita faptului ca putem sa anuntam din timp astfel de fenomene", a afirmat Borbely.

Potrivit acestuia, Romania a investit peste 50 de milioane de dolari in opt radare ultraperformante, care pot anunta astfel de fenomente cu cateva ore inainte ca ele sa se produca sau cel putin cu cateva zeci de minute.

"In America, de exemplu, tornadele pot fi prevazute cu zece minute inainte de producere. La noi nu sunt tornade, dar acest lucru este esential cand ai de-a face cu precipitatii extrem de abundente. Cand ploua 160 de litri pe metru patrat efectiv nu prea ai ce face, dar este important sa stii din timp", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, Romania va plati, anual, 1,9 milioane de euro pentru a face parte din acest sistem de radare.

"Noi am fost si pana acum membri, dar nu deplini. Daca dupa o perioada nu te integrezi iti pierzi drepturile. Este, intr-adevar, un cost destul de ridicat, dar dupa ce am vorbit cu specialistii si mi-au explicat cum stau lucrurile cred ca merita", a spus ministrul Mediului.

Acesta a apreciat ca Guvernul va trebui sa adopte strategii astfel incat sa se poata face fata acestor precipitatii abundente anuntate de specialisti in urmatorii ani.

Laszlo Borbely a anuntat ca Romania va putea beneficia, pana in 2035, de 18 miliarde de euro, din bani europeni, de la buget si din taxele de mediu pentru indiguiri. Cu toate acestea, ministrul a spus ca "nu se poate indigui toata Romania".

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.