Dosar România: Povestea preotului Ciprian Mega

preluare you tube.com

 Preotul orădean Ciprian Mega, regizor premiat anul acesta la Festivalul Internațional de la Moscova pentru filmul „Glasul care strigă în pustie”, a vorbit pentru TVR despre modul în care a ajuns să slujească în Cipru după ce a fost trecut pe „lista neagră” de conducerea Bisericii Ortodoxe Române.

„Exista o listă neagră”

Preotul și regizorul orădean a fost invitat în emisiunea „Dosar România”, realizată de jurnalistul Răzvan Butaru și difuzată în preajma Crăciunului, unde a povestit modul în care a ajuns să fie hirotonit (n.r. procedeul prin care un laic devine preot) printr-o excepție după care a trebuit să slujească mai bine de opt ani în Cipru înainte să poată să se întoarcă în țară.

Autor al cărții „Pântecul desfrânatei”, care trata momente din trecutul recent al Bisericii Ortodoxe Române și compromisurile pe care au fost nevoiți să le facă ierarhii în timpul comunismului, Mega și-a văzut destinul marcat încă de la 19 ani. „Cartea a fost o invitație la spovedanie și am făcut-o fără să vreau. Lucrul acesta l-am înțeles în timpul Facultății de Teologie, dar mai ales ulterior, când toate ușile îmi erau închise în eparhiile din Biserica Ortodoxă Română. Am înțeles atunci că exista o listă neagră și mă aflam în capul ei”, a povestit preotul.

Ciprian Mega a fost hirotonit preot de un ierarh al BOR care i-a confirmat bănuielile. „Respectivul ierarh îmi spune: «S-a dat ordin pe unitate, cum ar veni, să nu fii hirotonit. Accesul tău în cler este practic o imposibilitate, dar te voi ajuta»”.

„N-am avut loc în țară”

Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.