...există un plan complex “şi cu porcul în ogradă şi cu slănina-n pod” (dar îl ţinem secret)

http://voxpublica.realitatea.net/

 Acest text, semnat de Alin Fumurescu, a fost preluat de pe platforma de comentarii voxpublica.net. Pentru a citi şi alte texte postate de profesorul de filosofie politică şi jurnalistul Alin Fumurescu, daţi clik aici.

…PSD s-a tinut (partial) de promisiune si a depus o motiune de cenzura, in locul celor doua deja anuntate (conform declaratiilor lui Victor Ponta, a doua va fi tinuta in continuare “pe maneca”, in eventualitatea in care prima nu trece). Am citit cu atentie textul motiunii, cautand – dincolo de retorica normala in astfel de situatii – umbra vreunei solutii alternative. Nu am gasit-o. Tot ce am vazut e ca PSD vrea sa NU reduca salariile si pensiile, dar VREA sa reduca deficitul bugetar SI sa relanseze economia. Vrea, cu alte cuvinte, si cu porcul in ograda si cu slanina-n pod. Cum s-ar putea atinge toate aceste obiective concomitent? Mister.
Singurele referinte cat de cat concrete la acest set de masuri alternative pot fi citite mai jos:
Există soluţii formulate de sindicate; există soluţii ale specialiştilor din diverse domenii, ale cercetătorilor şi institutelor cu profil economico-social; există soluţii prezentate de partidele politice de opoziţie; partidele din opoziţie – PSD, PNL, PC, au elaborat propriile lor pachete cu soluţii alternative, menite nu numai să reducă deficitul bugetar, ci şi să relanseze creşterea economică, să mărească veniturile la buget. Dar nimeni de la putere n-a vrut să vadă şi n-a vrut să audă altceva decât „soluţia corectă” dictată de la Cotroceni.

[NOTA: Noi, astia care NU suntem la putere, am fi vrut tare mult sa le vedem si sa le auzim, dar pana acum n-am avut placerea.]

Aici nu discutăm despre antinomia dintre cota unică şi impozitarea progresivă. În prezent, apărătorii cotei unice ştiu că ea nici măcar nu mai există după măsurile guvernului Boc. Aici discutăm despre existenţa unui plan coerent, bazat pe solidaritate şi nu pe austeritate, de ieşire din criză. Este nevoie de altceva decât doar soluţia „tăierilor” şi a retragerii statului din faţa responsabilităţii sale faţă de bunăstarea pensionarilor, a salariaţilor, şi a celorlalţi cetăţeni. Există în prezent alternative la soluţia „fiecare pe cont propriu” pe care o propune actuala putere. Există alternative complexe care pun pe primul plan salvarea locurilor de muncă, salvarea clasei de mijloc, salvarea bugetelor publice, salvarea politicilor sociale.

[Nota: Exista alternative complexe, dar nu vi le spunem...]

Acest guvern trebuie să plece, în primul rând pentru a lăsa loc liber construirii unui mix de soluţii, indiferent de paternitatea lor, dar selectate după un singur criteriu: al convergenţei spre sacrificii sociale cât mai mici şi spre reluarea creşterii economice.

[Nota: Si porcul si slanina...]

Iar acest pasaj este cel mai “concret” din cele 16 pagini ale motiunii…

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.