Germania trebuie să renunţe la euro - sfatul ultimului guru economic, un blogger britanic care a ales viaţa la ţară în Spania

preluare HotNews.ro

Un blogger care a parasit Marea Britanie in urma cu 20 de ani si a ales sa traiasca intr-o regiune rurala a Spaniei a devenit un adevarat "intelept" in randul celor mai reputati economisti, al carui sfat este urmarit pana si de Fondul Monetar International, relateaza CNN. El propune o solutie inedita la criza datoriilor: Berlinul ar trebui sa revina la marca germana, permitand astfel devalorizarea puternica a euro si cresterea competitivitatii exporturilor in statele din grupul PIGS - Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania.

Printre abonatii la postarile sale pe internet se numara laureatul premiului Nobel Paul Krugman, care a declarat ca si-ar fi dorit ca britanicul sa posteze mai multe articole.

Edward Hugh a absolvit London School of Economics la sfarsitul anulor '60 dar spune ca nu a invatat prea mult iar interesul sau pentru aceasta stiinta s-a redus treptat, dar continuu, pana cand criza japoneza i-a captat din nou atentia, decenii mai tarziu.

"Deodata, am devenit din nou interesat de economie, pentru ca gasisem o problema", a spus Hugh, pentru CNN. In varsta de 61 de ani, el traieste intr-una dintre tarile europene cele mai grav afectate de criza, iar opiniile sale despre problemele economice atrag atentia economistilor din intreaga lume.

Dupa ce a aparut la o emisiune televizata in Catalonia, in octombrie, FMI a decis sa-i dea un telefon. Un purtator de cuvant al Fondului a precizat ca Hugh nu joaca niciun "rol oficial sau neoficial" dar organizatia internationala are o vasta retea in ceea ce priveste colectarea informatiilor.

In mai, Hugh a sustinut un discurs la Circulo de Economia, o respectata reuniune anuala a oamenilor de afaceri din Barcelona. In aceasta saptamana, un articol publicat in New York Times a facut ca pagina sa de Facebook sa atinga limita de 5.000 de prieteni.

Aproximativ 1.000 de persoane incearca zilnic sa-l adauge ca prieten pe aceasta retea de socializare. "Folosec Facebook ca o comunitate online. Si o folosesc si ca un fel de blog care are automat 5.000 de cititori, ceea ce este OK", spune el.

Cum se rezolva criza datoriilor: Germania trebuie sa renunte la euro

Hugh este adeptul unei abordari radicale pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta statele din Zona Euro, impovarate de nivelul ridicat al datoriei si de apartenenta moneda unica europeana. De la resedinta sa din Spania, a observat rezistenta indarjita a populatiei la masurile de austeritate anuntate de guvernul socialist de la Madrid in sectorul public.

"Doar discutiile despre aceste lucruri - reducerea salariilor bugetarilor cu cinci la suta - a starnit acest val de furie. Nu cred ca vor aplica aceasta solutie. Asa ca am avansat ideea ca poate cea mai simpla si rapida solutie este ca Germania sa revina la marca", explica el.

Potrivit teoriei sale, daca Berlinul va reveni la marca germana, la care a reunutat in 2002, se va inregistra o crestere a competitivitatii statelor impovarate de datorii, cum este cazul Spaniei, Portugaliei, Greciei sau Irlandei. Exporturile vor creste, permitandu-le astfel sa stranga bani pentru plata datoriilor si sa sustina sistemele sociale.

In timp, Germania ar putea reveni la euro, dupa corectarea dezechilibrelor economice.

Radacina problemelor este una demografica

Hugh crede ca problemele economice ale Europei au o origine demografica: tarile cu o proportie mai mare a populatiei tinere au acumulat datorii iar acum statele cu populatii imbatranite se confrunta cu presiunea de a le plati.

"Daca te uiti la statele care au inregistrat boomuri imobiliare, precum Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda sau Spania - toate sunt societati mai tinere. Iar societatile care platesc pentru acest boom, cum este cazul Germaniei, Japoniei sau Suediei sunt societati mult mai imbatranite care genereaza surplusuri, din cauza dinamicii economisirii si a imprumuturilor", explica el.

"Acesti bani sunt apoi imprumutati societatilor in care exista o proportie suficienta a paturilor mai tinere si care au imprumutat foarte mult". Hugh adauga insa ca demografia nu explica totul. "O banca centrala buna si o politica monetara eficienta sunt folositoare. Ajuta foarte mult reformele structurale si institutii publice de calitate", spune britanicul.

Presiunea populatiei

El prezice ca, daca Germania nu va renunta la euro, presiunea va deveni la un moment dat atat de mare incat liderii politici vor fi fortati sa iasa din Zona Euro de o populatie satula sa mai salveze statele cu datorii mari.

"Daca aceste tari - precum Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda - nu vor reveni la crestere atunci aceste datorii nu vor face decat sa creasca in mod continuu. Nu exista viitor pentru tarile care se afla in aceasta situatie nefericita - au nevoie de protectia Zonei Euro", crede el.

"Este mult mai simplu pentru Germania sa spuna: 'Baieti, 28% din PIB - si avem crestere economica - este reprezentat de exporturi efectuate in afara Europei sau a Zonei Euro. Asa ca ce avem de pierdut daca iesim". Si trebuie tinut minte ca datoriile Germaniei sunt in euro asa ca daca Berlinul revine la marca acestea vor fi mult mai ieftin de platit, adauga bloggerul.

'M-am mutat aici sa scap de munca la birou'

Hugh a declarat pentru CNN ca popularitatea in crestere de care se bucura i-a adus mai multe oferte de munca, pe care nu are insa de gand sa le ia in calcul.

"Dumnezeule, nu!", a fost raspunsul lui la intrebarea daca ar putea sa-si paraseasca spatiul bucolic din Spania.

"M-am mutat aici ca sa scap de munca birou" si nu am de gand sa accept aceste oferte, "dar cu siguranta imi doresc sa ajut FMI sa gaseasca o solutie de iesire din criza cu care se confrunta Spania".

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.