The Guardian: România alege între un matematician și un huligan fan al lui Trump
Articol publicat, sambata, de influentul ziar britanic The Guardian. „’Intre un matematician si un huligan fan al lui Trump’: alegerea prezidentiala dificila a Romaniei”, titreaza Guardian.
The Guardian prezinta mai multe declaratii ale unor oameni simpli din Romania in legatura cu asteptarile privind alegerile prezidentiale.
In timp ce isi lua fiul de 10 ani de la scoala primara din cartierul Ferentari din Bucuresti, Georgeta Petre era destul de sigura pe cine va vota duminica si de ce.
„Sper ca va schimba lucrurile”, a spus ea. ”Sper ca va face lucrurile mai bine. Toti cei dinaintea lui au mintit. Uita-te in jur – nu putem continua asa. Nu-mi permit sa cumpar mancare sau haine pentru copii. Voi vota pentru George Simion. El va fi diferit.”
La douazeci de minute distanta cu masina, discutand cu un grup de colegi in fata birourilor stralucitoare din sticla si beton ale angajatorului sau, Cosmin Ispas, un avocat de corporatie in varsta de 31 de ani, era la fel de clar.
„Inteleg ca oamenii sunt suparati”, a spus el. ”Inteleg ca vor schimbare. Dar nu vad ca schimbarea propusa de Simion este o iluzie. Sunt doar cuvinte: suveranitate, traditie… Nicusor Dan poate ca nu este perfect, dar este serios, responsabil. Alegerea intre el si fascism nu este dificila.”
Cu cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale decisive, care ar putea determina viitorul tarii pentru o generatie, alegatorii romani sunt profund si iremediabil polarizati. „Pentru prima data in istoria recenta”, a declarat Cristian Pirvulescu, politolog, „Romania se afla intr-un pericol real”.
Simion, un ultranationalist cu un limbaj dur, in stilul MAGA, despre care multi observatori se tem ca ar putea scoate Romania de pe traiectoria sa pro-europeana de pana acum, a obtinut aproape de doua ori mai multe voturi in primul tur decat Dan, primarul independent al Bucurestiului.
In ultimele zile, diferenta dintre cei doi s-a redus, Dan, un matematician mai discret, articulat si conservator din punct de vedere social, cunoscut pentru luptele sale impotriva dezvoltatorilor imobiliari corupti din capitala, avand o prestatie puternica intr-o dezbatere televizata fata in fata.
Dar Simion are toate sansele sa castige, iar Romania cu o administratie de extrema dreapta in viitorul apropiat, pare sa se indrepte, in cel mai bun caz, catre o instabilitate daunatoare si, in cel mai rau caz.
Candidatul de extrema dreapta a preluat rolul unui alt agitator ultranationalist, Calin Georgescu, dupa ce primul tur de scrutin din noiembrie anul trecut a fost anulat pe fondul acuzatiilor de amestec al Rusiei si de incalcari ale legilor privind finantarea campaniei electorale – fapt criticat vehement de dreapta la nivel mondial, nu in ultimul rand de vicepresedintele SUA, JD Vance.
Georgescu, care a aparut din senin si a castigat acel scrutin, a fost exclus din cursa electorala pentru turul doi.
Situat la marginea sud-vestica a capitalei, Ferentari este adesea descris ca fiind cel mai sarac si marginalizat cartier al orasului. Cu o populatie estimata la 80.000 de locuitori, dintre care multi sunt romi, blocurile sale din epoca comunista sunt in stare de degradare si dezintegrare.
Saracia si somajul sunt cronice; asistenta medicala si salubritatea sunt superficiale; criminalitatea – droguri, prostitutie, activitati mafiote – este raspandita. Peste 80% dintre locuitori sunt racordati ilegal la reteaua de electricitate; peste 60% nu au canalizare, deoarece locuiesc in case ocupate ilegal.
Petre supravietuieste cu o pensie de invaliditate de 500 de lei (aproximativ 83 de lire sterline) pe luna, plus 250 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii ai sai. Ca multi altii din Ferentari, ea isi pune speranta in Simion, un fost suporter de fotbal si agitator nationalist devenit populist indraznet.
Stefan Serban, 69 de ani, asezat pe o banca alaturi de prietenul sau Nicolae Carja, 74 de ani, a spus ca viata era mai buna sub fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu. „Atunci eram o tara bogata”, a spus el. „Industrie, petrol, gaze, mine de aur. Si fara datorii.”
Acum, spune Carja: „Avem o gramada de datorii. Si am vandut strainilor tot ce aveam. Nu va fi usor pentru Simion; va trebui sa lupte din greu si s-ar putea sa dureze cativa ani. Dar cred ca el vrea cu adevarat sa schimbe lucrurile – sa faca viata oamenilor mai usoara”.
Doina Radu a spus ca Simion se refera la „mai multe locuri de munca, servicii mai bune, pensii mai mari”. El ar face si mai bine, a spus ea, daca, asa cum a promis, il va numi pe Georgescu prim-ministru. „Ar fi cu adevarat o echipa de top”, a spus ea.
Simion, al carui partid AUR sustine „credinta crestina, familia si iubirea pentru natiunea noastra”, si-a moderat retorica de la victoria din primul tur, sustinand ca este un „realist al UE” si nu un sceptic, ca sustine aderarea la NATO si ca nu este pro-Rusia.
Dar este un fan declarat al lui Trump, a comparat UE cu URSS, il admira pe Viktor Orban – pe care l-a descris ca „un model” – si, la fel ca premierul illiberal al Ungariei, se opune ajutorului pentru Ucraina. El spune ca companiile straine jefuiesc Romania.
Simion considera ca „elitele globaliste” conduc tara. Retorica sa poate fi violenta: a cerut ca rivalii sa fie „jupuiti de vii”, s-a intrebat ce va face cu criticii sai „dupa 19 mai” si a amenintat ca va agresa sexual o deputata de extrema dreapta.
Intr-o tara deja puternic indatorata, cu un rating de credit aproape de nivelul de junk si cu cel mai mare deficit bugetar din UE, politicile sale economice – nationalizarea utilitatilor, reducerea drastica a numarului de angajati din sectorul public – si imprevizibilitatea sa au speriat serios pietele.
Cu toate acestea, unii dintre cei mai defavorizati oameni din Romania, inclusiv comunitatea roma, marginalizata de-a lungul istoriei si cea mai mare din Europa, il considera salvatorul lor. „Au fost impinsi in bratele lui”, a declarat Nicu Dumitru, de la ONG-ul „Romii pentru Democratie”.
„Ei nu au incredere in sistem, iar el nu face parte din el. Li s-a refuzat educatia necesara pentru a-l vedea asa cum este”, a spus el despre comunitatea sa. ”Sunt dezamagiti si deziluzionati, vor o revolutie, iar el este singura optiune.” Aproape 50% dintre romi au votat pentru Simion in primul tur.
Si mai alarmant, spune Dumitru, este ca „asta s-a mai intamplat. Este o copie fidela a anilor 1930 si 1940”, cand multi romi au sustinut puternica miscare fascista Legionara si brutala Garda de Fier, condusa de Corneliu Codreanu.
Furia publica fata de politicienii corupti si ineficienti, inegalitatea ridicata si serviciile deficitare joaca un rol clar in ascensiunea actuala a lui Simion si Georgescu: veniturile gospodariilor sunt de trei ori mai mici decat media UE; aproape 40% din cei 19 milioane de locuitori ai Romaniei sunt expusi riscului de saracie.
Dar, a remarcat Pirvulescu, decanul Universitatii Nationale de Studii Politice si Administratie Publica, lunga istorie a miscarilor de extrema dreapta si fasciste din Romania este, de asemenea, un factor important. „Nu este o tara bogata, dar nici saraca”, a spus el.
Aderarea la UE a adus beneficii economice semnificative incepand din 2007, a spus Pirvulescu; PIB-ul pe cap de locuitor era mai mare decat in Ungaria, Grecia si Portugalia. Salariul minim a crescut cu 80%. Dar atractia autoritarismului nationalist este profunda.
Dupa razboi, Ceausescu a fost pionierul „comunismului national”, bazat pe o glorificare profund nationalista a istoriei Romaniei. Chiar in 2000, un ultranationalist vulgar, care nega Holocaustul, a ajuns in turul doi al alegerilor prezidentiale.
Un sondaj realizat de Grigore Pop-Eleches, profesor de politica la Princeton, a aratat ca alegatorii care exprima o „apreciere puternica” pentru Codreanu si Ceausescu sunt de patru ori mai predispusi sa voteze pentru Simion decat cei care ii displac puternic pe cei doi lideri autoritari.
Dar renasterea actuala a extremei drepte, a spus Pirvulescu, a fost alimentata si de Covid, pe care AUR-ul lui Simion l-a folosit ca arma intr-o batalie culturala, si de raspandirea teoriilor conspirationiste pe retelele sociale, inclusiv razboiul hibrid sponsorizat de Kremlin.
Gelu Duminica, sociolog si activist, a subliniat lipsa de experienta democratica. „Am avut democratie timp de un deceniu in anii 1930, apoi abia trei ani de la sfarsitul comunismului – pentru noi, democratia inseamna inca «putem face ce vrem»”, a spus el.
Alegatorii lui Dan insista ca sunt foarte constienti de importanta votului de duminica. Raluca, o angajata IT de treizeci si ceva de ani a spus ca este „simplu. Ar putea defini viitorul nostru pentru urmatorii 20 de ani”.
Dan este un candidat bun, a spus ea: „Este pro-european. Nu este corupt. Respecta statul de drept. A facut multe pentru Bucuresti: a reparat conductele de apa, autobuzele”. Colegul ei, Richard, a spus ca Dan a fost primul primar care „a abordat cu adevarat problemele”.
Ionut Baban, 33 de ani, manager IT, a fost de acord. „Dan poate ca nu este un om care sa multumeasca multimea, dar va lua decizii logice, bazate pe dovezi”, a spus el. „Simion este un provocator gura-sparta. Intre un matematician si un huligan fan Trump, stiu pe cine prefer”.
Putini se indoiesc de consecintele unei victorii a lui Simion. Elena Calistru, activista a societatii civile si cofondatoare a ONG-ului Funky Citizens, despre care Simion a avertizat ca va fi „tras la raspundere… pentru ca a starnit lucruri care nu exista”, a spus ca repercusiunile nu se vor limita la Romania.
„Presedintele conduce politica externa si participa la summiturile liderilor UE”, a spus ea. «Asta inseamna decizii privind bugetul pentru urmatorii sapte ani, apararea, extinderea – inclusiv Ucraina. Posibilitatile de perturbare sunt enorme.» Pe plan intern, ea se teme de ce este mai rau.
„Presedintele nu este deosebit de puternic, dar are o tribuna foarte vizibila pe care o poate folosi pentru a deveni un actor important”, a spus ea. ”Poate retrimite proiectele de lege in parlament. El face numirile importante in justitie si in serviciile de informatii. El numeste primul ministru.”
Mai mult, el poate dizolva parlamentul daca deputatii resping de doua ori propunerile sale pentru functia de prim-ministru – iar social-democratii de centru-stanga (PSD) si liberalii de centru-dreapta (PNL), a caror coalitie de guvernare s-a prabusit luna aceasta, sunt disperati sa evite alegeri anticipate.
Calistru si altii cred ca acest lucru ar putea duce la formarea unui guvern minoritar de extrema dreapta condus de AUR-ul lui Simion – al doilea partid din parlament – si sustinut de un PSD „oportunist” sau chiar, daca suficienti deputati schimba partidele, la o majoritate de extrema dreapta.
„Si asta ar fi o reteta”, a spus ea, „pentru dezastru”.
potrivit actual 24.ro
- 23 de afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
17/05/2025 - 12:15
-
15/05/2025 - 09:40
-
15/05/2025 - 09:36
-
15/05/2025 - 09:24
-
14/05/2025 - 10:03
-
21/04/2025 - 12:16
-
17/04/2025 - 09:32
-
27/04/2025 - 10:07
-
01/05/2025 - 07:55
-
01/05/2025 - 12:42
-
05/05/2025 - 12:17
-
05/05/2025 - 12:32
-
07/05/2025 - 14:05
-
09/05/2025 - 12:23
-
10/05/2025 - 08:52
Poemul săptămînii
Odă în metru antic, în interpretarea actriței Valeria Seciu
-
2 ani 27 de săptămâni ago
-
2 ani 32 de săptămâni ago
-
3 ani 13 săptămâni ago
-
3 ani 43 de săptămâni ago
-
3 ani 44 de săptămâni ago
-
3 ani 44 de săptămâni ago
-
3 ani 49 de săptămâni ago
Comentarii
Publică un comentariu nou