Ieromonahul Ioachim Bâznog din Sîngeorz Băi, carte de căpătîi a ortodoxiei de pe Valea Someşului

 

Vineri, 12 februarie, ora 18.00 a avut loc la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi lansarea cărţii " Ieromonahul Ioachim Bâznog din Sîngeorz-Băi", de preot Alexandru Dărăban. Cartea a apărut la editura Charmides în 2010, cu sprijinul Consiliului Local al Oraşului Sîngeorz-Băi.
În prezenţa unui numeros public, autorul cărţii a vorbit despre motivul care l-a determinat să scrie această importantă contribuţie la cunoaşterea ortodoxiei sîngeorzene. Volumul are meritul de a se baza pe documente importante privind lupta pentru ortodoxie a ieromonahului Ioan Ioachim Bâznog, încercările lui de a reînvia credinţa în Sîngeorzul Român (actualul Sîngeorz-Băi), culminînd cu înălţarea unei biserici! 

Despre întîmplările petrecute în perioada în care călugărul Ioanchim  trăia la Sîngeorz Băi, întîmplări care fac parte din memoria locului şi sînt transmise, din om în om, a vorbit şi Florin Hodoroga, directorul Casei de Cultură din oraşul staţiune.

Comentarii

mesaj

Sunt autorul acestei carti.
Trebuie sa facem o rectificare: nu sunt inca preot.
Va multumesc!

mesaj

Sunt autorul acestei carti.
Trebuie sa facem o rectificare: nu sunt inca preot.
Va multumesc!

scuze

dar eu asa am fost informata!

fragment din textul biografic primit de noi

de la muzeu pe e-mail
"Născut la Sângeorz-Băi la 17 octombrie 1960, Alexandru Dărăban a urmat cursurile şcolii primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal. A absolvit şcoala de impiegaţi CFR (Cluj-Napoca-1991) şi şcoala de şefi de staţie CFR (Bucureşti-1998). Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (2003-2007), fiind licenţiat al acestei facultăţi la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe cu lucrarea "Sângeorz-Băi, centru de renaştere a Ortodoxiei în prima jumătate a secolului al XX-lea". Din 2008 este masterand în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea "Ortodoxie Românească şi viaţă liturgică". După ce a lucrat ca impiegat de mişcare şi ca şef de staţie în diverse localităţi din judeţul natal şi din judeţul Cluj, Alexandru Dărăban slujeşte, la ora actuală, ca preot în localitatea clujeană Jucu. A publicat diverse articole în "Actualitatea de Bistriţa", "Monitorul de Cluj", "Iisus Biruitorul" din Sibiu, "Străjerul Ortodox" din Paşcani şi Bacău, poezie creştină în revista "Cuibul Visurilor" din Maieru şi colaborează cu Radio Cluj-Napoca prin participarea la diverse emisiuni şi concursuri de istorie literară".

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.